Egy program az online zaklatások ellen

Frisss/HVG/BBC - fotó: HVG, DigitalHungary • 2017. május 19., péntek •
Célszerű lesz telepíteni gyermekeink készülékére a szoftvert, amely figyelmezteti a szülőt, ha baj van.
Egy program az online zaklatások ellen

Óriási teret nyert az online zaklatás. Magyarországon minden harmadik gyereket érinthet, amelyről sokszor a szülők nem tudnak. Épp ezért van létjogosultsága annak a programnak, amely figyelmeztet, ha meztelen kép kerül csemeténk készülékére.

Egy nemrégiben készült kutatás eredménye sokkolta a világot. Az online zaklatás során, a gyerekek 40 százaléka találkozott pornográf tartalommal, 15 százalékuk pedig ajánlatot is kapott már. Sajnos a szülők egyáltalán nem tudnak erről, vagy pedig csak akkor szembesülnek a szomorú tényekkel, amikor már késő.

A BBC elsőként számolt be arról a programról, amely az online szexuális zaklatások ellen küzd. A Gallery Guardian fantázianévre keresztelt alkalmazást a gyerekek és a szülők készülékére is telepíteni kell. Ezt követően, ha meztelen képet kap, vagy készít magáról a család szeme fénye, akkor értesíti a szülőket. Természetesen a felhívás csak adatokkal szolgál, a képet nem továbbítja.

A tesztelések rendkívül biztató eredményekkel kecsegtet. A prorgam ugyanis 96 százalékos hatékonysággal szűri a zaklatásra gyanús felvételeket.

A fejlesztésnél nagy kihívás volt, hogy az Instagramon és más hasonló megosztókon megtalálható önmegsemmisítő fotókat is felismerje a szoftver. Az pedig a gyerekek számára lehet felháborító, hogy a program segítségével kémkednek a szülők, ami nagyfokú bizalmatlanságot jelez.

 

via HVG

közösség

további frisss

lap tetejére