A kultúra lovagja

Szita Róbert - Fotó: Kiséri-Nagy Ferenc és archív • 2016. január 27., szerda •
Mindig és mindenhol feltűnik, értéket teremt, hagyományt ápol, szervez, előad, közreműködik, és könyvet szerkeszt. A szombathelyi Jagadics Péter a katonai hagyományok ápolásáért végzett kiemelkedő munkája elismeréseként érdemelte ki a Magyar Kultúra Lovagja címet.
A kultúra lovagja

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány által szervezett XX. Magyar Kultúra Napja Gálán huszonegyen részesültek a Kultúra Lovagja elismerésben. A Magyar Kultúra Napja Gáláról idén sem hiányozhatott a kard, a pajzs és a címer, az elismeréshez pedig az érem és a nyaklánc járt az oklevéllel és az ezüst kitűzővel. Az elismertek nevét pedig bejegyezték a Kultúra Lovagjai Aranykönyvébe. 

Kárpát-medence valamennyi országából, valamint Norvégiából és Svédországból érkeztek vendégek Budapestre, a XX. Magyar Kultúra Napja Gálára. A rendezvény fővédnöki tisztét dr. Simicskó István honvédelmi miniszter vállalta fel, a gála védnökeként pedig dr. Hoppál Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára mondott köszöntőt.

A szűkebb és tágabb közösségükért önzetlenül tevékenykedők nemzetközi ünnepén, a múlt hétvégén a szombathelyiek által jól ismert Jagadics Péter nyugállományú alezredest is lovaggá ütötték. 

A Szombathelyen élő egykori honvéd főtiszt több évtizedes hivatásos katonai pálya után vonult nyugállományba. Ám nem nyugodott, ezután vált a Savaria Legio aktív tagjává, a hagyományápoló és ismeretterjesztő egyesület működésének szervezőjévé. Megjelentette a „Savaria katonai története” című könyvet, amely a római kortól mutatja be Savaria, majd Szombathely katonai életét. 

A szombathelyi Aréna utcában található katonatörténeti múzeum egyik ötletgazdájaként rengeteget dolgozott a megvalósításon is. A múzeumi rendhagyó történelemórákat nemcsak megszervezi, de rendszeresen elő is ad a diákoknak. 

Jagadics Péter közreműködött az I. világháború kitörése 100. évfordulójához kapcsolódó városi programok megszervezésében, emellett a megye világháborús emlékhelyeinek, köztéri szobrainak karbantartását is aktívan intézte. 

Amellett, hogy a szombathelyi civil közösségek életének egyik legaktívabb résztvevője, és támogatója a fiatalság hazafias nevelésének egyik elősegítője is. Jagadics Péter a szombathelyi és nyugat-dunántúli honvédelmi hagyományápolás egyik legdinamikusabb szereplője és a Savaria Történelmi Karneválok aktív segítője.

Fotóink a XX. Magyar Kultúra Napja Gálán, Budapesten, a Stefánia Palotában és az Aréna utcában készültek. . 

 

közösség

további frisss

lap tetejére