Asszonybeszéd – nőtörténeti konferencia

szróbert • 2014. március 07., péntek •
Diskurzusok a nők történelemben, művészetekben, és az irodalomban betöltött szerepéről – volt a témája annak a nőtörténeti konferenciának, melyet március 7-én tartottak Szombathelyen, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeumban. A frisss.hu a helyszínen arról értesült, hogy minden előadás a pozitív énképhez, az erős női identitástudat kialakításához járult hozzá.
Asszonybeszéd – nőtörténeti konferencia

A nőkonferencia elején férfiként szólt a megjelenő hölgyekhez Hende Csaba honvédelmi miniszter. A térség országgyűlési képviselője arra irányította rá a résztvevők gondolatait, hogy érdemes elgondolkodni azon, hogy mit tanulhatunk a hölgyektől, mire érdemes odafigyelni velük kapcsolatban, illetve, hogy mi férfiak és nők a közös életünk során jól cselekszünk-e? Különösen érdekes kérdés napjainkban a nők helyzete, hiszen egy demokratikus államban sem a kormány, sem az állam nem mondhatja meg senkinek, hogyan és kivel éljen, milyen magatartásformákat kövessen.   

Hende Csaba hozzátette: Aki nőkérdéssel foglalkozik, annak rendszerekben kell gondolkodnia. Amikor a családok terheltségének enyhítésére törekszik a kormány, akkor elsősorban a nők terheinek enyhítésére gondolunk, arra törekszünk. A következő 4 évben – bízom benne, hogy – a nők lehetőségei is növekedni fognak. 

Ezt követően Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere köszöntötte a konferencia résztvevőit. Nagy tisztesség számunkra, hogy Szombathelyen olyan konferenciát üdvözölhetünk, amely a nőkhöz, a nőknek szól – mondta, majd a hölgyekhez fordult és így folytatta: Hölgyeim! Köszönöm szépen, hogy vannak! Azért mert Önök vannak, azért élhetünk, és ezért mehet tovább az élet. Köszönöm, mert irgalmasak, mert ápolnak bennünket, mert mindenki mögött és mellett ott vannak Önök, a nők. A polgármester arról is beszélt, hogy az előadások mindegyike érdekes kérdéseket vet fel. Olyanokat, amelyek mindenkit érdekelnek. A háborút azért lehet túlélni, mert vannak ápolónők, mert vannak feleségek, akik lelket öntenek belénk, mert, mi férfiak gyakran elveszítjük hitünk jelentős részét. Köszönöm, hogy vannak a hölgyek, hiszen mi, férfiak csak meglennénk, köszönjük, hogy vezetnek bennünket, mert mindig minden, ami történik, azt tudjuk, hogy a nők alkották, azt a nők akarták – zárta kedves gondolatait Puskás Tivadar.

Ezt követően dr. Acsády Judit, a konferencia elnöke, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének munkatársa a nőtörténeti konferencia címét, az ,,Asszonybeszédet” magyarázta meg. Régen csacsogást jelentett ez a szó – mondta.

Mindaz, ami ma elhangzik, a pozitív énképhez, az erős női identitástudat kialakításához járul hozzá – tette hozzá, majd a múzeum tudományos igazgató-helyettese minden hölgy előadónak egy-egy szál virággal köszönte meg a jelenlétet. A tartalmas, izgalmas és gondolatébresztő előadások között az első, Csapláros Andrea múzeumigazgatóé volt és ,,a nők jogi helyzetének változása a római birodalomban” címet viselte.

Emellett szó esett még a festőnőkről, a konzervatív nőkről, de a nőmozgalmak elemzése, a magyar nők önkéntes honvédelmi munkája és az ápolónők fontossága sem kerülte el a tudományos előadók figyelmét.

 

közösség

további frisss

lap tetejére