A szlovéniai Lendván találtuk meg a Bormennyországot

[x] - Fotó: Hornyák Emőke • 2017. február 22., szerda •
A Huzimec házaspár vendégszeretete páratlan.
A szlovéniai Lendván találtuk meg a Bormennyországot

Szombathelytől nagyjából másfél óra autóútra található Lendva, közel a magyar-szlovén határhoz. Ezen a festői helyen él és alkot Huzimec Zoltán és felesége, Ilona. A házaspár tagjai mindketten művészek, bár nem a szó klasszikus értelmében, hiszen Zoltán borász, Ilona pedig "sajtmester", aki még a hetési konyha remekeivel is elkényezteti a betérőket.

A Muravidéken a lendvahegyi szőlészet és borászat több évezredes hagyományai a római időkig nyúlnak vissza. A Lendvahegyre jellemző, hogy a talaj agyagos, amitől a borok meglehetősen magas savtartalommal rendelkeznek. A vidéket jobbára a fehér borok uralják, úgy mint az olaszrizling, a rajnai rizling, a furmint, a chardonnay, a sauvignon blanc és a szürkebarát.

Zoltán és családja hosszú évek óta foglalkozik már szőlőtermesztéssel és borászattal. Kezdetben családi körben fogyott el a nedű, később nagy mennyiségben viszonteladóknak adták el, azonban az elmúlt pár évben a Huzimec házaspár kedvet kapott a vendéglátáshoz. Azóta palackozzák saját boraikat, és saját házukban fogadnak kisebb nagyobb csoportokat borkóstolókra.

A termőterület kicsinek számít, mindössze 1 hektár, ahol tőkénként nagyjából egy liter borra elég szőlő terem, ami a fele a konvencionális termelésnek. A Huzimec pincészetben évente 3-4 ezer liter bor készül a terméskorlátozás miatt. Ennek az az oka, hogy Zoltán hisz a speciális ökológus, vagyis a biodinamikus gazdálkodásban. 2003-ban meg is kapta a DEMETER minősítést, ami az ilyen módszerrel megtermelt termékeknek jár.

"Mindig közel állt hozzám a természet ősi teremtett formája. Meglátva ezt a területet, különös érzés kerített hatalmába: ez a föld, mely a tulajdonomba került, valójában nem az enyém: használhatom, de vissza kell adnom a természetnek az utódaimon keresztül. Ez a romantikus érzés teremtette meg bennem azt a gondolatot, hogy bio gazdálkodással foglalkozzak" - mondja Huzimec Zoltán.

"Fontosnak tartottam, hogy magam és szeretteim asztalára olyan, minőségi bort tehessek, mely a szőlő termesztésétől kezdve, annak feldolgozásáig minél jobban megközelíti az ősi termelési formát, és a lehető legtermészetesebb illatjegyeket és ízvilágot" - teszi hozzá.

Egy bioszőlészet esetében figyelnek az évszakok és a napszakok ritmikájára, a csillagok és a bolygók mozgására, így ezek vonalvezetése alapján végzik el a különböző munkákat a szőlőben. Hogy minél nagyobb legyen az összhang a természettel a növényvédelmet gyógynövényekkel végzik, a talaj tápanyagpótlását pedig a sorközökbe vetett növényekkel pótolják, például facéliával (mézontófű), fehér lóherével, lucernával és bíborral.


A lila facélia, a házi kenyér és a fehér hajdina - Fotó: Huzimec Pince

A permetezés sem a hagyományos módon működik, vegyszerek helyett kamilla, gyermekláncfű, mezei zsurló, csalán és cickafark teákat használnak, ezzel növelve a tőkék ellenálló képességét a betegségekkel szemben.

De, itt nem csak egy szimpla bioborászatról van szó, mivel az olaszrizling, a rajnai rizling, a rizlingszilváni, a sauvignon és a tramini mellé remek borkorcsolyákat és helyben készült finomságokat is kapunk. A kenyeret és a perecet saját kemencéjükben sütik, sőt, igény esetén akár részesei is lehetünk ezek elkészítésének egy műhelymunka keretében.

A zamatos és kiváló borok mellé jól is esik a sok háztáji finomság, a házi készítésű sajtok, a szalonnák, a kolbászok, a tepertő, a púpos túró, a hajdinás-diós kenyér és még sok más csoda a hetési konyhából. Emellett befőttek, lekvárok és gyümölcslevek is várják a betérőket, természetesen ezeket is helyben készítik Huzimecék.

Igaz, kicsit későn, 55 évesen vágtak bele a falusi turizmusba, de a sikereik bizonyítják, hogy több mint jól csinálják. 2017-ben Sárvár város borának a Huzimec pince sauvignon blanc-ját választották, míg Ilona tavaly Nagyegyházán, a Sajtkészítők Országos Versenyén harmadik lett a pirított tökmagos, tökmagolajos sajtjával, a rózsaborsos változat pedig minisztériumi különdíjat kapott.

Aki ellátogat hozzájuk, nem csak egy borkóstolóra érkezik meg, hanem egy életre szóló barátságot is köt a vendéglátókkal. A házaspár tagjai fáradhatatlanok és tele vannak tervekkel, ötletekkel, legyen szó a kínálat bővítéséről, kísérletezésről, vagy fejlesztésről. Nem riadnak vissza attól sem, ha valamit meg kell tanulniuk ahhoz, hogy még jobbak legyenek abban, amit csinálnak, bár nem tudom, hogy tökéletességet lehet-e tovább fokozni.

Huzimec Pince

9220 Szlovénia, Lendva, Hosszúfaluhegy 32/B
Telefon: +386 70 297 994
E-mail: zhuzimec@gmail.com
Web: www.huzimec.si

Egy kis adalék a szlovén bortermelői szigorról:

Szlovéniában állami elvárás, hogy kiváló minőségű borok kerüljenek forgalomba. Egy mezőgazdasági szaktanácsadó minden évben kimegy a szőlőbe és csak akkor ad engedélyt a gazdának a szüretre, ha a gyümölcs cukorfoka megfelelő. Ezután minden ugyanúgy zajlik, mint máshol, a must vagy fahordókba, vagy érlelőtartályokba kerül.

Ezek után a palackozott borokból fajtánként 4 üveget elkérnek az ellenőrök. Ezek közül 1 üveg kémiai analízisre megy, 1 üveg degusztációra, 2 üveget pedig lepecsételnek, amelyek közül egy a borásznál marad, egy pedig Mariborba kerül. Ennek azért van jelentősége, hogy nyomon lehessen követni a dolgokat, vagyis fajtánként és évjáratonként a lepecsételteknek egyezniük kell a többivel.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére