Erre a támogatásra minden újdonsült édesanya jogosult, mégis van, aki nem igényli

frisss, www.mackojatek.hu • 2019. július 15., hétfő •
Az anyasági támogatás minden születő gyermek után egyszeri alkalommal járó támogatás. A szülést követően az a nő jogosult rá, aki várandóssága alatt legalább négy alkalommal – koraszülés esetén legalább egyszer – várandós-gondozáson vett részt - hívja fel a figyelmet a Savaria Család és KarrierPONT.
Erre a támogatásra minden újdonsült édesanya jogosult, mégis van, aki nem igényli

Jogosult a támogatásra az anyával egy háztartásban élt apa, vagy az a személy, aki a gyermek gondozását ellátja, amennyiben az anyasági támogatásra jogosult nő az ellátás felvétele előtt meghal. Jogosult lehet az örökbefogadó szülő, és a gyám is.
A „Kérelem anyasági támogatás megállapítására” című formanyomtatványon igényelhető, elektronikus úton (https://eugyfel.allamkincstar.gov.hu), a lakóhely szerint illetékes járási hivatal ügyfélszolgálatánál, Kormányablaknál, illetve a kérelmező munkahelyén, ha az társadalombiztosítási kifizetőhely.
Az anyasági támogatás összege azonos a gyermek születésének időpontjában érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének 225%-ával, ikerterhesség esetében 300%-val egyezik meg gyermekenként. Tehát:

2019-ben 28.500 x 2.25 = 64.125 Forint,
illetve 28.500 x 3 = 85.500 Forint

Az anyasági támogatásra vonatkozó igényt a szülést követő hat hónapon belül lehet benyújtani. Nem jár a támogatás, ha a gyermeket örökbe adják, vagy ha a gyermek a gyámhatóság határozata alapján gyermekvédelmi gondoskodásban részesül.

Amennyiben további információra lenne szüksége a családtámogatásokkal kapcsolatban, készséggel állnak rendelkezésére a Savaria Család és Karrierpontban!

közösség

további frisss

lap tetejére