A Logiscoolban folytatódik az élményalapú programozás oktatás

Szerző: (X) • 2017. szeptember 07., csütörtök •
Hét országban működik már az élményalapú programozósuli, ahol játékosan tanulnak programozni a gyerekek.
A Logiscoolban folytatódik az élményalapú programozás oktatás

Hét országban működik már az élményalapú programozósuli, ahol játékosan tanulnak programozni a gyerekek. A saját területén világelső magyar tulajdonú Logiscoolban 3,5 év alatt több, mint tízezer 6-18 éves diák kezdett el tanulni. Magyarországon harmincnégy helyen, külföldön további hat országban vannak jelen.

Nemrégen még nagy újdonságnak számított, hogy gyermekek tanulnak programozni, ma meg láthatóan az egész országban már jelen van a Logiscool, egyre többen vesznek részt az oktatásban. Mi a titka ennek?

Sokszor elhangzott már, hogy hihetetlen mértékben elterjedt a mindennapokban az informatika, a mobil technológia, illetve az automatizálás átszövi mindennapjainkat. Ezek egyre természetesebbnek tűnnek, azonban a fejlődés e téren nem csak megállíthatatlan, hanem egyre gyorsuló. Szinte nincs olyan nap, amikor ne jelenne meg valami hír egy újabb fejlesztésről, vagy bevezetett új technológiáról. Feltehetjük magunknak a kérdést is, kik készítik, kik működtetik majd ezekeket? Ezek a kérdések a szülőkben is megfogalmazódnak és a válasz is egyértelmű. A jövő munkaerőpiaca és mindennapjai is meg fogja követelni a programozás alapvető ismeretét. 

És a gyermekek, őket nem nehéz rávenni a tanulásra? Nem túl bonyolult, vagy unalmas számukra a programozást megtanulni?

A technológiai területek mellett az oktatásban is jelentős fejlődés történt az évek során. A Logiscoolban kizárólag az élményalapú oktatásra helyezzük a hangsúlyt, olyan oktatási platformon sajátítják el a gyerekek a programozás alapjait, ami játékossá teszi a tanulást, így szinte észrevétlenül jutnak a gyerekek olyan ismeretekhez, ami még pár évvel ezelőtt kicsit misztikusnak és nagyon bonyolultnak tűnt. Ez az élményalapú oktatás teszi lehetővé, hogy a gyermekek élvezettel tanulnak, sőt jellemzően ők maguk kezdeményezik, hogy jöhessenek programozni.

Konkrétan mit takar ez az oktatási forma?

A programozás elemei be vannak „csomagolva” kis blokkokba, ezáltal úgy tanulnak, mintha kockákkal építenének. Minden alkalommal egy működő kis programot készítenek, ami egyúttal azt az élményt is biztosítja számukra, hogy a maguk által létrehozott programot, játékot tudják használni. Az életkortól függ ezek bonyolultsága, a nagyobbak már egészen komoly rendszereket alkalmaznak. Az oktatás során tanulják meg az összefüggéseket és egyre összetettebb, bonyolultabb rendszerek alkalmazását.

Már egy éve működik itt Szombathelyen a Logiscool. Mit tapasztaltak ez idő alatt?

Az általános iskolások minden korosztályából vannak hallgatóink, akik három korcsoportban tanulnak az életkoruknak megfelelő szinten. Nagyon élvezték a programozást a fiatalos és modern környezetben, amit az is jelez, hogy kevesen maradtak ki az év során, ők is többségében időhiány miatt. A kapott visszajelzések és a nyári táborok látogatottsága is azt jelzi, hogy mind a szülők, mind a diákok elégedettek. 

Mennyire fiús dolog ez? Vannak azért lányok is, vagy a programozás szintén olyan terület, ami inkább fiúk számára nyújt lehetőséget?

Az informatika világában jelenleg a férfiak dominálnak, holott nincsenek fizikai akadályok, inkább a berögzült sémák miatt maradnak távol a lányok. Éppen ezért fontos számunkra, hogy minél nagyobb számban tudjunk lányokat megszólítani, és az informatika világával megismertetni. A tanulók több mint 10 %-a volt lány a múlt tanévben, minden korosztályban és szinte minden csoportban voltak résztvevők. Ez jó eredmény, de tapasztalatunk szerint tudásuk, ügyességük alapján sokkal többen lennének képesek ezt megtanulni és használni, így nagyon szeretnénk e téren tovább fejlődni és még több lány hallgatót bevonni.

Mik a terveik a jövőben? Új hallgatókat vonnak be, vagy tudják folytatni azok is, akik már tavaly elkezdték és továbbra is érdeklődnek?

A program nem egy éves, akik elkezdték, azok haladó szinten tudják tovább fejleszteni tudásukat, hosszabb távon akár hagyományos programnyelvek alkalmazásához is eljuthatnak nálunk. Az átmenetet mix rendszerrel tudjuk biztosítani, ahol az egyszerűbb blokkos rendszert ötvözzük a már nehezebb „írott” programnyelvvel. Természetesen várjuk az új jelentkezőket is programozni és ebben az évben már Lego Robot programozást is oktatunk önálló csoportban, illetve Sárváron is indítunk kihelyezett oktatást. Szeptember elejétől nyílt napokon kipróbálhatják a gyermekek a programokat, a szülők pedig betekintést kaphatnak a tanfolyam részleteibe. Szeptember 18-án pedig indul az új tanévünk.

Az iskoláról folyamatos információt kaphat a Logiscool Szombathely Facebook-oldalán, valamint a www.logiscool.com weblapon.
 

közösség

további frisss

lap tetejére