Egészségfejlesztési füzetet mutattak be a szombathelyi Markusovszky Kórházban

NagyRobert - Fotó: Bodorkós Máté • 2017. június 21., szerda •
A Genius Savariensis Szabadegyetem előadásaira alapul a kis kiadvány.
Egészségfejlesztési füzetet mutattak be a szombathelyi Markusovszky Kórházban

Június 21-én, szerdán, a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban mutatták be, a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának gondozásában megjelent Vas Prevenció Egészségfejlesztési Füzetek I. címet viselő kötetet.

"Az egészség, nem is az egészségügyben keletkezik, hanem valahol máshol, és a feltételeket kell megteremteni arra az egészségügynek, hogy lehessen megelőzni különböző helyzeteket, betegségeket" - mondta Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere.

A kötet célja, hogy az orvostudomány legkorszerűbb ismereteit tolmácsolja közérthető nyelven, lehetőleg a legavatottabb helyi szakemberek közreműködésével, így az általuk fontosnak tartott, a betegellátás során tapasztalt, a betegek körében leggyakrabban felmerülő kérdéseket válaszolhatják meg ezek a füzetek.

"A második egészségfejlesztő füzet egy tematikus szám lenne, a diabéteszről - a kettes típusú cukorbetegségről -, amely jól tudjuk, magas gyakoriságú probléma. Természetesen elsősorban a megelőzéséről szólna ez az egészségfejlesztési füzet" - ismertette a jövőbeli terveket Dr. Stánitz Éva, megyei tisztifőorvos.

Az első kötet egy átfogó képet ad a megye egészségügyi helyzetéről, a megelőzésről és a terápiáról, illetve a különböző daganatos megbetegedések tüneteiről, vizsgálati módszereiről, kezeléséről szól, hogy csak néhány témát emeljünk ki a teljesség igénye nélkül.

"Ezeknek a füzeteknek a célja, hogy Vas megye népességének az egészségkultúráját növelje, és ez is egy módszer. Nyilván, tartunk előadásokat, lehet a tévéből hallani, és a Szabadegyetem egy tematikus egyetem volt, megjelennek füzetek és nagyon sokféle módszer van, amit próbáltunk mi is, hogyan lehet ezt az ismeretanyagot továbbvinni, jobban átvinni a gyakorlatba" - tette hozzá Dr. Nagy Lajos professzor, a Markusovszky Kórház főigazgatója.

A kiadványt a Genius Savariensis Szabadegyetem Egyesülete, a Vas Megye Népegészségügyért Alapítvány, Szombathely Megyei Jogú Város Civil Alapja és a Markusovszky Alapítvány támogatta, és a vasprevencio.hu oldalon bárki számára online is hozzáférhető lesz.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére