Andy Vajna és az amerikai álom luxuskivitelben az Orlayban

H.Maja • 2015. április 02., csütörtök •
A világ egyik legsikeresebb producere, számtalan vállalkozás tulajdonosa, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos Szombathelyen tartott előadást.
Andy Vajna és az amerikai álom luxuskivitelben az Orlayban

A Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző iskola a Kanizsai Dorottya Gimnáziummal karöltve elnyerte az EMMI és az Amerikai Nagykövetség utazó programjának megrendezési jogát, így április elsején mindkét iskola Amerika napot tartott.

A programsorozatban láthattunk street workout-ot, patchwork kiállítást, slam poetry versenyt, fellépet a West Side TSE, rendeztek diákvetélkedőt, bűnmegelőzési programot, de a tornateremben a Haladás Crushers amerikai foci csapatát is megcsodálhattuk.

A fő attrakciót azonban az amerikai álom magyar hangja, Andy Vajna előadása jelentette. Az iskola ebédlője zsúfolásig megtelt, több százan voltak kíváncsiak a titokra. Hogy lehet az ember sikeres, híres és gazdag, amúgy amerikai módra?

Nos, a válasz a lábunk előtt hever: vedd észre a lehetőséget, aztán már csak rengeteg munka szükséges. Ja, és persze szerencse. Érdekes, hogy a fenti klisé számba menő recept Andy szájából kifejezetten hihetőnek, hitelesnek tűnt. Az egész, háromnegyed órás előadás alatt közvetlen, lezser volt, egyáltalán nem volt nagyképű, pedig a bulvársajtó által ilyen kép alakult ki róla. Igaz, Mr. Vajnának is meg van a véleménye a bulvárról. Pénzt kérne érte, hogy írhassanak róla, amúgy meg semmire nem tartja, nem érdekli, és nem olvassa a sajt magáról szóló írásokat sem.

Azért persze finomított egy kicsit a titkon, olyan gondolatokkal, mint

„én soha életemben egy napot sem dolgoztam.”

Ezt úgy kell csinálni, hogy olyan munkát választ magának az ember, amit annyira szeret, ami annyira érdekli, hogy nem tűnik munkának.

Amikor befejezte a high school-t Los Angelesben, már rendszeresen beszökött barátaival az iskola melletti filmstúdióba. Először ugyan fodrászként dolgozott, majd ő találta ki a farmerek előre mosását, hogy lágyabbak legyenek, sőt, pár évvel később Hong Kongban a világ legnagyobb parókagyárát alapította meg, 3000 alkalmazottal, de utána visszatért a film világába – „vettem két mozit”.

Alapvetően kétféle producer létezik, az, aki a stúdiók igényét maximálisan kiszolgálja, azt csinál, amit mondanak neki, és a szabadon dolgozó. Andy Vajna ez utóbbi kategóriába tartozik. Ő találja ki a film témáját, megszerezi a szükséges pénzt hozzá, kiválasztja a rendezőt, a szereplőket, helyszíneket és úgy általában mindent. Ehhez szükséges, hogy az ember megérezze mi a jó téma, nem úgy, mint a magyar rendezők, akiknek azt tanítják a főiskolán, hogy a saját érzelmüket vigyék bele a filmekbe, pedig ez nem érdekli az embereket. Alapvetően történetet kell elmesélni, csak persze az sem mindegy, milyen szemszögből. A Szabadság, szerelemnél például évekig kereste azt a megoldást, ahogy politikától függetlenül be tudja mutatni a forradalom eseményeit.

Megtudtuk, a Miniszter félrelép-et fogadásból forgatta – és nyert, ugyanis 750.000 néző volt rá kíváncsi. Azért van remény itthon is, példaként Mundruczó Kornélt említette, akiből akár a jövő Szabó Ivánja válhat.

Szó esett még természetesen kérdésekre válaszolva a nagy sztárokról is. „Arnolddal minden egyszerű volt, Sean Connery vér profi, Madonna is, de Sly és Sharon Stone nehéz eset.”

Magyarország nagyjából elérte a filmiparban, amit lehet, a GDP 1.6 százalékát hozzák az itt forgatott filmek, rendszeresen világhírű sztárok forgatnak nálunk. Az ő feladata mint kormánybiztos az, ezért is vállal a mostanihoz hasonló fellépéseket, hogy megszerettesse a fiatalokkal a mozit, visszacsábítsa őket, beszélgessen, kommunikáljon velük erről a fantasztikus ás rendkívül nehéz világról.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére