Egy kisfiú is elvezényelte a Radetzky indulót a szimfonikusok promenád koncertjén

Horváth Maja, fotó: Bodorkós Máté • 2016. szeptember 09., péntek •
GA-LIBA fesztivál, nulladik nap, Fő tér, sok száz ember, jó hangulat.
Egy kisfiú is elvezényelte a Radetzky indulót a szimfonikusok promenád koncertjén

„Tánc és ritmus” címmel hirdette meg a Savaria Szimfonikus Zenekar a csütörtök esti, Fő téri promenád koncertjét. A péntektől induló, az Agora által szervezett GA-LIBA Gasztrofesztivál nulladik napjának tekinthető est ismét bebizonyította, hogy jó ötlet, ha a szimfonikusok elhagyják a Bartók Termet, és a „szabadban” szórakoztatják a nagyérdeműt. Több száz ember volt kíváncsi a könnyed hangvételű gálakoncertre, amelyet a zenekar vezető karmestere Madaras Gergely vezényelt.

Az is kiderült az est folyamán, hogy karnagy úr nem csak pálcával, de mikrofonnal a kezében is sikert, sikerre halmoz, ugyanis a számok közti, közvetlen hangvételű átvezetéseit rendre nagy taps kísérte. A program földrajzi ívet írt le a zeneszerzők vonatkozásában. Oroszországból, Csajkovszkíjjal kezdődött a táncok sora, következett a cseh származású Dvorák Szláv tánca, majd tovább, nyugat felé haladva az osztrák Strausst követően eljutottunk német komponistákhoz is. A sort az egyik legnagyobb komolyzenei sláger, a francia Bizet Carmen szvitje zárta. Kihagyhatatlan egy ilyen szabadtéri szimfonikus koncert repertoárjából legalább egy Brahms Magyar tánc, csütörtök este a ráadással együtt végül háromnak is tapsolhatott a közönség.

Az est fénypontját egyértelműen a közönség soraiból, ad-hoc jelleggel kiválasztott 4-5 év körüli Lóránt Gergő Boldizsár szolgáltatta, ugyanis a kezébe nyújtott karmester pálcával tökéletes ritmus érzékkel vezényelte végig a Radetzky induló ismétlését.

Érdemes lenne legközelebb legalább pár sor széket is kirakni, miután sok idős embernek bizony nem egyszerű végig állni másfél órát – szóvá is tették néhányan a hiányosságot. Az is bebizonyosodott ismét, hogy nem egyszerű feladat egy szimfonikus zenekar hangosítása szabadtéren, érdemes ezt a feladatot az ebben jártasakra bízni a jövőben.

Az apró kellemetlenségektől függetlenül nagyszerű hangulatot varázsoltak a szimfonikusok a Fő térre, érezhető volt, hogy nem csak a közönség, de a zenészek is jól érzik magukat a „tánc és ritmus” bűvöletében.

A koncertet után következett még egy meglepetés-ráadás produkció is, ugyanis egyszer csak megjelent Danics Dóra és Esto, Gáspár Eszter a színpadon és kamarazenekari kísérettel előadták első közös dalukat, a Nagy napot - mint kiderült egy házassági évforduló ajándékaként. A szám végén a tortát is megkapta a Szanati házaspár, akik mit sem sejtve csodálták a fellépőket, „kisfiuk”, az egykori Falco játékos, Mátyás barátnőjét, Estot, és az ő barátnőjét Danics Dórát.

kapcsolódó galéria


kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére