Az oladi középsuli, amit mindenki csak Telekinek hív - back to school

[x] - Fotó: Bodorkós Máté/Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum Oladi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája • 2017. március 21., kedd •
A 411. számú Ipari Szakközép- és Szakmunkásképző Iskolától a Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum Oladi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájáig sok minden változott.
Az oladi középsuli, amit mindenki csak Telekinek hív - back to school

1986-ot írtunk, amikor a 405. számú Ipari Szakközép- és Szakmunkásképző Iskolából kivált a 411. számú Ipari Szakközép- és Szakmunkásképző Iskola, és ezzel kezdetét vette egy folytonos fejlődési és átalakulási folyamat. Ebben az iskolában mindig nagyon széles skálájú képzési szerkezetben oktatták a diákokat: többek között fotósok, kőművesek, kozmetikusok és nőiruha-készítők is kikerültek az intézmény falai közül.

Természetesen ennek alapfeltétele a folyamatos megújulás, valamint a piaci viszonyokhoz való alkalmazkodás, és ezzel együtt sokszor változott az intézmény neve is. 1997. július elsején vette fel az iskola a Teleki Blanka Szakképző Iskola és Kollégium nevet, ami bevésődött a köztudatba. Tíz évvel később, 2007. augusztus elsején jött létre az Oladi Általános Művelődési Központ (Oladi ÁMK), ami sok bulinak és koncertnek is otthont adott, hiszen ez a név takarta a Simon István utcai Általános Iskolát, a Savaria Ifjúsági Centrumot és a Teleki Blanka Szakképző Iskolát is.

2012-ben csatlakozott az Oladi ÁMK-hoz a Nyitra utcai Általános Iskola és Művelődési Ház, majd 2013-ban megszűnt a művelődési tevékenység, az intézményegység pedig a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz került. Ekkor újra megváltozott az iskola elnevezése: Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskolára.

2015-ben a szakképzést a Nemzetgazdasági Minisztérium vette át, az iskola ekkor vált Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum Oladi Szakképző Iskolájává. Az évek során a képzési profil is némileg átalakult, jelenleg az iskola profiljába a könnyű- és szolgáltatóipari, szociális, illetve az egészségügyi képzések tartoznak.

A fiatalok számára a könnyűipar a térségbe áramló olasz, osztrák és német tőke miatt lehet vonzó, a szociális és egészségügyi ágazatban folyó képzés a szakterület  hiányszakmáihoz biztosít szakképzett munkaerőt. A 2011/2012-es tanévtől kezdve pedig a "Teleki" lett az egykori Szent-Györgyi Albert Szakközépiskola jogutódja, annak minden iratanyaga és az akkori osztályai is az Oladiba kerültek át kifutó jelleggel.

A következő fontos évszám az iskola életében 2015. november 26., ekkor költözött a Styl Fashion területére a ruhaipari tanműhely, ami addig a 11-es Huszár úton működött. Ez, és a Savaria Történelmi Karnevál hivatalos ruháit kínáló Aréna úti Ruhaipari Szalon is az iskola részét képezi, az ott folyó oktató – nevelő munka szervesen kapcsolódik a könnyűipari képzéshez.

Több mint harminc évvel ezelőtt jött létre az iskola épülete, található benne egy nagy tornacsarnok, egy uszoda és egy kétszáz férőhelyes színházterem is. 2003-tól egyedüli Vas megyei iskolaként részt vettek a Szakiskolai Fejlesztési Programban, ennek köszönhetően interaktív táblákkal, informatikai eszközökkel és egyéb szemléltető eszközökkel gazdagodott a suli. A fejlesztések azóta is folyamatosak, hiszen az egyes szakmákhoz mindig a legújabb eszközökre van szükség, mert csak így biztosítható, hogy a diákok versenyképes szaktudásra tehessenek szert.

2007-ben felújították az iskola tetejét, amire idén is sor kerül majd. Az uszoda vizének hatékonyabb fűtéséhez hőszivattyúkat szereltek fel, a tetőn napelemek kerültek elhelyezésre, és megtörtént a világítás felújítása, és a vizesblokkok egy részének korszerűsítése is. A közeljövőben kicserélik az iskolához tartozó kültéri padokat is.

A minél színvonalasabb szakmai munka érdekében az elmúlt évben másfél millió forint értékben fejlesztették a fogtechnikus képzés eszközeit. Egészségügyi és kozmetikus szaktantermeket alakítottak ki, valamint beszereztek néhány masszőrágyat a gyógy- és sportmasszőri felnőttképzéshez. Az iskolában a történelem és az irodalom szaktantermek nevet is kaptak, előbbit a korábbi névadóról, Teleki Blankáról, utóbbit pedig Dukai Takách Juditról nevezték el.

Az ideérkező diákok az érettségi mellett 3-as és 5-ös szintű OKJ-s végzettséget szerezhetnek. A 3-as szint a hiányszakmának számító női szabó, szociális gondozó és ápoló szakokat takarja, ezek nem érettségire épülnek. A képzés teljes időtartama alatt havi 10 és 35 ezer forint közti ösztöndíjat kapnak a diákok tanulmányi eredményüktől függően.

Persze az érettségire is maradéktalanul felkészítik a tanulókat. A szakgimnáziumban a 4 éves képzés alatt megtörténik a szakmai képzés megalapozása és a diákok az érettségi bizonyítvánnyal együtt szakképesítést is szereznek. Ezután pedig egy évvel rövidebb idő alatt lehetnek pl. fodrászok, kozmetikusok, fogtechnikusok, ruhaipari technikusok, ápolók, mint a más iskolában érettségizett tanulók.

Az Oladiban európai keretrendszerű képzések vannak, ami azt jelenti, hogy az itt szerzett bizonyítványokat az Európai Unió tagállamaiban elfogadják. Felvételi vizsga nincs, az általános iskola 5., 6., 7. évfolyam év végi, illetve a 8. évfolyamon a félévi tanulmányi eredményeket veszik figyelembe: magyar nyelv és irodalom, történelem, idegen nyelv, matematika és rajz (könnyűipar és szépészet területén), illetve biológia (egészségügyi és szociális képzések esetén) tantárgyakból.

A 9. osztályba beiratkozó tanulók idegen nyelvet az angol és a német nyelv közül választhatnak, a szakok pedig: gyakorló ápoló, fogtechnikus gyakornok, fodrász, kozmetikus, ruhaipari technikus, szociális szakgondozó, női szabó (hiányszakma), férfiszabó, szociális gondozó és ápoló (hiányszakma) és cipőkészítő.

A feszített tanterv ellenére rengeteg délutáni foglalkozást és tematikus napot kínálnak a diákoknak. Működik fotóklub, röplabda, kosárlabda, kézilabda és ping-pong edzésekre járhatnak, szervezetten - igaz nem az iskola területén - van bowlingozási lehetőség is. Emellett divatbemutatókat szerveznek, ahol a kozmetikusok, fodrászok és ruhatervezők közösen mutathatják meg tudásukat , természetesen tanári segítséggel.

Minden tanév első nagyobb eseménye a Blanka nap, amikor felavatják az elsősöket, kiváló alkalmat kínálva a közösségépítésre.  Az ismeretszerzés élményközpontú lehetőségeit kínálják a témanapok, projektnapok. Régi hagyományra tekintenek vissza a helytörténeti -, környezetnevelési-, egészségnevelési-, víz világnapi- és a nemzeti összetartozás napi rendezvények. A személyiségfejlesztésre kiváló alkalom kínálkozik az önismereti-, konfliktus- és agressziókezelő tréningeken. A telekisek rendszeresen segítik a gencsapáti Ernust Kelemen Gyermekotthon lakóit, minden évben ajándékokat készítenek nekik, programokat szerveznek számukra.

Az Oladi partneriskolája az oberwarti középiskola, rendszeresen részt vesznek egymás rajzpályázatain, az osztrák diákok pedig legutóbb egy színdarabbal kedveskedtek a magyar tanulóknak.

Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum Oladi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
9700 Szombathely, Simon István utca 2-6.


Igazgató: Sipos László
E-mail: titkarsag.oladi@gmail.com
Telefon: 94/314-351
Fax: 94/314-351

 

Szerző: NagyRobert

kapcsolódó galéria


kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére