„Az ember akkor csinál jó számokat, ha összerak mindent, amit szeret!”

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke Videó: frisss.hu • 2016. február 26., péntek •
Németh Bence a Karak zenekar dalszerző-gitáros-énekes-hegedűs frontembere, vele bájolódtunk.
„Az ember akkor csinál jó számokat, ha összerak mindent, amit szeret!”

Egy remek hangulatú délutáni beszélgetésen jártunk a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtárban tegnap. A Bájoló sorozat harmadik évadának harmadik előadásán hallgattuk meg Németh Bence történetét, zenéjét. Ez a srác egy igazi bomba, tele energiával, humorral, lazasággal. A hangja pedig király!

A Karak zenekar 2010-ben alakult. A jelenlegi tagok: Bence (gitár, ének, hegedű), Németh Balázs (dobok), Schüttönhelm "Süti" Tibor (tangóharmonika, trombita), Kapiller Mátyás (brácsa) és Papp Gábor "Kis Z" (basszusgitár). Az indie-rock zenét  a magyar népzenei elemekkel ötvöző együttes az évek során rengeteg koncertet adott, többek között felléptek az AlteRába Fesztiválon, a Magyar Dal Napján és a Sitkei Rockfesztiválon.

A sokak által kedvelt előadók (pédául Kispál és a borz, Pete Doherty) és a már elkészült, de még meg nem jelentetett ÉGIG ÉRŐ című album dalai is felcsendültek a rendezvényen, akusztikus változatban. Az est házigazdája pedig ezúttal is Boros Ferenc volt, ő kérdezte a zenészt.

Bence elmondta, hogy 6 éves korában ismerkedett meg a zenével, tetszett neki a citera. 8-9 éves korában már tagja volt egy együttesnek, mint citerás. Később a hegedűhöz húzta a szíve. Az édesapja elvitte egy muzsikás koncertre az MMIK-ba. Ekkor jött rá, hogy nem citerázni, hanem hegedűlni szeretne. Egyszerre haladt egy népzenei és egy komolyzenei vonalon. Fellépésekre, versenyekre járt, jó eredményeket ért el. A Karak zenekar alapját is a népzene adja. 

Tetszenek neki a Babyshambles, az Arctic Monkeys, a Budapest Bár, a Csík zenekar, a Kispál és a borz, a Kiscsillag, a Quimby és a Hiperkarma dalai, ez az együttes vonulatát is meghatározta.

Miért pont Karak? Állatos nevet akartak adni az együttesnek, de nem jutott eszükbe egy jó sem. Felmerült a Vakond név, de ezt hamar elvetették. Aztán Balázs, a dobos viccből megemlítette, hogy olyan egyedi név kellene, mint például Karak, aki a Vukban szerepel. Annyira tetszett nekik, hogy végül erre esett a választás.

Íme, egy videó az eseményről, köszönjük, élveztük!

 

 

 

közösség

további frisss

lap tetejére