Családtámogatások: A kismama lehetőségei a szülést követő első 6 hónapban

frisss, nlc • 2019. július 26., péntek •
CSED, GYED, táppénz... Mi, mikor, mennyi?
Családtámogatások: A kismama lehetőségei a szülést követő első 6 hónapban

A szülési szabadságot úgy kell kiadni, hogy abból legfeljebb 4 hét a szülés várható időpontja elé essen. A szülési szabadság tehát legkésőbb a szülés napjával kezdődik, azaz a CSED-re való jogosultság kezdő napja a szülés várható időpontját megelőző négy hét bármelyike lehet, de legkésőbb a szülés napja.

A csecsemőgondozási díj a szülési szabadság idejére járó, keresetfüggő, előzetes munkavégzéshez, illetve biztosítási jogviszonyhoz kötött havi pénzbeli támogatás.
Az az édesanya jogosult rá, aki a gyermeke születését megelőzően két éven belül legalább 365 napon át biztosított volt és akinek a gyermeke a biztosítási idő alatt, vagy a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül születik, vagy a biztosítás megszűnését követően 42 napon túl baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő 28 napon belül születik.
Az édesanya helyett jogosult lehet az örökbefogadó szülő, a családba fogadó gyám, a csecsemőt gondozó vér szerinti apa. A CSED iránti kérelmet elsősorban a munkáltatónál kell előterjeszteni. Egyéni vállalkozó, őstermelő, ún. önfoglalkoztató a székhelye szerint illetékes kormányhivatalnak az egészségbiztosítási pénztári feladatkörében eljáró, megyeszékhelyen működő járási hivatalánál nyújthatja be kérelmét az erre a célra rendszeresített kiadványban.
A CSED összegét elsősorban a táppénzszabályok szerint állapítják meg: az igénylést megelőző jövedelem (ún. naptári napi alap) 70%-a. Bruttó összeg, melyből a megjelölt adókedvezmények figyelembevételével a személyi jövedelemadó-előleget levonják. Nincs felső határa.
A CSED a szülési szabadságnak megfelelő időtartamra (24 hétre) jár, legfeljebb a gyermek születését követő 168. napig - kivéve a koraszülött gyermekek esetében.

közösség

további frisss

lap tetejére