Egy fiatal virtuóz zongorajátékával bűvölte el a Premontrei diákközönségét

Szöveg, fotó: Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium • 2016. október 24., hétfő •
A zene ott kezdődik, ahol a szó hatalma véget ér.” (Debussy)
Egy fiatal virtuóz zongorajátékával bűvölte el a Premontrei diákközönségét

Az Új Európa Alapítvány jubileumi arcaként már sokak által megismert zongoraművész — Kiss Márton Balázs— koncertezett a Premontreiben. A fiatal tehetség egyik célja, hogy a komolyzenét minél több településre elvigye az országban, s igazi siker számára, ha játékával a mai tinédzserközönségnek is örömet tud szerezni. A Premontreiben a klasszikus zene mellett erdélyi népdalokat és a fiatalokhoz közel álló filmzenéket is előadott.

Márton az eljátszott darabokat a közönség kedvéért hozzáértő módon kommentálta, majd valamennyit kotta nélkül, szabadon, látszólag játékos könnyedséggel adta elő. Kérdésünkre, hogyan képes észben tartani ennyi kottát, csak annyit felelt: „Valahogy úgy, ahogy egyesek a matematika és fizika képleteket képesek megjegyezni”. Ugyan Goethe szerint „A zsenialitás fele szorgalom”, ám az ifjú zongoraművész a kiemelkedő zenei eredmény mögött csak 10% tehetséget és 10% szerencsét vél felfedezni, mert tapasztalata szerint 80% a szorgalomnak köszönhető. Meglátása szerint eredményt ugyanis csak kemény munka árán, sok-sok lemondással, fegyelmezett, rendszeres tanulással és gyakorlással lehet elérni.

Kiss Márton Balázs zenész szülők gyermeke, akik néhány éve szintén koncerteztek a Premontreiben. Márton jelenleg a grazi Zeneművészeti Egyetemen mesterszakon folytatja zenei tanulmányait, de párhuzamosan Franciaország egyik legpatinásabb zenei főiskoláján, a párizsi Schola Cantorumban is tanul. Számtalan sikert, kiemelkedő zenei eredményt tudhat magáénak. A 2016-os évben azon túl, hogy ő lett az Új Európa Alapítvány jubileumi arca, Bécsben 2. díjat nyert a Rosario Marciano nemzetközi zongoraversenyen. Figyelemre méltó, hogy a felé irányuló segítő és támogató hozzáállást ő maga jótékonysági hangversenyek megtartásával igyekszik megköszönni.

Remélve, hogy a jövőben a fiatal művész gyakori vendége lesz a Premontreinek, kívánjuk, hogy zongorajátéka gyógyító erővel bírjon minden zenét szerető és befogadó közösségben.

A Premontrei Gimnáziumban előadott művek:

Három Csík megyei népdal

Román népi táncok

Diótörő – szvit

Filmzenék (Jurassic Park, Én a vizilovakkal vagyok, Gyűrűk Ura, Harry Potter, Anasztázia, Star Wars, Twiglight, Karib tenger kalózai)

Nélküled

Gershwin: Kék rapszódia

Liszt: 2. rapszódia

A koncert végén a diákok visszatapsolták a művészt, aki ráadásként Cziffra: Dongó c. darabját adta elő.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére