Megújult a Selmec utcai háziorvosi rendelő

szróbert-HCs • 2014. október 04., szombat •
Harmincötmillió forintos önkormányzati támogatásból újult meg a Selmec utcai rendelő. Az egy orvos-egy rendelő program keretében - a Rumi úti és a Szent Márton úti rendelő után - ez immár a harmadik ilyen felújított háziorvosi rendelő Szombathelyen. A pacientúra tehát komfortos helyiségben várakozhat, az orvos pedig saját irodát használhat. Emellett az internetelérés elérés is biztosított, a háziorvosok mellett a wifi szolgáltatást a várakozó betegek is igénybe tudják venni. Az ünnepélyes átadón a város vezetői mellett önkormányzati képviselők és képviselő-jelöltek is megjelentek.
Megújult a Selmec utcai háziorvosi rendelő

Az ünnepélyes átadón Puskás Tivadar polgármester a jó minőségű, kulturált rendelőt méltatta, majd korszakváltó fontosságúnak nevezte az egy orvos-egy rendelő program újabb megnyilvánulását. Hozzátette: az elmúlt négy esztendőben a vasi megyeszékhelyen biztosított alapellátás a betegek számára is észrevehetően javult. Erről egyébként Prugberger Emil egészségügyi szakbizottsági elnök is hasonlóan vélekedett, majd kifejtette, hogy bízik a folytatásban, vagyis abban, hogy az önkormányzati választások után felálló új közgyűlés is fontosnak tartja majd az egészségügyi intézmények fejlesztését. 

Morvai Frigyes nyugalmazott főorvos miután felelevenítette az 1965-től (ekkortól működik a Selmec utcában orvosi rendelő) eltelt időszak legfontosabb állomásait, a fejlődés fontos lépcsőfokának nevezte a felújított rendelőt, majd reményét fejezte ki, hogy az orvos-szakmai munka is fejlődni fog.  

Ezt követően Puskás Tivadar polgármester, Prugberger Emil szakbizottsági elnök, valamint Szakács Dávid önkormányzati képviselő felavatta a háziorvosi rendelőt.   

Előzmények: Szombathely város háziorvosi szolgálatának kialakításakor a legtöbb háziorvos, az akkori műszaki feltételekhez igazodva úgy kezdte meg működését, hogy egy rendelőben ketten rendeltek, délelőtti-délutáni váltásban. Közös eszközhasználattal, a háziorvosok a közösen viselt fenntartási költségekkel, egymáshoz alkalmazkodva végezték munkájukat. Közel 10 éve megfogalmazódott az igény, hogy egy rendelőben csak egy orvos rendeljen. 
Eredménynek értékelhető, hogy az összes gyermek háziorvosi rendelőben mára már biztosított az a követelmény, hogy minden orvos külön rendelőben dolgozhasson. Így a Szent Márton utcai, a Fogaras utcai, a Váci Mihály utcai, a Jáki úti, a Kiskar utcai, a Szűrcsapó utcai, a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelők valamint a Rumi úti és a Szent Márton úti felnőtt rendelő megfelel ennek az elvnek.
Az „egy orvos egy rendelő” elv további megvalósítására vonatkozó elképzelések között szerepelt a Selmec utcai felnőtt háziorvosi rendelőnek az átalakítása, melyet Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése 2013. szeptemberi ülésén határozatba is foglalt és biztosította hozzá a 35 millió forint pénzügyi fedezetet önkormányzati támogatásból.
A Szombathely, Selmec u. 1. sz. alatti felnőtt háziorvosi rendelőhöz tartozó körzetek lakosságszáma 3.200 főre tehető, a rendelő éves betegforgalma 3.024 eset, azaz a felújításhoz és a fejlesztéshez jelentős lakossági érdek fűződik. 
Az épület fele részében kialakított egy rendelőben két orvos dolgozott, a másik része lakhatatlan állapotú, megüresedett szolgálati lakás volt. Ebből az épületkomplexumból került kialakításra a két orvosi rendelő a hozzátartozó kiszolgáló helyiségekkel együtt. A ház kertjében parkolók épültek, így megoldott az akadálymentes közlekedés feltétele is. Fentiek megvalósítására Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése felkérte az Egészségügyi Alapellátó Intézet Igazgatóját.
A megvalósítás érdekében 2013. december 5-én az Intézet közbeszerzési pályázatot írt ki a tervezésre, műszaki ellenőrzésre és a közbeszerzési eljárás lebonyolítására. A pályázatok sikeresen lezárultak, így december 20-án a fentiekre megkötésre kerültek a megbízási szerződések. A tervezést a RENOTERV Kft. végezte. A tervek elkészülte után pályázat került kiírásra a kivitelezési munkálatokra. A kivitelezést TEMPO-ÉP Kft. nyerte el.  2014. június 17-én kezdődtek meg a munkák, melynek szerződés szerinti műszaki átadásának határideje 2014. szeptember 15.
A háziorvosi rendelés a munkálatok ideje alatt is zavartalan volt. A Közgyűlés határozata alapján ideiglenes jelleggel Szombathely, Wesselényi utca 4. sz. alatti ingatlanba került elhelyezésre a Selmec utcai rendelő. 
A megfelelő tájékoztatásnak köszönhetően a betegektől felújítás alatt panasz nem érkezett és elmondásuk szerint várják az új rendelő átadását. 
A használatba vételi eljárás lefolytatása után 2014. szeptember 29-én a háziorvosok visszaköltöztek a felújított rendelőegységbe és megkezdődött külön-külön rendelőben a rendelés. 
A bútorok és berendezések beszerzését részben a Szombathelyi Egészségügyi Alapellátó Intézet, részben a háziorvosok saját költségen valósították meg. A számítógépes rendszer a külön-külön rendelő miatt szétválasztásra került, hálózatban történő működés megoldott, így a helyettesítés zökkenőmentesen folyhat. 
Szombathelyen a Váci M. utcai rendelő után a Selmec utcában is megvalósult a wifi által is biztosított az internetelérés a háziorvosok részére, valamint ezt a szolgáltatást a betegek a váróban is igénybe tudják venni. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére