,,A mi szívünk örökre zöld marad, aki határőr volt, az is marad…”

Szita Róbert - Fotó: Tóth Arnold • 2017. június 17., szombat •
Gránit emléktáblát avattak az egykori bucsui határőrök tiszteletére. A szombati ünnepi esemény résztvevőit Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője is köszöntötte.
,,A mi szívünk örökre zöld marad, aki határőr volt, az is marad…”

Bucsun és bárhol máshol szolgált határőrök részére szólt az a meghívó, amelyre messzi távolból is több egykori határőr érkezett a Szombathely melletti községbe. A Bulcsú Vendéglő előtti buszfordulóban Bejczy József volt bucsui sorállományú határőr mondott köszöntőt, majd átadta az alapító okiratot Horváth Tímeának, Bucsu polgármesterének. 

A polgármester nagy megtiszteltetésnek nevezte a kezdeményezést és, mint mondta Bulcsu szobor mellett méltó helyre lelt az emléktábla. Annak idején mindenki számára megnyugtató volt, hogy itt határőrök vigyázták a rendet, tette hozzá Horváth Tímea.

Ezután Ilauszki Tiborné, a szombathelyi Határőr Nyugdíjasok Egyesületének elnöke ünnepi beszédében azt hangsúlyozta, hogy családtagjai is mind határőrök voltak, ő pedig személyesen is ismerte a bucsui szolgálati körülményeket, ezért is tartja fontosnak a hagyományok tiszteletét, ápolását, a helyi lakossággal történő folyamatos együttműködést.   A mi szívünk örökre zöld marad, aki határőr volt, az is marad - fejezte be gondolatait az elnök asszony.  

Az emléktáblát Hushegyi Róbert nyugállományú határőr alezredes és Lőrincz Sándor, egykor Bucsun szolgált sorállományú határőr szakaszvezető leplezte le, majd Strublik István nyugállományú határőr őrnagy, egykori bucsui őrsparancsnok emlékezett. 

A bucsui határvidék már az elektromos jelzőrendszer bevezetése előtt is mozgalmas terület volt. Volt olyan esztendő, amikor ezer feletti elfogásunk volt – emlékezett történeti áttekintésében az egykori őrsparancsnok.  

Az ünnepi műsorban Arthur Honegger ,,Kecsketánc”-át Zolnai Fanni adta elő fuvolán, majd dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket. 

Képviseleti demokrácia dönt arról, hogy kivel kíván együtt élni itt, a Kárpát-medencében. A határok őrizete mindig nemes, emelkedett és férfias tevékenység volt, ugyanakkor annak idején még Bozsokra sem lehetett innen szabadon átmenni, szerencsére ez ma már nem így van – emlékeztetett Hende Csaba, aki azt is hangsúlyozta, hogy napjaink déli határvédelmének oka, hogy mi, magyarok szabadok maradhassunk, mert a mi hazánk nem átjáróház. 

Annak idején a diktatúra jelképe volt a határzár, a vasfüggöny, ha ezt nem mondjuk ki, akkor nincs értelme a mai emlékezésnek – nyomatékosította Hende Csaba, majd tisztelettel hajtott fejet a határőrök előtt.

Az ünnepség végén Kovács Zoltán nyugállományú határőr százados és Kocsis János Bucsun szolgált sorállományú határőr koszorút helyezett el és mécsest gyújtott az emléktáblánál az elhunyt határőr társak emlékére.

A megemlékezés kötetlen beszélgetéssel és ebéddel ért véget.   

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére