Az extrém hideg Vas megyében sem kíméli a vízórákat

Frisss/Vasivíz - fotó: baranyavíz, kisalföld • 2017. január 09., hétfő •
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki nem teszi meg az óvintézkedéseket.

A hideg időjárás miatt a vízmérők, vezetékek, szerelvények még fokozottabban ki vannak téve a fagyveszélynek, és ezzel veszélyeztethetik a folyamatos vízellátást.

A megelőzés érdekében fontos, hogy a vízmérőakna megfelelően le legyen fedve, illetve szigetelve. Azokon a helyeken, ahol a pincében található a vízmérő, a védelem érdekében az ablakokat be kell zárni! Különösen a lakatlan ingatlanoknál, hétvégi és építési telkeken szükségszerű a belső vízhálózatot és a vízmérőt is vízteleníteni, szigetelni.

Az utóbbi napokban ugrásszerűen megnőtt a Vasivíz Zrt. munkatársainak feladata is. A hideg időjárás miatt több esetben kellett házhoz menniük a szakembereknek. A szombathelyi vízszolgáltatási üzemmérnökséget 10, a sárvári üzemmérnökséget 18, a körmendi üzemmérnökséget 12 alkalommal riasztották az utóbbi napokban.

Milyen veszélyt jelenthet a fagy a „vizes" szerelvényekre nézve?

A hideg téli időjárás miatt a vízmérők, vezetékek, szerelvények fokozottan ki vannak téve a fagyveszélynek, és ezzel veszélyeztethetik a folyamatos vízellátást.

Mit tehet a lakosság a megelőzés érdekében?

A megelőzés érdekében fontos, hogy a vízmérőakna megfelelően le legyen fedve, illetve szigetelve. Azokon a helyeken, ahol a pincében van beépítve a vízmérő, a védelem érdekében be kell zárni az ablakokat.

Melyek a legveszélyeztetettebb ingatlanok?

A vízmérő elfagyások a hétvégi házak, illetve nyaralók esetében a leggyakoribbak. Minden évben előfordul, hogy csak tavasszal veszik észre a tulajdonosok a téli fagy okozta károkat. A lakatlan ingatlanoknál, hétvégi házaknál és építési telkeken feltétlenül szükséges a belső vízhálózat és a vízmérő víztelenítése. A használaton kívüli ivóvízhálózat víztelenítésével együtt el kell végezni a kerti locsoló csapok leürítését, elzárását, tekintettel arra, hogy a legtöbb hiba, illetve vízelfolyás a kerti csapoknál fordul elő.

Hogyan bizonyosodhatunk meg arról, hogy elzártunk minden csapot?

Ha minden csap el van zárva, a vízmérő csillagkerekének mozdulatlannak kell lennie. Amennyiben az elzárt csapok ellenére mégis forog a csillagkerék, akkor valahol vízelfolyás, csőtörés lehet a vízhálózaton, vagy rosszul zárnak a szerelvények.

Mit tehetünk a csőtörések elkerülése érdekében?

A csőtörések korai felismerése érdekében érdemes a vízmérőket havonta ellenőrizni, így elkerülhető a vízelfolyásból származó, nagymértékű többletköltség.

Milyen költséget jelent, ha elfagy a vízmérőnk? 

Fagyott mérőnél számlázásra kerül a fagyott mérőcsere költsége 15.000 Ft + Áfa.

 

JÖN A TÉL, ÓVJA MEG VÍZMÉRŐJÉT A FAGYTÓL!

A közelgő tél során a vízmérők, vezetékek, szerelvények ki vannak téve a fagyveszélynek. Az elfagyás megelőzése és a folyamatos vízellátás érdekében fontos, hogy a vízmérőakna megfelelően le legyen szigetelve. Azokon a helyeken, ahol a pincében van beépítve a vízmérő, a védelem érdekében be kell zárni az ablakokat!
A használaton kívüli ivóvízhálózat víztelenítésével együtt el kell végezni a kerti locsoló csapok leürítését, elzárást, tekintettel arra, hogy a legtöbb hiba, illetve vízelfolyás a kerti csapoknál fordul elő. (Elzárás után kérjük ellenőrizzék, hogy vízmérőjükön a fekete csillagkerék nem mutat-e szivárgást!)
A lakatlan ingatlanoknál, hétvégi házaknál és építési telkeken feltétlenül szükséges a belső vízhálózatot és vízmérőt is vízteleníteni.

közösség

további frisss

lap tetejére