Alapkőletétel: Szombathelyre jön Magyarország

szróbert • 2014. április 05., szombat •
Szombathely újra gazdagodik, hiszen, a jövő évi világkiállítás befejezése után, 2016. július elsején ideköltözik Magyarország – tudtuk meg a 2015. évi Milánói Világkiállítás magyar pavilonjának ünnepélyes szombathelyi alapkőletételén, a 11-es Huszár úton. Szőcs Géza kormánybiztos jövőbeni tudásközpontnak és garanciának nevezte a Szombathelyre költöző pavilont. Tekintse meg képgalériánkat és a videóinterjút is!
Alapkőletétel: Szombathelyre jön Magyarország

A köszöntők sorában elsőként a Bolyai Gimnázium egyik diákja olaszul köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Puskás Tivadar polgármester beszéde hangzott el.

"Történelmi helyen vagyunk, hiszen 1889-ben itt épült fel, majd mintegy harminc éven át szolgálta a hadi célokat 11-es huszár laktanya. Aztán orosz laktanyaként üzemelt a bázis, majd a rendszerváltás után 25 évvel újra itt lehetünk. Miután megállapodtunk a kormánymegbízottal, hogy itt állítjuk fel a milánói világkiállítás magyar pavilonját, s egy nappal a milánói világkiállítás magyar pavilonjának alapkőletétele után, ezen a történelmi helyen mondhatjuk azt, hogy Szombathely gazdagodik, hiszen Szombathelyre jön Magyarország" – emelte ki köszöntő beszédében szombathely polgármestere.

Ezután dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő arra emlékeztetett, hogy az elmúlt négy évben Magyarország büszkén mutatkozott be a világnak, Európának.

"Egy olyan nemzet lettünk, aki kiáll érdekeiért, egy sor problémát oldottunk meg az elmúlt négy évben, de ezt a munkát tovább kell folytatni azért, hogy teljesen megújuljunk. A munka segítségével építünk erős országot, ezért Magyarország jobban teljesít. Kérem válasszák önök is ezt az utat" – tette hozzá a térség országgyűlési képviselője.

Szőcs Géza kormánybiztos, a miniszterelnök főtanácsadója Itáliáról, Lombardiáról és Milánóról beszélt ünnepi köszöntőjében, majd a szombathelyi katonai létesítményről, mint fellegvárról ejtett szót. "Ha képesek vagyunk nagyok lenni, akkor merjünk is nagyok lenni" – tette hozzá.

V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár pedig azt hangsúlyozta köszöntőjében, hogy az a feladatunk, hogy a mában teremtsük meg a jövőt, hiszen - mint mondta - a milánói világkiállítás céljai, feladatai is szorosan illeszkednek a jövőnkhöz.    Végül pedig Fórizs Zoltán, a Carpathia Nemzeti Kreatív Gazdaságfejlesztési Innovációs Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte a megjelenteket.

Az alapkő felszentelése során Szombathely Hagyományőrző Egyesülete Huszár tiszteletadást hajtott végre, majd a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület Napsugár kórusa katonadalokat adott elő.

Miután két facsemetét is elültettek, a pavilonra kiírt Látványötlet Pályázat kiállítást nyitották meg a Nyugat-magyarországi Egyetemen, ahol Szőcs Géza kormánybiztos, miniszterelnöki főtanácsadó mondott köszöntőt.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére