Balog Zoltán: egy lépést mindenki tehet előre

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2016. május 01., vasárnap •
Az emberi erőforrások az egyértelmű nyertesei a jövő évi költségvetésnek – nyilatkozta honlapunknak a szakminiszter, aki azt is kiemelte, hogy 2017-ben az oktatásban, az egészségügyben és a szociális szférában dolgozók béreit is felzárkóztatják, de a kultúrára is sok pénz jut.
Balog Zoltán: egy lépést mindenki tehet előre

A mamuttárca irányítóját, az oktatásért, a kultúráért, a sportért, az egészségügyért és a szociális ágazatért is felelős szakminisztert, Balog Zoltánt kérdeztük. 

Miniszter úr! Kik lesznek a jövő évi költségvetés nyertesei?
A 2017-es költségvetésnek az emberi erőforrások mindenképpen nyertesei lesznek. Az egészségügyben, az oktatásban, a családtámogatásban, a nyugdíjasok ügyében, a szociális ügyekben és a kultúra ügyében olyan komoly plusz forrásokra tettünk szert, hogy ma már nyugodtan elmondhatjuk, hogy az elkövetkezendő években az emberi erőforrásokat – a gazdaság eredményeinek köszönhetően – megerősíthetjük, így ez egy igazán sikeres esztendő lehet. 

Mekkora többletforrásokra tehetnek szert az egyes ágazatok? 
Az adócsökkentés mindenkinek jó, az otthonteremtés, a családtámogatás pedig a fiatal családoknak jó. Az oktatásra 270 milliárd, a kultúrára 66 milliárd, a sportra 22 milliárd, az egészségügyre pedig több mint 100 milliárd forint feletti többletforrást kapunk. 

Ezekből a pluszforrásokból a bérekre is jut? 
Természetesen. Ezek a források nemcsak a működtetésre, hanem a bérekre is vonatkoznak. Szeretnénk olyan megállapodásokat kötni a bértárgyalásokon, amelyek lehetővé teszik majd, hogy az oktatásban, az egészségügyben, a kulturális és a szociális szférában dolgozók bérét is olyan mértékben emelhessük meg, amivel arra a szintre közelíthetünk, amely méltó ellentételezése lehet annak a munkának, amelyet hosszú évek óta ezekben a szférákban dolgozó végeznek. Fontos lépéseket teszünk és bízunk benne, hogy a jól működő reformoknak és a versenyképes gazdaságnak köszönhetően egy lépést mindenki tehet előre, mert Magyarországon erre most lehetőség van.

 

közösség

további frisss

lap tetejére