Az egészséges közétkeztetés megvalósításáért

szróbert • 2014. augusztus 29., péntek •
A megfelelő sómennyiség bevitele és a folyadékpótlás elengedhetetlen az egészséges közétkeztetés megvalósításához, de a túlsúlyosság megelőzésében is – hangzott el Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Elamen Zrt. által szervezett, a közétkeztetési szolgáltatást nyújtó szervezetekre kiterjedő táplálkozás-egészségügyi előírások alkalmazása című tájékoztatón.
Az egészséges közétkeztetés megvalósításáért

Az augusztus 28-i rendezvényt megnyitó Puskás Tivadar polgármester kiemelte, hogy rendkívüli fontosságú az, hogy, amit megeszünk, hogyan hat ránk.
Egészségünk igazából úgy védhető, ha bennünk van a preventív szemlélet. Mozognunk is, egészségesen táplálkozni is azért kell, hogy megelőzzük a betegségeket. Jó táplálkozással szinte minden súlyos betegséget elkerülhetünk. A magyar népegészségügy felismerte, hogy az egészséges táplálkozás a közétkeztetésben is rendkívüli fontosságú - tette hozzá a város első embere.  

A szakmai nap első előadása a ,,Táplálkozás-egészségügyi előírások jelentősége a prevencióban" címet viselte. A Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervétől érkezett Csinyi Barbara közegészségügyi és járványügyi felügyelő elmondta, hogy a daganatos betegségek 30-40%-a megelőzhető volna az egészséges táplálkozással.
A felnőtt lakosság saját bevallása szerint 20%-a túlsúlyos, ugyanakkor a mért adatok alapján ez a mérték közelít a kétharmadhoz. A gyümölcs- és zöldségfogyasztás sajnos csökkenő tendenciát mutat. Minden ötödik felnőtt nem tudja, mi az a rendszeres testmozgás, ők még a sétát is hanyagolják. A közétkeztetés minőségi és mennyiségi javítása, a gyermekek egészséges fejlődése érdekében kell átalakítani az iskolában található automaták kínálatát is – tette hozzá közegészségügyi és járványügyi felügyelő. 

A közétkeztetés helyzete a menza-felmérések tükrében – volt a címe Miháldy Kinga, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet megbízott osztályvezetője előadásának.
Az elhízás megelőzhető lehetne a magas sófogyasztás, a magas transzzsír tartalmú édességek fogyasztásának fokozatos visszaszorításával – emelte ki az OÉTI osztályvezetője, aki a közétkeztetésről szóló rendeletről is hangsúlyosan beszélt.

Az óvodákban az ételek átlagos sótartalma szinte háromszorosa a megfelelőnek. Hosszú távú terveink között szerepel, hogy a 3-6 év közötti korosztályba tartozó gyermekek részére kialakítsuk az egészséges tápanyagbevitelt. Náluk nagyon jól mérhető az egészséges tápanyagok bevitele, a kicsiknél ugyanis hamar jelentkeznek az étkeztetés változtatása okozta eredmények. A tejben található kalcium, a zöldség és a gyümölcs bevitele is rendkívül fontos – hangzott el az előadás során.
A rendezvény végén a közétkeztetésben már alkalmazott korszerű alapanyagokból készített ételek kóstolással egybekötött bemutatóján vettek részt a megjelentek. 

 

közösség

további frisss

lap tetejére