Együtt hajtottak az esélyegyenlőség jegyében

szróbert • 2014. június 06., péntek •
A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a megye civil szervezeteivel, a Vas megyei Kormányhivatallal és a Szombathelyi MJV Önkormányzatával a közösségi összefogás jegyében esélyegyenlőségi napot szervezett „Hajtsunk együtt!” címmel. Június 6-án, a Herényiek Házánál elhangzott, hogy az a legfontosabb, hogy a különbözőségeket enyhítsük.
Együtt hajtottak az esélyegyenlőség jegyében

A frisss.hu a herényi helyszínen megtudta, hogy ez az alkalom alkalmas arra, hogy ép és fogyatékos gyermekek együtt kerekezzenek, együtt étkezzenek.
A rendezvény elején Lengyel Lajosnak, a magyar speciális olimpiai szövetség elnökének üdvözlő levelét olvasták fel. Eszerint minél több értelmi fogyatékos gyermeket kell teljes élethez juttatni, és lényeges, hogy az eddig kirekesztett embertársaink minél hamarabb kerüljenek előtérbe.
Dr. Takátsné dr. Tenki Mária tanácsnok beszédében megfogalmazta: a közösségi összefogás jegyében megszületett ,,Hajtsunk együtt" esélyegyenlőségi program célja, hogy a fogyatékossággal járó problémákat enyhítsük. Fel kell hívni a figyelmet az egyre növekvő autizmusra, és az ezzel összefüggő tolarenciára. A mai rendezvény jó példája, miként lehet megvalósítani az együtt létezést. Köszönetemet fejezem ki a szervezőknek, a Vas megyei Kormányhivatalnak, SZMJV Önkormányzatának, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak, a Gothard Jenő Általános Iskolának, a Hegypásztor Körnek, a SÓTÉR Evangélikus Egyesületnek, a Herényi Kulturális és Sport Egyesületnek, a Napsugár Közhasznú Egyesületnek, a Fekete István ÁVE-nek, a Perényi Népdalkörnek, az Esőemberke Alapítványnak, a Szombathelyi Civil Kerekasztalnak, és a Civil Információs Centrumnak. 

Fodor István, a Klebersberg Intézményfenntartó Központ (Klik) tankerületi igazgatója rövid köszöntőjében arról beszélt, hogy mennyire fontos ma, hogy a társadalom minden metszete megtalálható itt. 
Az egymás iránti figyelem, a civil szféra és az iskolák világa megtalálja és teljesíti is a fontos célokat. Ma egy különleges nap van, ahol megtanuljuk kezelni a másságot, a tolarenciát. De ne csak ezeken a napokon, hanem mindig figyeljünk egymásra, legyen meg a kapcsolat, mellyel a különbözőségeket enyhíteni tudjuk - tette hozzá Fodor István.

Ezt követően elhangzott a „Rajt”, és megindultak a kerékpárok a Szent György templom körül. A közös tandemkerékpározás során az épek a fogyatékkal élőkkel együtt kerekeztek, majd énekeltek és aszfaltrajzokat is készítettek. A sikeres herényi program közös ebéd elfogyasztásával zárult. 

 

közösség

további frisss

lap tetejére