Az év egyik leglátványosabb eseménye lesz a hőlégballon fesztivál Szombathelyen

frisss.hu • 2016. április 26., kedd •
Közel húsz óriás ballon száll majd a város felett, de megnézhetjük a rajtot is.
Az év egyik leglátványosabb eseménye lesz a hőlégballon fesztivál Szombathelyen

Hagyományteremtő szándékkal rendezi meg az ŐrvidékHáz az I. Szent Márton Kupa Nemzetközi Hőlégballon Versenyt május 27-29 között. A háromnapos rendezvény rendkívül látványosnak ígérkezik, hiszen az úgynevezett cirkusztérről, a Sportligetből emelkednek majd a magasba a kettőtől nyolc fő szállítására alkalmas hőlégballonok. Ráadásul közelről, naponta kétszer is megcsodálhatjuk ezeket a legrégebbi, legnagyobb, méltóságteljes repülési eszközöket. 
A hőlégballon fesztivál, és verseny első eseménye is biztosan sokakat vonz majd, ugyanis május 26-án, csütörtökön este a Fő téren is bemutatnak egyet közülük. A tervek szerint a város szívében is teljes terjedelmében felállítanak egy ballont, ami minden bizonnyal lenyűgöző látványt nyújt majd, különösen, hogy extra világítás turbózza fel a vizuális élményt.

A program szerint pénteken és szombaton a kora reggeli órákban - amikor várhatóan a felszálló légmozgás kedvez majd -, valamint délután kettő és öt óra között emelkednek a magasba az óriás ballonok. Az ötödik "rajtot" vasárnap reggel is megtekintheti, aki esetleg máskor nem ért rá. A verseny menete oly módon zajlik, hogy felemelkedést követően az akkor éppen uralkodó széliránynak megfelelően - remélhetőleg - átszállnak a város felett, versenyszámokat hajtanak végre, majd egy szántóföldön, vagy egyéb, erre alkalmas helyen leszállnak. Ekkor a csapatok összepakolják a ballonokat és tartozékait, visszaszállítják a Sportigetbe és indulhat a következő kör.

A rendezvény nevében is benne foglaltatik a verseny szó, azaz nem csak a látványosság a cél. A nemzetközi csapatoknak komoly feladatokat kell végrehajtaniuk, vasárnap például egy felakasztott, óriási kulcsot kell magukhoz venniük a Sportligetből úgy, hogy közben nem szállhatnak le. Azaz repülés közben kell megfelelően megközelíteniük a begyűjtendő kulcsot. 

A szervezők különös figyelmet fordítottak arra, hogy lehetőség szerint olyan országokból érkezzenek a részvevő csapatok, amelyek valamilyen szempontból kapcsolódnak Szent Mártonhoz. 

A feszitvál idején a "földön maradt" érdeklődők sem unatkoznak majd amíg a hőlégballonok visszatérnek, ugyanis az ŐrvidékHáz szombaton főzőversenyt rendez munkahelyi közösségek, egyesületek, civil szervezetek, baráti társaságok számára. A versenyre viszont kizárólag római étkekkel lehet nevezni, tehát a paprikás krumpli-gulyás-lecsó variációk ezúttal ki vannak zárva a repertoárból. Nem kell aggódni a megfelelő alapanyagok beszerzése felől, a szervezők gondoskodnak róla, lesz kecske, birka és nyúl is. A lényeg fűszerezés és a gasztronómiai rafinéria. A főzőversenyre az orvidekhaz@gmail.com e-mail címen lehet jelentkezni.

Lesz ezen kívül Szent Márton bor szemle is, valamint vasárnap, a Gyermeknapon Szent Márton társasjátékok, mesekönyvek bemutatója, és megkóstolhatjuk Szent Márton tortáját, süteményét is. A városunk kultikus 30Y buszjárata pedig a Történelmi Témapark és a Sportliget között fog "ingázni", hogy az összehangolt programokban résztvevő gyerekek minél egyszerűbben tudjanak az egyik gyerekhelyszínről a másikra eljutni.

A Frisss Média természetesen ott lesz az egyik hőlégballonban, hogy hallgatóit és olvasóit a legautentikusabban tudja tájékoztatni nem csak az eseményekről, de a hőlégballonozás mikéntjéről is. Farkas Beni kollégánk ezúttal is vállalta a feladatot, mi nagyon drukkolunk neki, hogy mind a felszállás, a repülés, mind pedig a leszállás is zökkenőmentesen történjen meg. Beni rendszeresen vezet roncsautót, nemrégiben kajakozni kezdett a Csónakázó tavon, úgyhogy logikusan következik most egy kis hőlégballonozás...

Végül egy "szolgálati közlemény": a hőlégballonos repülés sajátossága, hogy bizonyos erősségű szélnél nem biztonságos a használata, ezért a verseny igazgatója közvetlenül a rajtok előtt jogosult eldönteni, hogy eldördülhet-e a startpisztoly. A hivatalos szél-határ 30 kilométer/óra. Amennyiben ennél erősebb szél fújna, az adott rajt elmarad.

közösség

további frisss

lap tetejére