Hollande: háborúban áll Franciaország

frisss.hu, MTI, index.hu Fotó: dailymail, reuters • 2015. november 16., hétfő •
Az Iszlám Állam egyik legbrutálisabb terroristája irányíthatta a francia vérengzést. Egyes jóslatok szerint ez még csak a borzalmak kezdete volt. Franciaország háborúban áll.
Hollande: háborúban áll Franciaország

Mióta egyre több videófelvétel jelentik meg az interneten a lövöldözésekről egyre több düh jelenik meg különböző közösségi oldalakon, hogy kell leszámolni a terrorcselekmények elkövetőivel, az Iszlám Állammal. Főleg, miután minden nagy napilap és online fórum címlapon hozta Abdelhamid Abaaoud fotóját. A hat robbantóból már csak őt keresik.  

Nagy hírként robbant ma, hogy bejelentette az Anonymus nevű híres netes hekkercsoport a jövőben támadni fogja a szélsőséges terrorszervezet számítógépes rendszereit, hogy bosszút álljon a párizsi támadások miatt. Az eddigi legnagyobb kibertámadást hirdették meg az Iszlám Állam ellen.

A francia fővárosban közben teljesen megállt az élet, a gyülekezési tilalom ellenére a République téren és a támadások helyszínein több százan emlékeztek. Francois Hollande államfő és kormányának több tagja hétfő délelőtt a Sorbonne egyetemen hajtott fejet az egyetem diákjaival és tanáraival együtt az áldozatok emléke előtt, ugyanis többségük az egyetemista korosztályhoz tartozott. A nemzetgyűlésben is az udvaron emlékeztek meg a képviselők, a kórházakban, iskolákban és minden közintézményben közösen hajtottak fejet a jelenlévők.

A tömegközlekedés és a vasúti közlekedés is megállt egy percre, a rádiókban szünetelt az adás, a televíziók a megemlékezések képeit sugározták. A pályaudvarokon hangosbemondókon át mondtak köszönetet az embereknek a közös emlékezés után. Volt olyan hely, ahol az emberek spontán módon a francia himnuszt, a La Marseillaise-t is elénekelték. Hasonló megemlékezések voltak az egész országban. A világ számos más országában is egyperces csenddel és más módokon emlékeztek a pénteki véres merényletek áldozataira. 

A francia államfő vasárnaptól háromnapos nemzeti gyászt rendelt el, szombat óta pedig rendkívüli állapot van érvényben az ország egész területén. Három hónapra meghosszabbították a szükségállapotot. Délután Versailles-ban együttes ülést tartottak a parlament két háza, a nemzetgyűlés és a szenátus, ami nagyon ritka esemény, általában csak alkotmánymódosítások miatt kerül rá sor. Francois Hollande azért hívta össze a képviselőket, hogy ünnepélyesen kérje támogatásukat a nemzeti összefogáshoz a terrorizmus elleni harcban.

„A terrorizmus nem fogja elpusztítani a Köztársaságot, mert a Köztársaság pusztítja el a terrorizmust" – zárta beszédét Hollande. A képviselők és szenátorok megtapsolták az elnököt, aztán elénekelték a Marseillaise-t. Hollande bejelentette, hogy Franciaország háborúban áll, az egyetlen cél pedig az Iszlám Állam elpusztítása. Elmondta, hogy fokozzák a támadásaikat Szíriában.

Az államfő jelezte azt is, hogy a "következő napokban" találkozik Vlagyimir Putyin orosz és Barack Obama amerikai elnökkel, hogy egyeztessenek a terrorizmus elleni összefogásról. "A nemzetközi közösség megosztott és nem koherens. Franciaország a (szíriai) konfliktus kezdete óta az egységet sürgeti a kellő fellépéshez. Több légicsapás szükséges és jobban kell támogatni azokat, akik az Iszlám Állam ellen harcolnak. Össze kell fogni azokat, akik képesek az Iszlám Állam ellen felvenni a harcot egy nagy koalíció keretében, ezen dolgozunk" - hangsúlyozta Hollande.

"Ebben a szellemben fogok a következő napokban Obama és Putyin elnökkel találkozni, hogy egyesítsük az erőinket" - tette hozzá. Azt is bejelentette, hogy Párizs kéri az ENSZ Biztonsági Tanácsának mielőbbi összehívását, hogy egy olyan határozatot fogadjon el, amely jelzi a "közös szándékot a terrorizmus elleni harcra".

közösség

további frisss

lap tetejére