Toborzó: Csak az jöjjön katonának...

szróbert-HCs • 2014. augusztus 22., péntek •
Virtus, finesz, gyors észjárás, fizikai és pszichikai alkalmasság is szükséges ahhoz, hogy a Magyar Honvédség katonájává váljon valaki – hangsúlyozta Hende Csaba honvédelmi miniszter Szombathelyen, a tizenötödik Savaria Történelmi Karneválon. A több napos jelmezes kavalkád a tradícióknak, történelmi és régészeti kutatásoknak köszönhetően az eredetiségre helyezi a hangsúlyt, emellett játszik, szórakoztat és történelmünkre is tanít.
Toborzó: Csak az jöjjön katonának...

Hende Csaba honvédelmi miniszter a Történelmi Témaparkban köszöntötte a felsorakozott négy római légiót, és megnyitotta a hadijátékokat.
A történelmi fesztiválon idén az első világháború kitörésének századik évfordulójára is emlékeznek: a Történelmi Témapark szomszédságában felépítettek egy első világháborús harcálláspontot, ahol a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtiszt Képző Kara Ludovika zászlóaljának hagyományőrző katonái korabeli egyenruhákban és fegyverzettel jelenítik meg az első világháború időszakát.
Jagadics Péter, szervező a helyszínen elmondta: ,,A Nagy Háborús emlékévnek van egy tematikus programja, és hát a Savaria Történelmi Karneválon az első világháborús helyszínt így jelenítettük meg. A közszolgálati Egyetem Hadtudományi kara és a Ludovika Zászlóalj hagyományőrzői adják a háborús katonai jelmezeket, és hagyományőrzéseket.”

Toborzás

Közben megnyílt a Magyar Honvédség toborzópontja is, amelyet átadva Hende Csaba hangsúlyozta: fontos lehetőség a honvédség számára, hogy a történelmi karneválon is megszólítsa azokat a fiatalokat, akik minden szempontból, testileg és lelkileg is alkalmasak és készek a haza védelmére, akik vonzalmat éreznek a katonai pálya iránt.

Szavai szerint a tisztképzés és altisztképzés megújításának köszönhetően ma már egyre népszerűbb a katonai hivatás, amit jelez az a tény is, hogy a Ludovika akadémia parancsnoki szakára idén tizenhétszeres volt a túljelentkezés.
Hende Csaba honvédelmi miniszter kiemelte: ,,Kiknek érdemes jönni? Hát elsősorban, akik kihívásnak vágynak, akik ki akarják próbálni magukat minden értelemben. Mert ez nem csak egy stabil munkahely, hanem egy életre szóló hivatás is lehet. Természetesen ezen a toborzóponton várunk mindenkit, azt is, aki csak érdeklődik a honvédség élete iránt, aki önkéntes tartalékos katona kíván lenni.”

A másodéves orvostanhallgató, Szopori Réka a frisss.hu-nak nyilatkozva elmondta, hogy szeretne csatlakozni a honvédséghez önkéntes tartalékos állományba. 
,,Hogy őszinte legyek, ez egy régi álom volt, ezt nem lehet megmagyarázni, hogy konkrétan, miért, gondolom ez olyan, mint az orvoslás, azt sem lehet megmagyarázni, úgy érzem ezt kell tennem és így látom jónak a jövőmet.” - tette hozzá. 

A Magyar Honvédség toborzással foglalkozó szakemberei a szombathelyi karneválon is megszólítják az önkéntes tartalékos és a szerződéses szolgálat iránt érdeklődőket.
Vanyur Tibor ezredes, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka: ,,Jelenleg 5500 fő tartalékossal rendelkezünk és várjuk mindazokat a fiatalokat, vagy kevésbé fiatalokat, akik úgy érzik, hogy akár munka vagy tanulás mellett is tenni tudnak a honvédelemért. Szeretném elmondani azt is, hogy szerződéses állományba is várjuk a jelentkezőket,hiszen a Magyar honvédségnek szüksége van szerződéses legénységi akár altiszti vagy és tiszti állományra is.”

Fotókiállítás

A fesztivál I. világháborús helyszínén nyílt meg az a fotókiállítás is, amely a 2006-ban végérvényesen felszámolt Savaria lövészdandár utolsó időszakát örökíti meg. A tárlatról szólva Hende Csaba felidézte, hogy Szombathely, az egykori Savaria igazi katonaváros, amelyet Claudius császár a kiszolgált római katonák letelepítésére alapított, Európa egyik legnépszerűbb szentjének, annak a Szent Mártonnak a szülővárosa, aki maga is katonaként szolgált, mielőtt pappá, majd püspökké szentelték.
A Savaria laktanya végnapjait bemutató kiállításon Benkő Sándor fotóriporter felvételei mutatják be azt az időt, amikor a magyar katonát és az általa képviselt értéket nem becsülték meg - mondta Hende Csaba.

A karneváli toborzópont és fotókiállítás vasárnapig várja a honvédség iránt érdeklődőket. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére