Egy kis flanc, avagy mire jó a rózsaszirom a konyhában

frisss.hu • 2016. július 18., hétfő •
Aki szeret édességeket készíteni, nemcsak a finom ízekre törekszik, hanem a díszítésnél is kitesz magáért. Adunk egy-két tippet: díszítsünk, ízesítsünk rózsaszirommal!
Egy kis flanc, avagy mire jó a rózsaszirom a konyhában

Cukrozott/kandírozott rózsaszirom

Hozzávalók:

- 8-10 rózsavirág

- 1 tojásfehérjére

- 10 dkg porcukor vagy finom szemcséjű nádcukor

Elkészítése:

Óvatosan mossuk meg a virágotm, válasszuk le a szirmokat, vigyázva arra, h ne törjük össze azokat. Majd szárítsuk meg papírtörlőkön. Ezután verjük habbá a tojásfejérjét és mártsuk bele egyenként a rózsaszirmokat és tegyük egy tálcára vagy zsírpapírra, kinek mi esik kézre. Végül hintsük be a nád- vagy porcukorral. Hagyjuk száradni addig, amíg ropogós nem lesz, közben még egyszer-kétszer szitálhatunk rá vékony réteget a cukorból. A szárítási idő pár órát, de akár egy napot is igénybe vehet. Megéri kivárni a teljes száradást, csodásan fest majd a muffinok, tündértorták vagy cupcake-ek tetején, de más sütik, sőt, fagyi tetején is jó mutat.

Az elkészítése nagyon egyszerű, akár a gyerekekkel együtt is készíthetjük.

Ha már a díszítés megy, próbálkozhatunk egy picit nehezebbel is:

Rózsaszirmos limonádé

Hozzávalók:

1,5 dl víz

1 dl citromlé

1 l szénsavas ásványvíz

2 evőkanál rózsavíz

10 evőkanál kristálycukor

1 db rózsa

1 db felkarikázott citrom

jégkocka

Elkészítése:

Ahhoz, hogy a jégkocka időben rendelkezésre álljon, már előző nap készítsük el. A rózsát mossuk meg, szedjük szirmaira és a jégkockatartó mélyedéseibe tegyünk egy-egy darabot, majd öntsünk rá vizet és fagyasszuk le.

A fogyasztás napján pedig a cukrot keverjük el a vízzel, és forraljunk belőle szirupot, majd hagyjuk kihűlni. Egy kancsóban keverjük össze a citromlevet, rózsavizet és a szirupot. Öntsük fel az ásványvízzel (ízlés szerint higítva), dobjuk bele a citromkarikákat és a rózsaszirmos jégkockákat.

Ha egy nehézségi fokkal tovább megyünk, akkor fagylaltot is készíthetünk rózsasziromból.

Rózsafagyi

Hozzávalók:

4 ek rózsavíz

300 ml tej

4 db tojássárgája

200 ml habtejszín

4 evőkanál méz

egy fél vaníliaród kikapart belseje

1 csipet só

2 csepp piros ételfesték

Elkészítése:

Keverjük ki a 4 tojás sárgáját a mézzel. A tejet összekeverjük a tejszínnel, rózsavízzel, a fél vaníliarúd kikapart belsejével, az ételfestékkel és a sóval. Folyamatos kevergetés mellett, lassú tűzön forráspontig hevítjük, majd fedő alatt 10 percig pihentetjük. A következő lépésben a tejet lassan a tojásokhoz adjuk, folyamatosan keverjük, majd visszaöntjük a fazékba, és lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük - kb 10-15 perc alatt. Közben figyeljük, hogy ne forrjon fel.

Amint kész, lehűtjük, akár hideg vizes fürdő segítségével, majd vagy fagylaltgépbe tesszük, vagy a mélyhűtőben kifagyasztjuk. Tálaláskor a fentebb írt cukrozott/kandírozott rózsaszirommal díszíthetjük.

Végül egy kis könnyű édesség, ami kevés munkával jár, de mennyei:

Rózsapuding

Hozzávalók:

0.5 l tej

10 dkg cukor

5 dkg étkezési keményítő

2 evőkanál rózsavíz

Elkészítése:

Feltesszük a tűzre egy edényben a tejet, hozzáadjuk az étkezési keményítőt és a cukrot, majd amikor folyamatos kevergetés mellett besűrűsödött, levesszük a tűzről és azonnal hozzáadjuk a rózsavizet. Hagyjuk hűlni, majd hűtőbe tesszük. A kívánt hőmérséklet elérése után poharakba töltjük és fogyaszthatjuk is.

Amit nagyon fontos hangsúlyozni: minden esetben megtisztított, vegyszermentes rózsaszirmokat használjunk.

 

közösség

további frisss

lap tetejére