Egy krimi a javából: Te következel!

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2017. július 08., szombat •
Vonzó képi világ, magával ragadó szerelmi történet, izgalmas, pörgős cselekmény – ez mind jellemző Jagadics Eszter második kötetére. A ,,Te következel” című krimi bemutatóján, a Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtárban jártunk.
Egy krimi a javából: Te következel!

Jagadics Eszter első kötete, ,,A titkok labirintusa” bemutatóján is jelen voltunk, és már akkor megállapítottuk, hogy Eszter nagyon tehetséges, így aztán nagyon kíváncsiak voltunk az új kötetére is, melyet szintén a Szülőföld Kiadó bocsátott a könyvpiacra, illetve az olvasók rendelkezésére.  

A kiadó és a méltató
A péntek délutáni könyvbemutatón megjelenteket Farkas Csaba, a Szülőföld Kiadó igazgatója köszöntötte és elmondta, hogy a bemutató mindig ünnep, hiszen minden kötet megjelenése a könyv bemutatóján válik kézzel foghatóvá. 

A Szülőföld Kiadó megköszöni a bizalmat, hogy ismét bennünket választott a fiatal szerző, akinek ezzel a kötetével egy kriminalisztikai sorozat indul el, melyben a fikciót a valóságtól csupán egyetlen hajszál választja el – fogalmazott Farkas Csaba.  

A rendezvényt a megyei könyvtár igazgatója, Nagy Éva nyitotta meg, aki a Szülőföld Kiadóval kialakult szoros kapcsolatot dicsérte, majd azt mondta, hogy a kiadóknak ma nagyobb a felelőssége, mint korábban, akár a 70-es vagy a 80-as években volt. 

A sorozat minden szereplője megelevenedik, mintha filmet, krimit látnánk, benne pedig azt a karizmatikus szereplőt, aki lehet, hogy nem más, mint maga a szerző?! A könyv lehetőséget ad arra is, hogy olyasvalamit is megmutassunk magunkból, amit korábban sosem – hangsúlyozta Nagy Éva, aki azt is kiemelte, hogy az írás folyamatosan fejlődő folyamat, amelynek során egyre inkább jártasságot szerzünk abból, hogy bárhol kinyitva a kötetet, rájöjjünk, tudjuk, felismerjük, hogy ez bizony Jagadics Esztertől származik. 

Beszélgetés a könyvről
Elhangzott, hogy a képi világ vonzó, magával ragadó, amivel mind a történet, mind a helyszín, mind a mondanivaló érzékletesen leírható – tudtuk meg a szerző és a kiadó másik kiváló írója, a már 4 kötettel büszkélkedő Rozán Eszter beszélgetésén. 
Minél többet ír az ember, annál nagyobb rutinra tesz szert, a szerző tehetséges, Eszter soraiban ott van a tehetség szikrája, én is nagyon képszerűnek láttam a történetet – tette hozzá az írónő, majd arról beszélgettek, milyen érzés az új könyve megszületése.


Jobban izgultam e kötet kiadásakor, mint az első könyvem esetében. Mindig szerettem a krimiket, amikor az első kötetet anyukám a kezembe adta, 10 éves lehettem. Aztán írtam a kisebb történeteimet, de regényeket komolyan csak 10-12 éve írok. Annak idején még a jegyzetfüzetemet is elkobozta a tanárnőm, mert még órán is írtam - emlékezett a fiatal szerző.
Ezután Koltai János esztétikus borítóját dicsérték, mely kiválóan illik a Pokol bugyrai című sorozathoz. A szerkesztő, Kerényi János munkáját pedig a fekete színű 3-4. oldal is kiválóan mutatja, mint megtapasztalható ez az oldalpár is ,,megdobja” a könyvet. 

A frisss.hu-nak adott interjújában Jagadics Eszter elmondta, hogy az első krimijéhez komoly témákat igyekezett keresni, ebből lett a leánykereskedős rész, amihez alapjáraton egy szerelmi szál állt rendelkezésre, ezt bővítette ki a szerző akciódús, pörgős eseményekkel. 

A sztori
A történet egyébként arról szól, hogy Hargitai Emma százados egy leánykereskedő szervezetet kutat fel Budapest belvárosában. Miután sikerült beépülni Emmának a szervezetbe, lebuktatják, így menekülnie kell. Mivel felfedték, meg akarják ölni, bérgyilkosokat küldenek rá és a szerelmi élete is fejre áll, teljes káosz alakul ki, amit persze igyekeznek megoldani. Egy kis kaland után sikerül is. A főszereplő Hargitai Emma rendőr százados a sorozat több epizódjában is feltűnik majd, de minden könyvnek más lesz a főszereplője, a végén pedig egy csapattá forr össze a szereplőgárda  Emma egyébként átlagos külsejű, középmagas, sportos megjelenésű, türelmetlen, pörgős személyiség, a másik főszereplő, Gergő ugyanakkor konzervatív, türelmes személyiség, aki mindig a helyes, a jó útra törekszik.  

A krimi 
Ez a műfaj áll Eszterhez a legközelebb, és bízik benne, hogy a sorozat további epizódjai is hasonlóan jól sikerülnek majd. A szerző 3 ember – Emma, Gergő és az elkövetők – szemszögén keresztül mutatja be a történetet. Elkezd egy alapot, ahogy kanyarodik a történet, úgy írja meg, pillanatok alatt eldönti, ki mikor haljon meg. Sok krimiíró a gyilkos és a cselekmény tudatában fejti vissza a cselekedet, Eszter nem így dolgozik. Folyamatosan, szinte naponta ír, előfordul, hogy 1-2 mondatot csupán, de olyan is, hogy 30-35 oldalt is, de ez is összejön neki 3-4 óra alatt. 
A legjobb ötletek hajnali 4-5 óra között jönnek. Bármilyen tevékenység közben előjöhet egy-egy jó gondolat, akár vonatozás közben, séta alatt, vagy a 7-es buszon, esetleg a 4-6-os villamoson, de az alapforrás a munkahelyem, a munkatársaim szófordulatai – tudtuk meg a szerzőtől. 
Miközben részleteket is felolvastak a műből, kiderült, hogy Eszter nagyon szereti a kutyákat, a sorozat egyik epizódjában főszerepet is kap majd a rendőrkutya.  Az esemény végén a szerző dedikálta a kötetet. 

A krimi jövőjéről megtudtuk, hogy karácsonykor folytatódik a sorozat, mely a tervek szerint 7-8 epizódból áll majd. 
 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére