A szoptatásért sétálnak ma a Fő téren

Szerző: JZS/lll.hu - Fotó: piliscentrum.hu • 2017. augusztus 07., hétfő •
Szombathelyen is sok híve van az anyatejes táplálásnak, ma erre hívják fel a figyelmet.
A szoptatásért sétálnak ma a Fő téren

Nagyanyáink nem beszéltek róla, hanem csak tették, amit tenniük kellett. Aztán valami változott, talán az, hogy „te is felnőttél tápszeren, kislányom!”, illetve hogy „3 óránként kell ennie a gyereknek”. Napjainkban nincs támogató közege az anyatejes táplálásnak, de legalább nem számít tabutémának. Az igény szerinti szoptatás pedig valóságos méhkas, amibe nem is szeretnénk most belenyúlni. 

Szinte mindenkinek van ezzel kapcsolatban véleménye, amelyet az érintett nők legtöbbször ütköztetnek is a fórumokon. Van, aki akár 2 évesnél idősebb gyermekét is szoptatja, van, aki az első hetekben feladja és van, aki meg sem próbálja. Egy biztos, szoptatni nem olyan egyszerű, mint amilyen egyszerűnek tűnik, és ezt csak az tudja, aki már próbálta így táplálni gyermekét.

Augusztus 1-je 1992 óta a szoptatás világnapja. Ezen a napon a La Leche Liga világszerte megrendezi a "Séta a Szoptatásért" című rendezvényét, amelyben 1995 óta hazánk is részt vesz. Szombathelyen ma 17 órakor a Fő téren gyűlnek össze azok, akik számára fontos, hogy kiálljanak az anyatejes táplálás fontosságáért.

Fotó: pecsma.hu

A résztvevőket arra kérik, hogy aki teheti egy kis frissítővel, házi készítésű harapnivalóval járuljon hozzá a piknik-hangulat megteremtéséhez.  Az eseményen Makkné Kelemen Zsófia szülésznő-szoptatási tanácsadótól az érdeklődők megtanulhatják, hogy lehet hordozóeszközben, diszkréten, bárhol szoptatni, illetve az esetlegesen felmerülő egyéb kérdésekre is szívesen válaszol majd.

1990. augusztus 1-én 32 ország kormánya és 10 ENSZ szervezet (köztük a UNICEF és a WHO) írta alá az "Innocenti Nyilatkozat a Szoptatás Védelméről, Elősegítéséről és Támogatásáról" című dokumentumot, amely kimondja: "Annak érdekében, hogy megvalósuljon az édesanyák és gyermekek egészségi és táplálkozási optimuma, globális célként tűzzük ki, hogy minden nő kapjon lehetőséget a kizárólagos szoptatásra és minden csecsemő születésétől 4-6 hónapos koráig kizárólag anyatejjel táplálkozzon. Ezután megfelelő minőségű és elegendő mennyiségű kiegészítő táplálék mellett a szoptatás folytatódhasson egészen a gyermek két éves koráig, vagy még tovább."
 

közösség

további frisss

lap tetejére