Aki a halat szereti...

Szita Róbert - Fotó: Bodorkós Máté • 2017. július 07., péntek •
…minden bizonnyal kilátogat a Történelmi Témaparkba és megkóstolja a különböző régiókból érkező halkülönlegességeket. Aki eddig nem szerette, az pedig bizonyára rátalál olyan finomságra, amit legközelebb már otthon is igyekszik majd elkészíteni.
Aki a halat szereti...

Már több alkalommal is írtunk, illetve beharangoztuk az I. Vasi Halas Napokat, legutóbb a részletes programot tettük közzé, ez alkalommal a péntek kora esti megnyitón jártunk. 

Az esemény előtt percekig szakadt az eső, ennek ellenére a halételek tántoríthatatlan szerelmesei halhatták amint Farkas Csaba, az esemény házigazdája, az Őrvidékház igazgatója megnyitójában elmondta, hogy hagyományteremtő szándékkal útjára indított Vasi Halas Napok elnevezésű programot több szempontból is fontosnak tartották megrendezni. 

Egyrészt köztudott, hogy a hazánkban a legnagyobb civil közösséget a horgászok alkotják, ez így van Vas megyében is. Másodsorban egy újabb turisztikai és gasztro-kulturális eseménnyel szeretnénk gazdagítani a városi programokat. Ezen felül egy kis küldetést is szeretnénk megvalósítani azzal, hogy népszerűsítsük az édesvízi halfogyasztást – fogalmazott beszédében a főszervező. 

A helyszínen megtudtuk, hogy évente egy magyar ember átlagban 4,5 kg halat fogyaszt, azt is 3 ünnepen, Karácsonykor, szilveszterkort és Húsvétkor. Ugyanakkor Európa többi országában, még ott is, ahol se komolyabb folyó vagy tenger nincs, az átlag 23.5 kg! Tehát valamilyen szinten elvárás is, hogyha a fogyasztásunk az egészségmegőrzés, javítás szempontjából emelkedjen. 

Farkas Csaba azt is hozzátette, hogy a mesterséges haltermelésben mi magyarok nem állunk rosszul. Ennek is köszönhető, hogy most az I. Vasi Halas Napokon, a különböző régiókból érkező halászok, mesterszakácsok minden bizonnyal sikerrel ismertetik és szerettetik meg a nagyközönséggel a halételeket. 

Szombaton lehet majd kóstolgatni, ízlelgetni a hazánk más-más tájairól érkező halfinomságokat. A belépő mellé mindenki kap egy-egy receptfüzetet, hogy az itt megtapasztalt halkülönlegességeket otthon, konyhában, a családi körében is kipróbálhassa.

Cikkünk megjelenésével azonos időben az Irigy Hónaljmirigy szórakoztatja a közönséget, szóval, ha teheti, még ma is kilátogathat a Történelmi Témaparkba! 
 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére