Azonnal változtass jelszót, ha Gmailt használsz

Frisss/HackRead - fotó: HackRead • 2017. március 10., péntek •
Egymilliónál is több Yahoo-, illetve Gmail-fiók adatait kínálják eladásra hackerek.
Azonnal változtass jelszót, ha Gmailt használsz

Nagyon jövedelmező ágazattá nőtte ki magát az internetes bűnözés. A drogok és a fegyverek mára csak az akciófilmekben keltenek félelmetes hatást. Azonban sokkal veszedelmesebb, ha az adott dolog nem kézzelfogható. Így van ez ebben az esetben is, hiszen a világhálón minden elérhető, legalábbis a hozzáértők számára.

Óriási felháborodás mellett szivárgott ki, hogy több mint egymillió Yahoo-, illetve Gmail-fiók adatait kínálják eladásra. A megvásárolható listán különböző tételeket találhat a vásárló. Az adatok közt megtalálhatóak a felhasználónevek, az e-mail címek és természetesen a jelszavak is.

Szakértők szerint több kisebb támadásból sikerült szert tenni ekkora adatmennyiségre, amely az elmúlt években történt. A HackRead szerint az eset mögött a SunTzu583 álnevet használó hacker áll.

Az árakat tekintve elég nagy a különbség. A 2012-ben feltört Yahoo-fiók adataiért 10,76 dollárért juthatunk, köszönhetően az eltelt időnek. Ezek közül egyébként több fiók már nem is létezik, illetve megszűnt. A 2008-as, 2013-as és 2014-es Gmail adatokért 28,24 dollárt, míg a 2010 és 2016 között feltört Gmail-fiók adataiért 25,76 dollárt kér az eladó.

Ilyenkor mit tehet a kiszolgáltatott fióktulajdonos? Bevált recepten ne változtass! Célszerű havonta cserélni a jelszavunkat, illetve állítsunk be, kétlépcsős hitelesítést. 

via HackRead

közösség

további frisss

lap tetejére