Az állatok nyár végi ellensége az allergia

(x) Információ: Szombathelyi Állatkórház, Dr. Varjú Gábor, Dr. Gyécsek Nikoletta • 2017. augusztus 31., csütörtök •
Nem csak az emberek ismerik az égő szem érzését, illetve a kellemetlen bőrirritációt.
Az állatok nyár végi ellensége az allergia

Szinte hihetetlen, de igaz, az embereket kínzó tüneteket produkálhatják négylábú kedvenceink is. Dr. Varjú Gábor, a Szombathelyi Állatkórház állatorvosa elárulta, hogy az állatok ugyanazon betegségektől szenvednek, mint a gazdik.

Nyár végén ölt óriási mértéket az allergiaszezon, amely alaposan feladja a leckét az állatok számára. Ilyenkor ugrásszerűen megnő páciensek száma is - mondta Dr. Varjú Gábor

Az immunrendszer reakciójaként bőrirritációt produkál az állatok szervezete, amitől vakaróznak. Egyes esetekben előfordulhat a tüsszögés és a könnyezés is. A viszkető érzés ellen pedig úgy védekeznek a kutyák, ahogy tudnak. Vakaróznak, dörzsölik magukat.

Ez az állapot azonban gennyes duzzanatokat, nyílt sebeket és szőrhullást okozhat. Ezért fontos a tüneti kezelés, ilyenkor gyulladáscsökkentőket, szteroidokat kapnak az állatok. Vannak esetek, amikor komolyabb szerekre van szükség, akkor pedig ciklosporin segítségével gyógyítjuk a beteget - árulta el a Szombathelyi Állatkórház állatorvosa.

Ahogy az embereknél, úgy a négylábú kedvenceink esetében is van lehetőség allergiatesztet csinálni.  Dr. Gyécsek Nikoletta segítségével néhány csepp vérből meghatározható, hogy mire is allergiás a kutyus.

Ilyen esetben immunterápiát szoktunk javasolni, ami egy injekciókúrából áll. Allergént fecskendezünk az állat bőre alá, ezzel hozzászoktatva a környezeti tényezőhöz. Ugyanakkor fontos megjegyezni azt is, hogy nem csak a pollenre lehetnek allergiások, hanem az állateledelre is - tette hozzá Dr. Varjú Gábor.

Az esetek 20-25%-ban tehát az élelem a ludas, erre pedig több cég is felfigyelt. Ennek eredményeképp több antiallergén tápok kerülnek a boltok polcaira. Azt is elárulta a Szombathelyi Állatkórház állatorvosa, hogy a tünetekből a gazdik eltérő diagnózist állítanak fel, éppen ezért már az első jeleknél keressük fel az orvost, hogy ne szenvedjenek kedvenceink és minél kevésbé sérült a bőr felülete, annál gyorsabban épülhet fel a kis páciens.

közösség

további frisss

lap tetejére