Miben más a kismama helyzete, ha határozott idejű szerződése van?

frisss, tozsdeforum.hu • 2019. augusztus 30., péntek •
A határozott idejű munkaviszony esetén fennálló legfontosabb tudnivalókról Jagodits Zsuzsa, a Savaria Család és KarrierPont kommunikációs munkatársa beszélt nekünk.
Miben más a kismama helyzete, ha határozott idejű szerződése van?

Amennyiben a munkavállaló a betegszabadság lejártát követően is keresőképtelen, akkor táppénzre lesz jogosult. Veszélyeztetett terhesség esetén a korábban leírtak szerint azonnal táppénzt folyósítanak.
A táppénz megállapításának, illetve folyósításának az alábbi három előfeltétele van:
- a munkavállaló biztosítási jogviszonyban áll;
- munkaviszonyában 3 százalék mértékű pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett;
- a munkavállaló orvos által megállapítottan és igazoltan keresőképtelen.
Mert a biztosítási jogviszony már nem áll fenn, azaz jelen esetben a határozott idejű munkaviszony megszűnik, akkor már nem lehet táppénzt megállapítani, illetve a táppénz folyósítását meg kell szüntetni.

Üzemi baleset, illetve foglalkozási betegségből eredő keresőképtelenség esetén baleseti táppénz jár. A hatályos jogszabály alapján baleseti táppénz annak jár, aki a biztosítás fennállása alatt, vagy a biztosítás megszűnését követő legkésőbb harmadik napon üzemi baleset (foglalkozási betegség) következtében keresőképtelen lesz, vagy ugyanabból a balesetből eredően ismételten keresőképtelenné válik.
Azaz, ha a határozott idejű munkaviszony megszűnik, akkor a megszűnést követő legkésőbb harmadik napig a baleseti táppénz megállapítható. Erre tekintettel kijelenthető, hogy a baleseti táppénz – szemben a táppénzzel – passzív jogon is jár. Ha a határozott idejű jogviszony esetén kerül megállapításra baleseti táppénz, és a folyósítás alatt megszűnik a jogviszony, a baleseti táppénz tovább folyósítható passzív jogon maximum 1 évig, ami még egy évvel meghosszabbítható.

Csecsemőgondozási díjra az a munkavállaló (elsősorban az anya) jogosult, aki a gyermeke születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt, és akinek a gyermeke:
- a biztosítás tartama alatt, vagy
- a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül születik, vagy
- a biztosítás megszűnését követően 42 napon túl baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő 28 napon belül születik.
Azaz a fenti adott feltételek fennállásakor mind a határozott idejű munkaviszony alatt, mind annak megszűnését követően megállapítható a csecsemőgondozási díj. Ez utóbbi esetben azonban csak akkor állapítható meg, ha a gyermek a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül születik, vagy a biztosítás megszűnését követően 42 napon túl baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő 28 napon belül születik.

Gyermekgondozási díjra jogosult a munkavállaló:
- ha a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt, és a gyermeket saját háztartásában neveli;
- ha a részére csecsemőgondozási díj került megállapításra és a biztosítási jogviszonya a csecsemőgondozási díjra való jogosultságának időtartama alatt megszűnt, feltéve, hogy a csecsemőgondozási díjra való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett és a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt és a gyermeket saját háztartásában neveli.
Azaz mind a határozott idejű munkaviszony alatt, mind annak megszűnését követően megállapítható a gyermekgondozási díj. Ez utóbbi esetben az alábbi négy előfeltétel szükséges ahhoz, hogy a gyermekgondozási díj megállapításra kerüljön.

Szükséges, hogy a munkavállaló
- részére csecsemőgondozási díj került megállapításra a határozott idejű munkaviszonya alapján,
- a határozott idejű munkaviszonya a csecsemőgondozási díjra való jogosultságának időtartama alatt szűnt meg, továbbá
- a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt, valamint
- a gyermekét saját háztartásában neveli.
Ha a határozott idejű jogviszony megszűnik az ellátás folyósítása alatt, a CSED és a GYED tovább folyósítható, azonban ez az időszak már nem minősül biztosítotti jogviszonynak!

További részletekkel és szolgáltatásainkkal készséggel állunk szíves rendelkezésére a Savaria Család és Karrierpontban.

közösség

további frisss

lap tetejére