"Bezárult a kör" - Czeglédy portré az országos médiában

frisss.hu, 888.hu • 2016. április 16., szombat •
A 888.hu hosszú és rendkívül részletes elemzést jelentetett meg a szombathelyi politikusról.
Bezárult a kör - Czeglédy portré az országos médiában

Helyreigazítási kérelmeket közlünk, amit változatlan formában teszük közzé:

A 2016. április 16. napján "Bezárult a kör" - Czeglédy portré az országos médiában" címmel megjelent cikkünk tartalmi részében azt a való tényt, hogy a Human Operator 2001-től szerződéses kapcsolatban állt a TESCO-val és a McDonald's-al, abban a hamis színben tüntettük fel, mintha ehhez a gazdasági élet ésszerűségein kívül a politikának bármilyen köze is lett volna.


A 2016. április 16. napján "Bezárult a kör" - Czeglédy portré az országos médiában" címmel megjelent cikkben azokat a valótlan tényeket híreszteltük, hogy Czeglédy Csaba strómanok közbeiktatásával újabb és újabb diákszövetkezeteket hozott létre. Továbbá azt a valótlan tényt híreszteltük, hogy Czeglédy Csabához köthető, valamint Czeglédy Csaba érdekeltsége a Studentka Work Iskolaszövetkezet. Azt a valótlan tényt híreszteltük, hogy Czeglédy Csabának biztosan van kapcsolódási pontja az Alba Student és a Studentka Work nevezetű iskolaszövetkezetekkel. 

 

A fiktív számlákról, adócsalásról, ki nem fizetett diákról és egyéb visszaélésekről szóló írás Czeglédy Csaba, a szombathelyi MSZP-Éljen Szombathely-DK-Együtt frakcióvezető életpályáját írja le, részletesen beszámolva egykori cége, a Rébusz Iskolaszövetkezet, annak utódaiként aposztrofált cégek és alvállalkozóik tevékenységétől a Human Operator Zrt. jelenlegi munkájáig. A cikk végkövetkeztetése, hogy "bármit is állít tehát Czeglédy, a kör bezárult: a kígyó beleharapott saját farkába." Azaz a kétes ügyletek mögött oknyomozásuk szerint a szombathelyi politikus áll.

Czeglédy Csaba Tóbiás József tanácsadója, Gyurcsány Ferenc és Vadai Ágnes védőügyvédje "strómanok közbeiktatásával újabb és újabb diákszövetkezeteket hozott létre, amelyek tetemes adótartozással szűntek meg"- kezdődik a 888.hu-n megjelent cikk

Mint ismeretes, idén januárban országos hírverést kapott a McDonald's-nál dolgozó diákok ügye, miután nem kapták meg időre a bérüket. A McDonald's Czeglédy Csaba cége, a Human Operator Zrt.-vel kötött szerződést, melynek értelmében az elvégzett munkáért nekik utalta a fizetéseket. A diákok ugyanakkor a Human Operatortól nem kapták meg, a cég pedig cáfolta, hogy ők tartanák vissza az összegeket. Azóta tart a vita a McDonald's és a Human Operator között, mindenesetre a diákokat állítólag a McDonald's  közvetlenül kifizette később. 

A 888.hu cikke "összerakta a mozaikokat" és arra a következtetésre jutott, hogy a

"kilencvenes évek óta folyamatosan új cégekben testet öltő, de jól meghatározható klikk sejlik fel" a kifizetetlen diákok, bedöntött iskolaszövetkezetek és akár százmilliós adótartozások mögött.

Az egészet "Czeglédy Csaba érdekeivel átszőtt játék"-nak aposztrofálva a politikus gazdasági tevékenységeit a '90-es évektől veszi végig az elemzés.

Czeglédy diákpolgármesterként kezdte közéleti tevékenységét Szombathelyen. Már ekkor felfigyeltek rá a szocialisták, ő meg iskolaszövetkezetet alapított és munkaerő kölcsönzésbe kezdett. Hamar jött az első "banánhéj", ugyanis 1998-1999-es elkövetésű adócsalás és fiktív számlák miatt jogerősen két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték 2001-ben. Az akkori cég, a Rébusz és a szocialisták közti "szoros kötődést" bizonyítja, hogy a diákszövetkezet budapesti irodája a Baloldali Ifjúsági Tömörülés és a Fiatal Baloldal Köztársaság téri székhelyén volt bejegyezve.

A felfüggesztett büntetést követően egy "érdekes modell" alakult ki: Czeglédy már nem a Rébusz, hanem a Human Operator tulajdonosa lett, a diákszövetkezeteknek pedig a Human Operator biztosított munkát. A cég szocialista frakciótól 2006-ban 30 millió forintos megbízást kap, de nem toborzási, humán rekrutációs munkára, hanem kommunikációs feladatokra. A Rébusz utódát, a Rébusz 2.0-t "akkoriban a Medgyessy Péter kormányzása idején feltörekvő és az MSZP-t fokozatosan maga alá gyűrő Gyurcsány Ferenc humán aranytartalékaként aposztrofálták."

Közben Vas megyében is történt egy s más, a szocialista belharcok többek között Szabó Bálint, ifjú szocialista politikus megerőszakolásától, választási csalástól voltak híresek. A "gyanú szerint fejenként négyezer forint fejében befolyásoló fiatalok" megbízói bár ismeretlenek voltak, a " kőszegi Fibisz-választás levezető elnöke Czeglédy Csaba volt", a szervezet erőviszonyai pedig ekkor változtak meg...

A Human Operator Zrt. a későbbiekben szárnyalt, "jól járt a párthűségért", ugyanis két nagy üzletet is köthetett, a TESCO és a McDonald's "diákmunkaerő beszállítója lett a diákszövetkezeteken keresztül."A Rébusz 2.0 sem maradt sokáig feddhetetlen, 2007-ben felkerült az APEH nagy összegű adótartozással rendelkező vállalkozások listájára.

A 888.hu a DiákÉSZ közleményét is idézi, mely szerint: Cégbírósági és adóhatósági nyilvános adatok, valamint rendőrségi és ügyészségi sajtóanyagok alapján okkal feltételezhetjük – mi és a közvélemény egésze is –, hogy a NAV nagy összegű adótartozói listájára rendre felkerülő, majd megszűnő cégek működésének célja az adóelkerülés, módszerük jogsértő.

A munkaerő-kölcsönzés területének tisztulása érdekében a HR-szolgáltatók szakmai szervezetei, mint például a DiákÉSZ igyekeznek mindent megtenni, egyben elhatárolják magukat az adókerülő cégektől, melyek főleg ÁFA-csalásra épülnek. Érdekes, hogy korábban a Rébusz is tagja volt a DiákÉSZ-nek (Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége), de aztán jöttek a konfliktusok, végül tagdíjfizetési kötelezettség elmulasztása miatt kizárták a szervezetből. 

"Aztán egyszer csak megszűnt a Rébusz. Majd jött helyette egy Rébusz 2.0, majd az is megszűnt és jöttek sorba az új cégek. Mindeközben pedig olyan nagy megbízóik voltak, mint a Tesco, vagy a Mc'Donald's. Kevésbé szabályozott időszakban, a 2010-es Orbán-kormány előtt arra törekedtek, hogy az iskolaszövetkezeteket átminősítsék munkaerő-kölcsönző cégekké. Ekkor szinte kivétel nélkül minden magyarországi Mekiben Czeglédyék dolgoztak, és a szocialista kormányok idején mindig megúszták a munkaügyi ellenőrzéseket" – mondta a Diákész elnöke.

A következő kérdés a fordított áfakör, ahova a diákok kihasználásának megelőzésén dolgozó DiákÉsznek tavaly év elejére sikerült elérnie, hogy a felnőtt munkaerő-kölcsönzők és az iskolaszövetkezetek is bekerüljenek.

A munkaerő-kölcsönzés fordított áfakörbe kerülését azért kérte szervezetünk, mert a különböző EU-s országokon keresztül áfa csalásos maffiakereskedelmeknek – cukor, olaj – mindig volt Magyarországon egy munkaerő-kölcsönzési lába, ahol fiktív munkaerő-kölcsönzésről adtak számlát, és sokszor 10-15milliárd forint kárt okoztak" -  hangsúlyozta a 888.hu területre rálátó forrása.

"A Magyarországi Diákvállalkozások Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) a botrány után közleményben határolódott el az „I love diákmunka” internetes felülettől és az egykori Rébusz iskolaszövetkezettől és jogsegélyszolgálatot is indított. "A cégcsoport a nehezen átlátható és a diákok érdekeit rendre megsértő működésével mind a megbízók, mind pedig az iskolaszövetkezeti szféra egészének jó hírét évek óta tépázza" - folytatódik a közlemény, melynek külön érdekessége, hogy jól beazonosíthatóan a Rébuszt, és annak újraalakuló változatait azonosítja a mekis diákoknak nem fizető cég mögött is." - írja a 888.hu.

És eljutottunk a McDonald's-os botrányig, amelyben "a Czeglédy Csabához köthető, és százmilliós adótartozást felhalmozó Studentka Work és a McDonald's között komoly vita keveredett", következményként pedig valakik nem fizettek, végül a McDonald's-nak kellett közvetlenül kifizetnie a diákokat. "Aztán kiderült, hogy a nem fizető valaki a Human Operator Zrt." 

"A rendszert jól ismerő szakember szerint az történhetett, hogy " a Czeglédy Csabához köthető cégek az ÁFA-kör megfordítása után már nem tudtak az áfával trükközni, és a szintén Czeglédy-érdekeltség Studentka Work-nek 2015. májusában már 100 millió forintos adótartozása volt." „Végül a McDonald's étteremlánc kifizette a diákok fizetését a Human Operator Zrt.-nek, az azonban nem fizetett a fiataloknak”- írja a szakembert idézve a 888.hu.

"Czeglédynek biztosan van kapcsolódási pontja a szintén csőd szélén táncoló Alba Student és a Studentka Work nevezetű iskolaszövetkezetekkel, hiszen ezek ügyében már másodszor fordult elő bizonyíthatóan, hogy a Rébusz neve előfordul... a két utóbbi cég tekintetében rendszer-jellegűen történt az egyik, majd a másik diákszövetkezet között a tagok átadása - hangsúlyozza a 888.hu írása.  

A következő érdekesség: Bodajk, a Fejér megyei község az iskolaszövetkezetek fővárosa lett. Ugyanis ide, a Petőfi Sándor utca 7. szám alá vannak bejelentve a következő cégek:

Studentka Work Iskolaszövetkezet (Hatályos: 2015. 02. 27.),

Alba Meló Iskolaszövetkezet (Hatályos: 2015. 03. 30.),

Alba Pro Regia Iskolaszövetkezet (Hatályos: 2015. 04. 16.),

Copernicus Iskolai Szövetkezet (Hatályos: 2015. 06. 01.),

Perfect Regia Iskolaszövetkezet (Hatályos: 2015. 05. 22.),

Student Pro Iskolaszövetkezet (Hatályos: 2015. 04. 02.)

Egy szerződtetett diák elmondta, hogy az I Love Diákmunka oldalon keresztül jutott munkához a McDonald's-nál. Az I love diákmunka domain név szintén egy szombathelyi cég, a Logomotiv Kft. tulajdona, csakúgy, mint a rebusz.hu. "A cégmátrix szerint a Humán Operator Zrt., a Nyugat Rádió kft. (egy másik Czeglédy-érdekeltség), és a Logomotiv kft. között szoros kapcsolat van."- állítja a 888.hu. Az I love diákmunka honlapon bejelentett cím: Széll Kálmán tér 8, és milyen meglepő, ez a Human Operator Zrt. budapesti címe is. 

Szatmáry Kristóf képviselő a Parlamentben  interpellált a kérdésben: "Korábban jelentős adótartozás miatt elindított felszámolási eljárást követően törölték a cégjegyzékből például a Cooperitast, a korábbi Rébusz Iskolaszövetkezet, valamint a Studentka Work Iskolaszövetkezetet is, amely a 100 millió forintot meghaladó mértékű adótartozás miatt jelenleg is végrehajtás alatt áll. Egyértelmű, hogy az iskolaszövetkezetek évente alakultak, majd jelentős adótartozást maguk után hagyva megszűntek". Szatmáry kiemelte, hogy a szövetkezetek azonos székhelyen vannak bejelentve, például a Perfect Regia, a Student Pro, a Diákmunka Pont Neked, az Alba Pro Regia, valamint az Alba Meló. "A diákok toborzását, vagyis az operatív szervező munkát a 1024 Budapest, Széll Kálmán tér 8. szám alatt végezték, ahogy a cég honlapja és a Humán Operator honlapja is bizonyítja, mindkét cégnek ugyanaz a székhelye, vagyis elérhetősége"- állapítja meg Szatmáry is. 

Ha most valaki a google.hu-n rákeres a rébuszra, az automatikusan az I love diákmunkát dobja ki elsőként, a rebusz.hu beírására pedig az I love diákmunka jelenik meg. Akkor van még kérdés?

közösség

további frisss

lap tetejére