"A legvadabb sminkek a saját szórakoztatásomra készülnek" - interjú Magosi Beáta szombathelyi sminkmesterrel

Szerző: Boros Patrícia - Fotó: Bodorkós Máté • 2016. november 25., péntek •
Gondoltad volna, hogy élnek angyalok, démonok és vámpírok is Vas megyében?
A legvadabb sminkek a saját szórakoztatásomra készülnek - interjú Magosi Beáta szombathelyi sminkmesterrel

Kígyóvá, tündérré vagy rémisztő zombivá változnál? Ha már kerested a lehetőségeket, akkor tutira belefutottál Magosi Beáta, szombathelyi kozmetikus mester - sminkmester nevébe. Hirtelen jöttek az életébe ezek a szakmák, de azóta annyira beléjük szeretett, hogy elképesztő alkotásokkal varázsolja át modelljeit...

Úgy tudom, régóta foglalkozol kozmetikával, illetve sminkeléssel. Hogyan jött nálad ez az egész?

Sokáig nem tudtam, hogy ez a szakma egyszer majd az életem része lesz. Gimnázium után képzőművészeti pályára készültem, de nem úgy sikerültek a felvételik, ahogy szerettem volna.  Ekkor jött alternatívaként a kozmetika. Először azt gondoltam, hogy ez egy átmeneti állapot lesz nálam, de pár hét után rájöttem, hogy jól érzem magam ezen a területen. Innentől kezdve már egyenes volt azt út, egyre jobban elmélyültem a témában.

Van példaképed a szakmában?

Tanulóként és egyben örök tanulóként - mindig lehet tovább fejlődni - a volt oktatóm, Lajos Erika. Ő a mai napig kozmetikusként dolgozik. De természetesen a sminkesek között is vannak sokan, akiknek elismerem a munkáját, felnézek rájuk. Úgy gondolom mindenkitől lehet tanulni, csak alázat és figyelem kell hozzá.

A munkáidat pár éve kiállítottad Szombathelyen. Milyen élmény volt számodra?

A tárlat nagyjából 40 fotóból állt.  Ebben a sorozatban a kígyóembertől, az oroszlánon át a  vámpírig minden volt. Ezért is lett a címe Angyalok és démonok. Maga a kiállítás hihetetlenül pozitív élmény volt számomra, jobban megerősített abban is, hogy amit csinálok az jó és érdekli az embereket. 

Milyen elképesztő ötletekkel szoktak megkeresni?

A vendégek ritkán jönnek be olyan kéréssel, hogy valamilyen nagyon elvetemültet szeretnének csináltatni magukra. A legvadabbak valójában a saját szórakoztatásomra készültek. De, hogy valami ellenpélda is legyen, Halloweenkor például gyakori kérés, hogy zombivá, csontvázzá, vámpírrá varázsoljam át az embereket.

Rengeteg elképesztő lényt varázsolsz a különböző arcokból. Mi inspirál?

Volt, hogy színházi előadás vagy film. A legvadabb ötletek általában innen jönnek. Talán viccesen hangzik, de például a Twilight megnézése után azt éreztem, hogyha én most nem festek vámpírt, akkor rosszul leszek.

Eszembe jutott az a képed, amin egy srác szerepel angyalként. Ez egy teljesen más téma, mint ez előbbi. Ezt mi ihlette?

Az tény, hogy akkoriban még annyira nem is, de mostanában sokat foglalkozom ezotériával. Amikor ez a fantáziasmink készült, inkább csak tetszett valamiért az egész. Plusz, ott volt az a kontraszt is - ami számomra még izgalmasabbá tette a munkát -, hogy ezt nem egy nő hátára festettem.  

Hogyan tervezed meg a mintákat?

Nem tervezek igazán előre, mert menet közben mindig egy kicsit másként alakulnak a dolgok. Teljesen improvizatív módon megy az egész, attól függ milyen kedvem van épp. Bár a hozott mintának is megvan a szépsége, másolni nem szeretek.

Az utcán járva, vagy a Facebookot bújva mennyire ihletnek meg az emberek?

Többször is előfordul velem, hogy megyek az utcán, ránézek valakire és elképzelem, milyen sminket készítenék neki. De már volt arra példa, hogy leszólítottam egy külföldi lányt, elmondtam neki ki vagyok és megengedte, hogy pár nap múlva kisminkeljem. Nagyon boldog voltam, hogy ezt sikerült nyélbe ütni.

Sokszor látni intim területekre készített mintákat. Te vállalnál hasonlót?

Nem szoktam elvállalni, pedig lenne rá igény. Főként éjszakai klubok táncoslányai fordulnak hozzám ilyen kérésekkel. De ez nem az én világom, ezt átadom másnak.

Mi a véleményed a netes sminkvideókról, mennyire felelnek meg a valóságnak?

Lényegében két véglet van. Vannak a nagyon profi, oktató jellegű videók és a már paródiába hajló nem követendő sminktanácsok. Azt gondolom, ha valaki szeretné megtanulni, hogyan sminkelje magát, azért elsősorban ne ezekre a videókra hagyatkozzon, inkább egy személyes sminktanácsadás keretében ismerje meg az alapvető fogásokat.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére