A vízilabdázó Horváth Alex mindig győzni szeretne

Szita Róbert - Fotó: Bodorkós Máté és Eric Morelle • 2016. október 22., szombat •
Az OB I/B ,B’ csoportját pontveszteség nélkül vezető Neptun VSC lesz a szombathelyi pólósok következő ellenfele. Az AVUS a Hajós Alfréd uszodában szerepel ma.
A vízilabdázó Horváth Alex mindig győzni szeretne

A ma délutáni meccs előtt Horváth Alex-szel beszélgettünk az eddigi fordulók tapasztalatairól, a csapatról és a fővárosi esélyekről. Az OB I-es és külföldi rutinnal is rendelkező kapus optimista, és mint mindig, ma is győzni szeretne. A 23 esztendős kapust ITT mutattuk be olvasóinknak. 

Mondhatjuk, hogy jól sikerült a bajnokság eddigi szakasza?
Igen, mindenféleképpen. Azt gondolom, hogy eddig egyik meccsen sem vallottunk szégyent, sőt a győzelmekkel már a névjegyünket is letettük és az önbizalmunkat is sikerült helyre tennünk. Számunkra az a fontos, hogy minél hamarabb álljon össze a csapat. Leányfalun tipikus idény eleji meccset játszottunk, a feljutó csapat minden tagjának új volt a közeg, a légkörbe bele kellett kóstolni. Minden pozitív és negatív velejárója jelen volt a szentendreiek elleni meccsen. Ott is nyerhettünk volna, de az ilyen vereségeket azért szenvedjük el, hogy tanuljunk belőlük. Aztán az Alfa ellen elért első bajnoki győzelem nagyon jókor jött, mindenki kapott egy pozitív löketet. Aztán jött a pofon, a pécsi vereség, majd a rendkívül fontos siker. A kaposvári kiruccanás jól sikerült, fontos volt a győzelem. Idegenben azt gondolom, hogy nagyobb erény győzni, mint hazai környezetben. Számunkra minden idegenben megszerzett pont dupla annyit ér, hiszen az építkezés miatt, a tervek szerint majd csak november 19-én játsszuk első hazai meccsünket, a szombathelyi Fedett uszodában. 

Itt tartunk most, de milyen ez a csapat a vízből, a kapu elől nézve?
Aki játszik, az hibázik, de a blokkal, a jó kommunikációval segítjük a másikat. Négy meccset már lejátszottunk, egyre jobban összeérünk. Az a lényeg, hogy egyre jobban bízzunk a másikban, segítsük a társakat, visszaússzunk, ha kell. Az első meccseken szinte kézilabdáztunk, sok gólt kaptunk, aztán helyreállt a védelmünk. Szerintem, jók leszünk. 

OB I-es és franciaországi tapasztalatok után ez a csapat is nyerő lesz?
Azt gondolom, hogy idővel igen. Egyébként egyáltalán nem bántam meg, hogy hazaszerződtem. Nálunk nincsenek sztárok, nincs olyan játékosunk, aki egymaga eldönthet egy-egy meccset, bár legutóbb Kutasi Rómeó ilyen teljesítménnyel rukkolt elő. Matajsz Márkkal nagyon jó együtt dolgozni, mellette pedig a társakkal is egyre inkább megértjük egymást. Én mindig nyerni szeretnék, és a csapat is egyre inkább átveszi ezt a szellemiséget. Mi csapatként funkcionálva tudunk meccset, meccseket nyerni. 

A fiatalok és a rutinosabb játékosok összetétele megfelelő?
Szerintem egészséges az arány. Nagyon fiatal a csapatunk, pozitív a fiatalok hozzállása, Kurucz Barnabás visszatérésével a centerjátékunk is kezd összeállni.  

Szombaton a listavezető lesz az ellenfél…
A Neptun ellen, feljutó csapatként nincs veszítenivalónk. Én nem ismerem a mezőnyt, egy-két játékost ismerek minden csapatból, de számomra is a tanulásé a főszerep a szezon első felében. Meg kell tanulnom, ki hová lövi a labdát és az idény második felében már sokkal több hárítás lesz, ígérem. A Neptun ellen is győzni szállunk a medencébe, Kurucz visszatért az eltiltásából, fontos volt ez Kaposvárott is. Úgy kell játszanunk, hogy a meccs után emelt fővel jöhessünk ki a medencéből, aztán, hogy ez mire lesz elegendő, majd eldől. Mi megteszünk mindent. Amennyiben jól védekezünk, megtesszük, amit a Márk kér, akkor akár meglepetést is okozhatunk.

Az uszoda építése jó ütemben halad, lassan elérkezik az első hazai meccs is…
Nagyon várjuk már, hogy hazai környezetben szerepeljünk, hiszen ebben a sportágban is könnyebb otthon pontokat szerezni, mint idegenben. A pályaválasztói jog felcserélésével nekünk most az a feladatunk, hogy minél több pontot gyűjtsünk össze idegenben. Aztán a későbbiekben akár szerencsés is lehet a hazai pályán történő sorozatos szereplés. Addig azonban Celldömölkre járunk edzeni, hetente négy alkalommal ingázunk, csütörtökön pedig pihenőt tartunk. A legjobb tudomásom szerint november 19-én már itthon játszunk és várjuk a közönségünket.  

Az edzőről már hallottunk, de a klubvezetés is támogatja az eredményes szereplést?
Természetesen. A logisztika, a felszerelés biztosítása, az utaztatás ideális feltételeket teremt a felkészülésünknek. A klubvezetés támogatása és az edzések jelentősen hozzájárulnak a jó szereplésünkhöz.

Lehet belátható időn belül OB I-es csapata Szombathelynek? 
Úgy gondolom, igen, de ehhez még hosszú, kitartó munkára lesz szükségünk. A 20-30 éves múlttal bíró csapatokkal még nem tud versenyezni az AVUS, de lépésről-lépésre fejlődünk. Én még emlékszem az indulásra, de arra is, amikor volt már másodosztályú csapata a városnak, ám abban az együttesben alig játszott szombathelyi, most viszont 60-70%-ban a szombathelyiek alkotják az aligátorokat. Jó úton haladunk.  

A Neptun VSC – AVUS mérkőzés 15 óra 30 perckor kezdődik a fővárosi Hajós Alfréd uszodában. Az eredmény alakulását honlapunkon követheti majd. 

 

közösség

további frisss

lap tetejére