Az idei év a tudatos alvásé lesz

Frisss/Fitmind - fotó: traveller, youtube • 2017. január 22., vasárnap •
Arianna Huffington szerint legalábbis erre kell törekednünk, ha egészségesek akarunk lenni.
Az idei év a tudatos alvásé lesz

Bizonyára mindenkinek van egy olyan történet a tarsolyában, amely úgy kezdődik: olyan fáradtan keltem fel és az egész napomat meghatározta a kialvatlanság. Ilyenkor persze jön a fogadkozás, hogy ma estétől orvosolni fogjuk ezt a kérdést és időben lefekszünk. Aztán jön a határok tologatása, amikor az előbbi ígéretet kiegészítjük azzal, hogy a lehetőségünk szerint igyekszünk eleget aludni. Így érkezik el az este, amikor kedvenc sorozatunk, vagy a világháló miatt elmarad a korai lefekvés.

Hiába bizonyította megannyi tanulmány, hogy a minőségi pihenés a szépségünknek és a hangulatunknak is jót tesz, valamiért mégsem engedünk az ágyikó hívó szavának. Ha pedig mégis a takaró alá kerülünk, akkor sem akarunk csalódást okozni önmagunk számára. Legtöbbször mobiltelefonnal, jobb esetben könyvvel célozzuk meg az ágyat. Óriási hiba...

Ariana Huffington szerint a 2017-es évben törekednünk kell az egészségünk megőrzésére. A 65 éves médiamogul könyvében hirdeti az alvás forradalmát, amelyhez egy baleset adta az ihletet. A kialvatlanság miatt ugyanis halálos baleset is történt. Ez pedig olyan mélyen megérintette, hogy azóta mindenhol a minőségi pihenést hirdeti. Tréningeken tanítja meg az embereket, hogy kell jól aludni. Ugye milyen érdekesen hangzik? Pedig nem az!

Neki köszönhetően indult világhódító útjára a "clean sleeping" mozgalom, amely máris óriási népszerűségnek örvend. Hogy pontosan mit jelent? Leginkább az alvásra való tudatos odafigyelést. A rohanó világunkban ugyanis minimálisra csökkent az idő, amelyet feltöltődésre fordítunk. Az egészséges ember alvásigénye ugyanis napi 7-8 óra, miközben az átlag valahol 5-6 óra körül mozog.

Különösen a nőknek ajánlatos többet pihenni, mert hatással van hormonháztartásukra, anyagcseréjükre, bőrük hidratáltságára és az immunrendszer működésére is. Az időtartamon kívül fontos még, hogy az alvásunk zavartalan legyen. Célszerű tudatosan felkészülni az éjszakára. A nyugodt alvás titka, ha délután nem eszünk nehéz ételeket, kerüljük az alkohol és kávé fogyasztást, illetve az okoskészülékeket száműzzük az ágyból.

Tehát az egészségesebb, boldogabb élet kulcsa az alvás...

via GIPHY

 

közösség

további frisss

lap tetejére