Egyre több a daganatos kutya Szombathelyen

[x] - Fotó: Bodorkós Máté • 2017. március 27., hétfő •
Az okok viszont nem feltétlenül a környezeti hatásokban keresendőek.
Egyre több a daganatos kutya Szombathelyen

"Daganatos betegségről beszélünk, amikor egyes sejtekben olyan genetikai változások következnek be, ami által kontroll nélküli szaporodóképességet és „örökifjú” létet nyernek, ezáltal nagytömegben szaporodva daganatot képeznek. A jóindulatú daganat növekszik, de nem szövi át a környező szöveteket, áttétet nem képez. A rosszindulatú daganat ezzel szemben átszövi a szomszédos szöveteket és áttétet képez" - mondja Dr. Varjú Gábor, a Szombathelyi Állatkórház szakállatorvosa.

Szombathelyen is egyre riasztóbbak a számok, a tíz éven felüli kutyák 45 százaléka belehal a betegségbe. Az okok azonban nem a szennyezett városi levegőben vagy a tápokban keresendőek. A helyzet az, hogy kedvenceink jól vannak tartva, így egyre tovább élnek, ennek pedig szomorú következménye a rákos megbetegedés.

A kutyáknál - ahogy az embereknél is - jellemzően ez az időskor egyik betegsége, gyakoriak az emlő- és bőrdaganatok, de emellett előfordulnak hasűri- és tüdődaganatok, bár ez utóbbi inkább áttétként jelentkezik. A Szombathelyi Állatkórházban szinte minden napra jut egy-két olyan műtét, amikor daganatokat kell eltávolítaniuk.

Szerencsére a daganatos betegségek már nem jelentenek halálos ítéletet az ebeknek, amennyiben időben felfedezik ezeket. Egyes válfajai ma már véglegesen gyógyíthatóak, és tévhit az is, hogy a rosszindulatú daganatokat nem lehet műteni. A lényeg az, hogy ha a kedvencünkön daganatra utaló jeleket tapasztalunk, azonnal forduljunk állatorvoshoz. A késlekedés a kutyánk életébe is kerülhet, ne várjunk hónapokig, a két centiméter alatti daganatok áttétmentesen eltávolíthatóak.

A kezelés általában sebészi beavatkozást takar, ilyenkor a daganatot maradéktalanul eltávolítják - ezért is fontos a megfelelő diagnózis. A rosszindulatú daganatokat szövettani vizsgálattal lehet elkülöníteni, a sebészi terv kialakításában pedig a röntgen és ultrahangos vizsgálat segíti az állatorvosok munkáját.

Most már az állatgyógyászatban is terjed a sugár- és kemoterápia, ez utóbbit már a Szombathelyi Állatkórházban is megkaphatják a beteg ebek. A kutyák esetében az embereknél tapasztalható mellékhatások is enyhébbek, nagyon ritkák a szőrhullásos és hányásos esetek.

"Habár a legtöbb daganat kialakulása nem megelőzhető, figyelemre méltó, hogy az első tüzelés előtt végzett ivartalanítás az emlődaganat kialakulásának veszélyét igen erősen csökkenti. A későbbi műtét is, igaz nem olyan mértékben. Viszont azokban az állatokban, melyek hosszabb ideig kaptak tüzelést elnyomó szert, magasabb az emlődaganat aránya. Tehát jobb az ivartalanítás. Szintén nagyon magas ez a szám a többször álvemhes szukákban, náluk is javasolt a műtét" - teszi hozzá Dr. Varjú Gábor.

A betegséget jobbára a gazdik fedezik fel, de vannak olyan esetek, amikor a daganat a hasüregben nő, ekkor észrevehetetlen és sokáig tünetmentes is. Nagy átlagban kilencéves kortól számít egy kutya idősnek, ezért ezeknél az ebeknél ajánlott az évenkénti szűrés. Ez egyrészt egy vérvizsgálatot jelent, amiből kiderül, hogy az eb belső szervei rendesen működnek-e, másrészt egy hasi ultrahang és a mellkasröntgen segít a daganatok és az esetleges áttétek felfedezésében. Erre a Szombathelyi Állatkórháznak van egy szűrőprogramja, így a három vizsgálatból csak kettőt kell kifizetnie a gazdiknak.

Név: Szombathelyi Állatkórház
Cím: 9700 Szombathely, Bartók Béla Krt. 9/b
Adószám: 26866996-2-18
Telefon: 06/94/310-034
E-mail: allatkorhaz@upcmail.hu
Nyitvatartás: 0-24
Bővebb információ itt.

közösség

további frisss

lap tetejére