A világ leghalálosabb pókcsípését élte túl a tízéves ausztrál kisfiú

Frisss.hu/telegraph.co.uk/ng.hu - Fotó: AAP • 2017. február 27., hétfő •
Ez a pókfaj olyan mélyre szúr, hogy le kell tépni az emberről.
A világ leghalálosabb pókcsípését élte túl a tízéves ausztrál kisfiú

Ausztráliában egy tölcsérhálós pók megcsípte a tízéves Matthew Mitchellt, akit az orvosok tizenkét ampulla ellenméreggel mentettek meg. Ez, rekord mennyiségnek számít az ország történetében.

A tölcsérhálós pók az egyik legveszedelmesebb pókfaj a földön, olyan mélyre szúr, hogy valósággal le kell tépni az áldozatról. A marással atraxotoxin nevű rendkívül erős méreg kerül a szervezetbe, ami két percen belül bekerül a vérkeringésbe, negyed órával később pedig halált okozhat.

Ajakbizsergés, nyelvrángás, erős nyáltermelődés, a szemhéjak duzzadása, izzadás és izomgörcsök szerepelnek a tünetek közt, bár ezek két óra elteltével enyhülnek, de helyette az áldozatnak légszomja lesz és összeomlik a keringése.

Matthew Mitchell már túl van az életveszélyen - Fotó: AAP

A kisfiút az apja fészerében takarított, amikor a pók rámászott a kezére, körbeölelte a srác ujját és megmarta. A kis Matthew alig tudta leszedni magáról agresszív támadóját. Az apa az ingével szorította el a fiú karját, hogy lassítsa a méreg terjedését, közben a fájdalom a fiú ujjából átterjedt az egész karjára.

A kórházban tizenkét ampulla ellenmérget kellet beadni Matthew-nak, aki ezzel rekorder lett Ausztráliában, korábban senki nem kapott ennyit, ilyen esetekben átlagosan három-öt ampulla ellenanyag elegendő.

Szakértők szerint a pók mérge egy felnőttet is megölhetett volna, így csoda, hogy a fiú túlélte a támadást. A pókot végül elfogták és bevitték az ausztrál Hüllőparkba, ahol ezután ellenméreg gyártáshoz fogják használni. A park egyébként szorgalmazza, hogy az emberek ne öljék meg a tölcséres pókokat, hanem fogják be őket és adományozzák nekik őket, hogy még több ellenmérget állíthassanak elő.

A tölcséres pók mérgére 1981 óta van ellenanyag, korábban 1979-ben halt meg valaki ennek a fajnak a mérgétől. Nevét a tölcsér formájú szövedékéről kapta, viszonylag nagy testű állat fényes, fekete fejtorral és sötétbarna potrohhal, tőr szerű csáprágókkal. Ezekkel támadáskor lefelé döf, akár többször is, mindezt olyan erővel, ami még az emberi lábkörmöt is képes átlyukasztani.

közösség

további frisss

lap tetejére