A sport egy életforma: Tizenöt éves a szombathelyi sportiskola

szróbert • 2014. június 08., vasárnap •
Sportági bemutatót rendeztek a hét közepén abból az alkalomból, hogy tizenöt esztendős volt a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola. A szakosztályok sportági bemutatói mellett kiállítást láthattak az érdeklődők, de felköszöntötték a sportiskola kiváló teljesítményt nyújtó tagjait is.
A sport egy életforma: Tizenöt éves a szombathelyi sportiskola

Puskás Tivadar polgármester köszöntő beszédében elmondta: A Himnusz hangjait hallva mindig megborsózik az ember háta, tudjuk, hogy magyarok vagyunk, tudjuk, hogy fontos esemény történik. A sport az egyik legfontosabb része az életünknek. Itt, ha magasra ér az ember, akkor jutalmul megszólal a nemzeti Himnusz. Viszont ameddig odáig eljut egy sportoló, addig hosszú és nehéz az út. A sport sok mindenre megtanít, az egészségünket védjük, fegyelmet tanulunk, magas színvonalon teljesítünk, ha kitartóak vagyunk. Ha tiszteljük az ellenfeleinket és a fair play szabályainak megfelelően küzdünk. Sok esztendeje, hogy megünnepeljük a sportiskolát, illetve az egyes szakosztályok bemutatkoznak.
A polgármester hozzátette:  tizenöt szakosztály működik és sikeres, a sportolók pedig elvitték a sportiskola hírét a megyének, az országnak, Európának és világnak. Azt kívánom, hogy a legmagasabb csúcsokra jussanak, persze tudom, hogy a legmagasabb csúcsokon elég kevés a hely. A sporttal egy életformát kapunk, gazdagodunk, tiszteletet vívunk ki. Én amikor kézilabdáztam, megtanultam, hogy sohasem egyénileg, hanem csapatban kell gondolkodni. Úgy kell élni, hogy hasznos tagjai legyünk a városnak, a megyének, az országnak. Hajrá Szombathely, hajrá Vas megye, hajrá Haladás.

Ezt követően Foki Róbert, a sportiskola igazgatója elmondta, hogy a szabadidő hasznos eltöltése és a mindenkori önkormányzati vezetés támogatása a legfontosabb. Miután ezt megköszönte, megnyitotta a sportági bemutatót.
Ezután Szombathely sportoló gyermekei, vagyis a sportiksola valamennyi szakosztályának mutatkoztak be. 

Múltidézés: Ismeretes, hogy az önkormányzat pontosan másfél évtizede hozta létre az utánpótlásképző bázist, melyet Szombathelyi Sportiskola néven ismert meg az egész ország. 
Az utánpótlás-képző bázis 2010-ben és 2012-ben is az ország legjobb sportiskolájának bizonyult, ám az eredmények mellett vannak olyan elvek, melyeket legalább ennyire fontosnak tart az intézmény. Azokból  a gyerekekből, akik a Sportiskolába jönnek, nem csak sportolók, hanem jó tanulók és jó embert  is szeretnének nevelni. 
1999. július 1-jén a közgyűlés egyöntetű határozatával megalakítja Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Sportiskoláját. A Sportiskola intézményi keretek között működik tovább, költségvetését a város önkormányzata biztosította. Öt szakosztály közel 150 sportolója indul a hosszú útra. Évről évre csatlakoztak a különböző sportágak. 2001-őszén felveszi Rajczy Imre első szombathelyi születésű olimpia bajnok nevét. A későbbiekben megváltozott összetételű városvezetés is biztosítja a zavartalan működést. 2010. január 1-jétől a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft. keretein belül fejlődik tovább az intézmény. A jelenlegi képviselő testület, a lakosság és a szülők is támogatják a város utánpótlás sporttehetségeinek nevelését.
A Zrínyi Ilona Általános Iskola, valamint a Nagy Lajos Gimnázium Közoktatási Típusú Sportiskolai osztályai biztosítják a kiváló sporttevékenység és a tanulás zavartalan összhangját. Korosztályos országos bajnokaink száma 450-re tehető.
2010 és a 2012-es évben elnyerték az "Ország Legjobb Sportiskolája" címet az egyesületi típusú sportiskolák között, az 500 fő alatti kategóriában.
2013-ban kosárlabdásainkkal, (az Ifjú Sólymok Sportegyesület és a Falco KC Kft. közös pályázatának köszönhetően) „Akadémiai” címet nyertek.
A Szombathelyi Sportiskola első számú támogatója az elmúlt 15 évben a városi  önkormányzat volt. A jubileumi esemény fellépői között volt Danics Dóra, az X-faktor negyedik szériájának győztese is.

fotó: www.szombathelyi7.hu

közösség

további frisss

lap tetejére