Szent Márton korabeli mozaikot találtak a Székesegyház előtt

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke, Benkő Sándor/szombathely.hu • 2016. április 04., hétfő •
Több évtizede nem tártak fel új mozaikot Vas megyében. Egy kattintás után megmutatjuk!
Szent Márton korabeli mozaikot találtak a Székesegyház előtt

Pénteken találták meg a késő római császárkor időszakából, vagyis a 4. századból származó mozaikot, ami pont az az időszak, mikor Szent Márton élt. Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója szerint ez hatalmas felfedezés: „Igaz, hogy csak a vízvezeték rendszer nyomvonalán lehet ásni, de mégis sok értékes lelet került elő ebben a csupán egy méter széles árokban."

"Egy középkori fal maradványait tártuk fel, de a középkori fal egy korábbi, római korit bombázott szét, és ennek a nyugat-keleti irányú nyomvonalát is megtaláltuk. Ennél még izgalmasabb, hogy ennek az épületek a belső helyiségében egy geometrikus mintázatú mozaikpadlót tártak fel a régészek és emellett rengeteg falfestmény maradványt is találtak.”

A falfestményen geometrikus, virág és vonalminták is megtalálhatók, ami ennek a korszakban jellemző volt. Csapláros Andrea hozzátette, nem szabad elfelejteni, hogy ettől a helytől nagyjából nyolcvan méterre van Savaria feltételezett fórumának helye. Szent Márton korában egy nagyon gazdagon díszített épületekből álló helyszín volt.

Puskás Tivadar polgármester a helyszínen járva megnézte, hogy dolgoznak a régészek, sőt az éppen akkor megtalált falfestmény maradványokat is megtekintette. A polgármester elmondta, szenzáció, hogy éppen a 2016-os Szent Márton évben kerülnek elő a szent életéből származó római kori leletek.

Az építkezési munkákat a régészeti ásatás nem befolyásolja, a szakemberek dokumentálták a feltárt mozaikot, holnaptól folytatódnak az építkezési munkák. A mozaikra egy ún. geotextil anyag, föléje majd homok kerül, és végül befedik. A lelet nagyon rossz állapotban van, nem lehetne kiemeli a helyéről. Ottjártunkkor is éppen festett faldarabok kerültek elő a földből, ezeket majd a Savaria Múzeumba szállítják. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére