,,A sok jó mellett több volt a rossz!”

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2017. augusztus 24., csütörtök •
Ezt a címben szerepelő szubjektív életigazságot Szombathely legidősebb polgára mondta, amikor Puskás Tivadar polgármester köszöntötte jubileumi, százötödik születésnapján.
,,A sok jó mellett több volt a rossz!”

Az egykori suszterinas, Spiegler Elemér végigjárta a történelem poklát, egyedüli családtagként tért haza Mauthausenből, aztán 2 gyermeket felnevelt, és ma derűvel, a sors elfogadásának bölcsességével éli életének mindennapjait. 
Ő egy olyan ember, akinek lassan nincsenek sorstársai, bár városunkban már 8 száz esztendő feletti polgár él – hangzott el, majd Elemér bácsitól idézték azt a mondatot, hogy ,,amikor hazajöttem, megfogadtam senkin nem állok bosszút, de azt is megfogadtam, hogy nem felejtek”.

A születésnapi köszöntőn Puskás Tivadar polgármester először Orbán Viktor miniszterelnök köszöntő levelét ismertette.
,,Ez az emléklap hivatott kifejezni szépkorú polgártársunk iránti tiszteletünket és hálánkat. Ebből az ünnepi alkalomból kívánok Önnek jó egészséget és további boldog éveket!” – hangzott az üdvözlet, majd a saját aláírásával ellátott emléklapot és egy ajándékcsomagot is átadott Puskás Tivadar az ünnepeltnek.  

Elemér bácsi természetesen egy születésnapi tortával és egy kőszegi borász által palackozott, személyre szóló borral is gazdagabb lett születésnapján.

A város legidősebb lakója egyébként nemrég kórházba került veseelégtelenséggel, akkor nagyon leromlott az egészségi állapota, majd mintegy 6-7 héttel ezelőtt kijött a kórházból és azóta lánya gondozza. Most jól érzi magát, szellemileg is kiváló formában van, mindennap újságot olvas, jól tájékozott a város és a világ dolgaiban, a helyi közélet történéseivel is tisztában van. 

Fia, Tibor azt mondja, hogy nem sok dolga van a háziorvosnak vele, mert az enyhe veseszűkület és az apróbb prosztata-probléma mellett semmilyen egészségügyi gondja nincsen a 105 éves Elemér bácsinak, aki 1926 októberében, 14 évesen kezdett dolgozni egy cipészmesternél, majd 1939-1974-ig a Szombathelyi Cipőgyárban volt a munkahelye, innen is ment nyugdíjba, de azóta sem állt le,  az utolsó cipőt 92 (!!!) évesen készítette.   

Spiegler Elemért 2 gyereke mellett 4 unokája és 4 dédunokája is felköszönti majd. Jó egészséget, Elemér bácsi!
 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére