A Szombathelyi Képtárban Szent Márton egyszerre tud klasszikus és kortárs lenni

Frisss.hu - Fotó: Bodorkós Máté • 2016. szeptember 15., csütörtök •
48 művész 61 művét lehet megnézni.
A Szombathelyi Képtárban Szent Márton egyszerre tud klasszikus és kortárs lenni

Nem csak lehet, hanem érdemes is, a 2016-os Szent Márton Emlékév egyik legjobb vizuális élményét adja a Kortársunk Szent Márton kiállítás, ami csütörtökön nyílt a Szombathelyi Képtárban. Festmények, grafikák, textilművek, szobrok, valamint kerámia- és fotóalkotások elevenítik meg a szent életének legfőbb mozzanatait, szerencsére nem csak a libagágogást és a köpeny elvágását.

"Ennek a kiállításnak a szervezése, amit itt látnak, ez egy pillanatkép, de ez a kiállítás már két évvel ezelőtt elkezdődött szerveződni és a Szent Márton Iroda jóvoltából megszülethetett ez a felhívás és ezek a képek beérkezhettek ide hozzánk, a Szombathelyi Képtárba" - mondta megnyitó beszédében Csapláros Andrea múzeumigazgató.

"Az elmúlt években kétszázszor váltott ruhát ez a terem, idén Szent Márton palástja van itt" - fogalmazta meg a kiállítás ars poétikáját Cebula Anna igazgató.

"2016-ban Szombathely és talán nem túlzás, de az egész világ Szent Mártont ünnepli. Azonban, ha nincs a Szent Márton Év, ez a kiállítás sem jöhetett volna létre. Öröm azt látni, hogy a művészek ennyire közel tudtak kerülni Szent Márton szellemiségéhez, ami a városunkat is jellemzi. Külön öröm számomra, hogy ezen a nyárias szeptemberi késő délutánon ennyien eljöttek, hogy megnézhessék ezt a kiállítás." - mondta Dr. Puskás Tivadar polgármester.

A kiállítást végül Pozsár László, a kötcsei múzeum igazgatója nyitotta meg, aki a vallás és művészet kapcsolatáról tartott egy rövid előadást. Anno a kettő elválaszthatatlan volt, majd megindult a művészet vallástalanítása is. Ezután átadták Szombathely Megyei Jogú Város díjait, harmadik lett Somos Gyula festőművész, a második díját Veszeli Lajos vihette haza, az első díjat pedig Mészáros Szabolcs festőművész kapta, míg a különdíjas Tóth Csaba festőmévészt vehette át. A Megnyitót végül a Capella Cantorum kórus előadása foglalta keretbe, ami egy rendkívül jó választás volt szervezők részéről. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére