Hajnali jelentés az árvízi védekezésről

frisss.hu • 2014. szeptember 14., vasárnap •
Tegnap 72 esethez riasztották a megye tűzoltó egységeit a hirtelen lezúdult nagy mennyiségű csapadék miatt. Mindösszesen 26 településen védekeztek homokzsákokkal és szivattyúkkal. A Rába vízszintje az éjszaka folyamán tetőzött Szentgotthárdnál, és megindult az apadás. Másodfokúra mérsékelték az árvízvédelmi készültséget. Továbbra is emelkedik a vízszint a körmendi szakaszon, itt jelenleg harmadfokú a készültség. Védekeztek Csákánydoroszlóban is, ahol tizennyolcan hagyták el otthonaikat - áll a Vas megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hajnali összefoglalójában.
Hajnali jelentés az árvízi védekezésről

Az esti órákra befejeződött a 86-os főút Csörnöc-patak menti szakaszának bevédése. A védmű 4000 homokzsák felhasználásával 115 méter hosszan épült.

Befejezték a védekezést Körmenden, a Hunyadi úton, a Diófa utcában, valamint a Gárdonyi utcában, ahol a környező szántóföldekről befolyó esővíz veszélyeztette az ingatlanokat. A homokzsákolási és szivattyúzási feladatokat a helyi hivatásos tűzoltók és a helyi rendészeti szakközépiskola tizenegy tanulója hajtotta végre. 

Magyarszecsődön egy lakóházat veszélyeztetett a víz, itt háromszáz homokzsákkal zárták el a víz útját.

Rábatótfalun nyolc lakóházat szintén homokzsákokkal védtek meg a víz betörésétől. 

Csákánydoroszló térségében is tovább emelkedett a Rába vízszintje, ezért Dózsaligeten a települési önkéntes mentőcsoport húsz tagja dolgozott a védtöltések javításán, magasításán. A lakóingatlanokat veszélyeztette az áradás, ezért négy család, összesen tizennyolc fő ideiglenesen elhagyta otthonát. Tizenhatan rokonoknál szálltak meg, két lakos elhelyezéséről pedig az önkormányzat gondoskodott. 

A katasztrófavédelem helyszíni műveletirányító tisztjei, az önkéntes tűzoltó egyesületek, valamint a polgárőrség az éjszaka folyamán figyelőszolgálatot látott el a Rába folyó mentén, az áradással érintett településeken.

Szombathelyen, a Petőfi-telepen homokzsákokkal és szivattyúzással védték a lakóházakat, amelyeket a mezőgazdasági területekről beömlő víz veszélyeztetett. A betörő víz a transzformátor állomást is elöntötte, így a szolgáltató ideiglenesen kikapcsolta az áramot, de 4:30-tól helyreállt a városrészen az áramszolgáltatás. Az este folyamán a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság további kétezer homokzsákot biztosított a védekezéshez. A szombathelyi hivatásos tűzoltó egységeknek hajnalra sikerült eltávolítani a területen felgyülemlett csapadékvizet.

Tizenegyre emelkedett a vízátfolyások miatt lezárt útszakaszok száma. Teljes szélességében lezárták a következő alsóbbrendű utakat:

Molnaszecsőd– Döröske
Kerkáskápolna – Magyarföld
Ivánc – Csákánydoroszló
Csörötnek – Rönök
Vasszentmihály – Csörötnek
Máriaújfalu – Farkasfa
Rátót – Rábagyarmat
Pinkamindszent – országhatár
Ják – Balogunyom
Körmend – Egyházasrádóc
Alsószölnök – országhatár

A védekezési munkák miatt Szakonyfaluba továbbra is csak az ott lakókat engedik be. Félpályán haladhat a forgalom a felsőmaráci bekötőúton.

Az osztrák határhoz közeli töltés és a vasútvonal találkozásánál a vízügyi szakemberek homokzsákokkal erősítik meg a töltéshiányos részeket. A védekezési munkálatok alatt a Graz-Szombathely vasútvonalon szünetel a közlekedés.

közösség

további frisss

lap tetejére