Czeglédy ügy: Már a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálódik

frisss.hu • 2016. szeptember 19., hétfő •
Újabb vitatható ügybe keveredett az MSZP szombathelyi frakcióvezetője, lapértesülések szerint ezúttal magánokirat hamisítás, és különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult eljárás cégcsoportja körül.
Czeglédy ügy: Már a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálódik

A Parlamentben is előkerült a Czeglédy ügy 

Érdekes információt közölt Szatmáry Kristóf, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője hétfőn a Parlamentben. Az azonnali kérdések órájában a honatya a diákmunka törvény átalakítása kapcsán fogalmazott úgy, hogy szükséges volt megtisztítani az ágazatot, hiszen többek között Czeglédy Csaba, az MSZP szombathelyi frakcióvezetője jelentős visszaéléseket követett el. Felsorolta a korábban napvilágot látott információkat, melyekről Kedves Olvasóink itt tudhatnak meg még több információt. Szatmáry aztán egy érdekes félmondattal arra is utalt, hogy Czeglédy cégcsoportjainak ügyében immáron a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálódik

Hamis szerződések, csalási kísérlet

 A Frisss.hu-nak többen is megerősítették azon információt, hogy valóban nyomozás indult. A Pesti Srácok eközben a konkrét ügyről is fellibbentette a fátylat, a portál információi szerint hamis szerződésekkel, azok fiktív tartalmára vonatkozó érveléssel, közokiratba foglalásával próbálta a bíróságot megtéveszteni Czeglédy Csaba. A portál úgy tudja, különösen nagy kárt okozó csalás kísérletének bűntette, valamint közokirat hamisítás miatt rendeltek el nyomozást, egyelőre ismeretlen tettes ellen. A PestiSrácok.hu birtokába került dokumentumok szerint az ügyben Czeglédy Csaba és annak cége, a Humán Operator Zrt. az érintett. A gyanú szerint hamis magánokiratok felhasználásával, a bíróságot megtévesztve igyekezett a szocialisták szombathelyi üdvöskéje 160 milliót megspórolni magának. Az ORFK kommunikációs szolgálata csak a nyomozás tényét erősítette meg, melynek határidejét október 22-éig hosszabbította meg a rendőrség.

160 millió forinttal akarta megkárosítani üzlettársait
 
Sajtóértesülések szerint Szombathely egykori szocialista alpolgármestere mintegy 160 millió forinttal akarta megkárosítani üzlettársait, valamint a szerződésben feltüntetett üzletrész vételárat és annak törvényes kamatait is meg akarta spórolni. A Pesti Srácok birtokába került dokumentumok részletesen is feltárják az ügyet, melynek lényege, hogy a Humán Operátor Zrt. 2007. január 10-én vásárolta meg a Magyar Apartman Kft. üzletrészeit, majd azt két hét múlva továbbértékesítette, azonban a vételárat elmulasztotta kifizetni. Ezért a Fővárosi Törvényszék Czeglédyt a felpereseket megillető üzletrész vételár és kamatai megfizetésére kötelezte. Az ítélet ellen fellebbezést nyújtottak be, ezt azonban a Fővárosi Ítélőtábla elutasította és jogerősen helyben hagyta a Fővárosi Törvényszék ítéletét. A Fővárosi Ítélőtábla indokolása irányította a figyelmet arra, hogy az elsőfokú bíróság előtti eljárásban több bűncselekmény is megvalósulhatott, amiben Czeglédynek nagy szerepe lehetett, hiszen ő csatolta azokat a dokumentumokat, amelyek  valótlan adatokat tartalmaztak, egyebek mellett hamis kölcsönszerződést.

"A csatolt kölcsönszerződés valótlan adatokat tartalmaz, tehát hamis"

A portál birtokába került dokumentumok szerint kizárt, hogy dr. Czeglédy Csaba a 2007. január 10-én kelt üzletrész adásvételi szerződés megkötésekor ne emlékezett volna arra, hogy a szerződéskötést megelőző napokban a Magyar Apartman Kft. számára, a Monopoly Kft. közbeiktatásával további, közel százmillió forint tagi kölcsönt biztosított.  -A tanúk vallomásaiból az is világossá vált, hogy ténylegesen nem kerülhetett sor a kölcsönszerződésben szereplő tagi kölcsön nyújtására, hiszen a jogi és természetes személyek ilyen magas összegű kölcsön nyújtására nem rendelkezhettek pénzügyi fedezettel.  A peres eljárásokban elmaradt a tagi kölcsön banki átutalása megtörténtének bizonyítása, elmaradt a kölcsön összegének banktól készpénzben történő felvétele és átadás-átvételének igazolása is. Minderre figyelemmel megalapozott az arra vonatkozó gyanú, hogy a csatolt kölcsönszerződés valótlan adatokat tartalmaz, tehát hamis -olvasható a Pesti Srácok cikkében.

Intellektuális közokirat hamisítás bűntette?

A Fővárosi Ítélőtáblának hamis tagi kölcsönszerződéseket és magánokiratokat mutattak be, azok fiktív tartalmára pedig a peres beadványokban folyamatosan hivatkoztak azért, hogy a tagi kölcsön rendelkezésre bocsátását a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletbe foglalja. Az elkövető részéről az intellektuális közokirat hamisítás bűntett befejezetté vált azzal, hogy a tagi kölcsön folyósítására vonatkozó valótlan tény gondolati tartalmának közokiratba foglalását kérte a Fővárosi Ítélőtáblától, annak elfogadtatására és alátámasztására pedig hamis magánokiratokat használt fel.

A Humán Operátor Zrt. a Fővárosí Ítélőtáblához tehát hamis magánokiratot nyújtott be, amiben 203.097.272 Ft összegű tagi kölcsön és annak 14.603.835 Ft összegű kamatai szerepeltek. Ha ezt a bíróság bizonyító erejűnek fogadja el, akkor a Humán Operátor Zrt-vel szemben fennálló követelések mintegy 160 millió forint jogellenes csökkentésére került volna sor. A Fővárosi Ítélőtábla – hamis magánokiraton nyugvó – hamis jogerős másodfokú ítélete önmagában alkalmas eszköz lett volna a felperesekkel szembeni jogtalan haszonszerzés megvalósítására, a felperesek megkárosítására. A hamis közokirat a felperesek Humán Operátor Zrt-vel szembeni vagyoni követelését jogellenesen csökkentette volna. A Fővárosi Ítélőtábla ugyanakkor időben felismerte a tagi kölcsönszerződésekkel összefüggő hiányosságokat, így nem sikerült az a nagy értékű csalás, amit hamis iratok felhasználásával akartak megvalósítani.

Mint ismeretes, Czeglédy Csabát korábban már jogerősen elítélték adócsalás, magánokirat hamisítás és számviteli fegyelem megsértése miatt, az ítélet végrehajtását akkor felfüggesztették. Egyes sajtóorgánumok már korábban feltették a kérdést, börtönbe kerülhet-e a szocialista frakcióvezető. Kíváncsian várjuk a fejleményeket. 
 

közösség

további frisss

lap tetejére