Egervölgyből a Savariába, majd az egyetemről az Opel Tudásközpontba

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2015. szeptember 17., csütörtök •
Az új szentgotthárdi központban automatikai technikus, gépi forgácsoló és villanyszerelő szakmák oktatásához alakítottak ki tanműhelyeket, de itt lesz a szombathelyi gépészmérnök-képzés egyik gyakorlati oktatóbázisa is. Az egervölgyi Gerencsér Bencét is itt képzik majd.
Egervölgyből a Savariába, majd az egyetemről az Opel Tudásközpontba

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Joachim Koschnicke az Opel Group kormányzati kapcsolatokért felelős alelnöke a múlt héten adta át az Opel félmilliárd forintos beruházással felépített tudásközpontját, Szentgotthárdon. Az Opel eddig 1,5 milliárd eurónyi befektetést hajtott végre Magyarországon, 700 millió eurót költött arra, hogy három lépésben a világ egyik legmodernebb motorgyárát, a flex motorgyárat létrehozza Szentgotthárdon. 

Tudásközpont
Az új oktatóközpontban hiányszakmák oktatásához alakítottak ki tanműhelyeket és ugyanitt hozták létre a szombathelyi gépészmérnök-képzés gyakorlati oktatóbázisát is, a beruházáshoz a magyar kormány 150 millió forint támogatást nyújtott.
Szijjártó Péter az avatóünnepségen azt hangsúlyozta, hogy érdemes beruházni a szakképzésbe is, hiszen a fejlődéshez a vállalatoknak folyamatosan olyan jól képzett, megbízható és elkötelezett szakemberekre van szükségük, mint amilyenek a szentgotthárdi Opel gyárban is dolgoznak. A tárcavezető szerint a szentgotthárdi motorgyár a térség fejlődésének a motorjává is vált, és a General Motors, illetve ma már az Opel európai gyártó rendszerének egyik legfontosabb láncszeme.

Az új tudásközpont hatalmas lépés abba az irányba, hogy hosszú távra biztosítsa szakember utánpótlását és ezt szolgálja az is, hogy részt vállaltak, bekapcsolódtak a szombathelyi duális mérnökképzésbe is.

Szakképzés

Július óta a Nemzetgazdasági Minisztérium 44 szakképzési központja alá 303 köznevelési intézmény tartozik,  a versenyképesség megőrzése és növelése érdekében végrehajtott változások 200 ezer tanulót és 25 ezer pedagógust érintett.  A munkaerő folyamatos utánpótlása érdekében 2014 és 2020 között 50 milliárd forintból hétezer tanműhelyt hoznak létre és újítanak fel, ezen túl pedig német mintára bevezették a duális képzést a felsőoktatásban, amely egyre népszerűbb. 

Gépészmérnök lesz
Az egervölgyi Gerencsér Bence a szombathelyi Savaria Középiskolában érettségizett.

Szerintem az egyetem mindent megtett azért, hogy hirdesse a gépészmérnök-képzést, nyugodtan mondhatom, hogy nagyon jó volt a reklámja. De nemcsak a sajtója volt jó, hanem személyesen is eljöttek az iskolánkba és ott is nagyon sok hasznos dolgot megtudhattam. Ez egy rendkívüli lehetőség annak, aki itt, a szülőföldje közelében szeretne maradni, elhelyezkedni. A megszerzett tudás, a vállalati gyakorlat a képzés során már kamatoztatható, sőt a cégek kultusza már a tanulmányi idő alatt elsajátítható, és ezért nem kell éveket befektetni abba, hogy megismerjük az adott céget, munkahelyet, szakmát. Az Opel Szentgotthárddal szerződtem, mert gyermekkorom óta hatalmas autó- és motorfanatikusnak tartom magamat – mondta el a frisss.hu-nak nyilatkozó Bence.    

A jövő és az elismerés
A szentgotthárdi gyárban idén 580 ezer, jövőre pedig akár évi egymillió Opel motor készülhet, amelyhez a létszám további bővítésére lesz szükség. Az ünnepségen Szijjártó Péter a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést nyújtotta át Joachim Koschnickének, a magyar és német gazdasági kapcsolatok érdekében kifejtett munkássága elismeréseként.

közösség

további frisss

lap tetejére