"Az egészség olyan, mint egy háromlábú szék" - Tóth László mesél

K.G. Fotó: H.E. • 2015. december 02., szerda •
Egy zöld növény jótékony hatásairól tudtunk meg többet az elmúlt napokban. Ezt most Önnel is megosztjuk. Az egészséges növény pedig nem más, mint a búzafű.
Az egészség olyan, mint egy háromlábú szék - Tóth László mesél

A búzafű fogyasztása hozzájárul ahhoz, hogy egészségesebbek legyünk, jobb legyen a közérzetünk... Ennyit hallottunk a növényről, ezért fogtuk magunkat, és megkerestük Tóth László búzafű termesztőt, kertészmérnököt. Ismét okosabbak lettünk!

Szakemberünk négy éve foglalkozik a növény termesztésével, hatásainak tanulmányozásával. B-vitamin, kalcium- és magnézium forrás, ez volt az első, amit elmondott róla. Ha a testünk megkapja a számára szükséges anyagokat, akkor képes önmaga tisztítására, a regenerálódásra. A növény olyan anyagokat tartalmaz, amik ezt szolgálják. Kevés kell belőle, mert a beltartalma nagyon magas. Egy kilogrammja 30-35 kilogramm zöldség, gyümölcs beltartalmának felel meg. Ez pedig segíti az alvási periódus mélységét szabályozni, hozzájárul a nyugodt állapothoz, így minőségibb lesz a pihenés. Ha valaki jól érzi magát, kialudta magát, akkor napközben jobban teljesít. Estére sem fárad el annyira. Általában három-négy hét után mondja azt az illető, aki rendszeresen fogyasztja a búzafüvet, hogy bár nem érez semmit, de kevesebbet alszik, és több az energiája.

A búzafű egy szombathelyi üzemben nő a neki megfelelő környezetben. A különböző betegségek megelőzésében és a gyógyulásban is nagy szerepe van, de szoptatós anyáknak, várandós nőknek és három év alattiaknak nem ajánlott. A fogyasztása napi szintű. Számtalan formában lehetséges, de Laci a frissen préselt búzafű levében hisz, így a leghatékonyabb. Két centilitert kell meginni naponta, reggel éhgyomorra. Ez a szoktatási időszak, beindul a salaktalanítási folyamat. Egy hónap után már fél deciliter fogyasztható belőle.

A 60-as évek kimutatásaival szemben, mára tíz százalékra csökkent a gabona, a zöldség és a gyümölcs beltartalma az ipari termesztés miatt. Ez azt jelenti, hogy tízszer annyit kellene ennünk ezekből, ami gyakorlatilag képtelenség! Sajnos a hiányállapotok az okozói a leggyakrabban előforduló betegségeinknek. Erre a gyógyszerek és a táplálékkiegészítők átmeneti megoldást nyújthatnak, hiszen csak időszakosan fogyaszthatók káros mellékhatásaik miatt - teszi hozzá a termesztő. 

Ahhoz, hogy helyes legyen az életmódunk, nagyban hozzájárul a vízfogyasztás. Nem sör, nem bor, nem kávé, nem üdítőital hanem víz (vagy vízalapú növények – alma, cékla)! Ez folyamatosan tisztán tartja a testünket. Ezzel mossuk a vesénket, segítjük a felszívódást. Minél jobb minőségű a víz, annál jobbak a testünkben lejátszódó biokémiai folyamatok Figyelni kell arra is, hogy minél kevesebb feldolgozott étel kerüljön az asztalra. Ami már bekerült a feldolgozóiparba, és átesett valamilyen módosításon, azt a testünknek sokkal nehezebb alkotóelemekre bontania. Meleg ételre szükségünk van, de a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket nem szabad kifelejteni az étrendünkből, jó lenne, ha fele ezekből állna. Laci a tejet szorította vissza, mert a „boltok polcain található tejeknek nem sok köze van a tehénhez. Ha van is, akkor az ipari tehénhez, ami keveset lát legelőt.” Azt kell nézni, hogy minek magas a beltartalma, azt kell fogyasztani, abból pedig kevesebb is elég, és ez egészségesebb is (például a kenyér esetében).

Csírák termesztésével is foglalkozik, itt lucerna látható

Laci alapított egy egyesületet is: ez a Magyarok Egészségért Egyesület. Ennek az elnöke. Itt azt vallják, hogy a táplálkozás nem elég, mert a tápanyagfelvételhez kell a mozgás is. "Az egészség olyan, mint egy háromlábú szék: minőségi táplálékok, minőségi mozgás, jó érzelmi beállítódás" - hangsúlyozza a szakértő.

A vásárlókkal heti szinten találkozik. A vevők olyanok, akik az életmódot komolyan veszik, felelősséggel gondolkoznak maguk iránt. Emellett sokat kutatja a hatásmechanizmusokat. Vas megyében végzi a vizsgálatokat, főleg Szombathelyen, Kőszegen és Sárváron.

Aki szeretne még ennél is többet megtudni a búzafűről, az itt talál információkat. Jó olvasgatást!

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére