A szombathelyi börtönben jártunk

kg Fotó: Hornyák Emőke • 2016. február 24., szerda •
Bejártuk a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetet. Izgalmas volt!
A szombathelyi börtönben jártunk

Bástyafal, őrtornyok, éles drótfonat, zsilip rendszerű kapuk, kamerák, őrök, rabok és fogvatartási épületek – ez a látvány fogadott minket. Eleinte ijesztő volt, majd ahogy nyíltak az ajtók, egyre érdekesebbé vált. A fogvatartottak „egész nap csak tévéznek” hiedelem pedig valótlannak bizonyult.

Az intézetben jelenleg nagyjából 1400 rab tartózkodik. Ez a szám naponta változik (szállításba kerülnek, szabadulnak, mások megkezdik letölteni a büntetésüket). A Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet befogadóképességre és területre is a legnagyobb az országban. Fogház, börtön és fegyház fokozatú elítéltek vannak, de a börtön előzetes házként is működik. Most már nők is raboskodnak itt, fiatalkorúak azonban nem.

550 kamera pásztázza a mozgást. A rabok fegyelmezettek, dolgoznak. A bástyafalon senki sem próbált meg átszökni az évek alatt.

Említettük, hogy dolgoznak: egy nap hét és fél órát, például sütnek a pékségben vagy kályhákhoz készítenek különböző elemeket. Három darab ezer négyzetméteres csarnok ad lehetőséget a különböző munkákra. Amikor áthaladtunk, olyan volt, mintha egy gyárban járnánk a sorok között. A rabok nagy százaléka dolgozik, ezért munkadíj jár, amellyel a kötelező levonások után szabadon rendelkezhetnek, például vásárolhatnak tisztálkodó szereket vagy élelmet a helyi boltban. A foglalkoztatási ráta egyébként 80 százalék feletti.

A bent lévők számos szakkörön, foglalkozáson vehetnek részt, valamint tanulhatnak. Az intézetbe rendszeresen bejáró pedagógusok tanítják őket az e célra kialakított oktatási blokkban, osztálytermekben. Általános iskolás, középiskolás és főiskolai tanulmányokat végezhetnek, és különböző nyelveket ismerhetnek meg. Van könyvtár is, ahol mintegy 14 ezer kötetet olvashatnak el, a színházteremben pedig előadásokat láthatnak. Több mint tíz szakkör működik: életvezetés, kerámia, rajz, zene, számítástechnika, sport. Emellett nyolc pálya biztosítja a sportolást a fogvatartottaknak. 

A zárkák esetében jártunk öt- és kétágyasban is. Az ajtón van egy betekintő, ahol az őrök ellenőrizhetik őket. A zárkákban zuhanyzó, vécé, rádió és televízió is található.

A látogatás szerdán és szombaton lehetséges, egy emberhez négyen mehetnek be. Van asztali és fülkés beszélő is. A rabok telefonálhatnak, levelet és csomagot küldhetnek/kaphatnak. 

A fogvatartottak munkái:

Betekintő a zárkákba:

A dühöngő, azaz elkülönítő zárka: ide azok kerülnek, akik ön- és közveszélyes magatartást tanúsítanak. De nem használják, mert fegyelem van!

Egészségügyi blokk is van: orvosi vizsgálatok, betegellátás.

Mizo, a kábítószer kereső kutya:

Kalandos látogatáson vehettünk részt, de raboskodni nem szeretnénk. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére