A karneválon megismerkedhetünk az ökölvívás múltjával is

PCS - fotó: Hornyák Emőke, SBC • 2017. augusztus 23., szerda •
A Skorpió Box Club tanítványai egy kemény felkészülési időszak után az eredményes magyar bajnoki szereplést tűzték ki célul.
A karneválon megismerkedhetünk az ökölvívás múltjával is

Bizonyára mindenki látta a filmklasszikusnak számító Rocky című alkotást, amelynek hatására százával tódultak a fiatalok az edzőterembe, hogy az olasz csődör nyomdokain haladva, meg se álljanak a csúcsig. Az ökölvívás aranykorának számító 80-as, 90-es évek azonban elrepültek és a támogatási rendszer sem olyan erős, mint volt korábban. A fiatalokat pedig a látványsportok mellett nehéz elcsábítani a kényelem és a számítástechnika világától. Pedig aki elég komolyan veszi a sportot és önmagát, sikert sikerre halmozhat. Így látja ezt Varga Roland is, aki az egyesület irányítása mellett nagy hangsúlyt fektet az utánpótlás szakszerű felkészítésére is.

Mennyire lehet sikeres egy fiatal?

Erre csak néhány számadattal válaszolnék - felelt Varga Roland, aki jelenleg is közel 30 utánpótláskorú versenyző képzésében jeleskedik. Oláh-Vadász Antónia személyében magyar bajnokot adtunk az országnak, ami egy vidéki egyesületnek óriási eredmény. Tanítványaim erős versenyeken vettek részt az utóbbi években, ahol az érmek mellett pontszerző helyeket is sikerült megcsípnünk. Elég csak Muhovits Milán esetére gondolni, aki az Európa-bajnokságon végzett az ötödik helyen.  Ezekre az eredményekre pedig természetesen felfigyelnek országos szinten is.

Azért addig hosszú út vezetett, nem?

Nézd, ennek nagyon sok összetevője van. Aki a kemény munkában hisz és elszánt, nem lehet előtte akadály. Eleinte féltek a gyerekek a kihívástól, de ezt a lámpalázat hamar levetkőzik. A probléma inkább ott adódik, hogy a mai fiatalok nem olyan keménységűek, mint voltak 10-15 évvel ezelőtt. Próbáljuk a mércét megtartva erősíteni a gyerekeket, ezért is a minőségi munkára helyezzük a hangsúlyt.

Az edzőtermet szinte teljesen belaktátok. Hány fővel dolgoztok jelenleg?

Az előbbi válaszból adódik, hogy nem a létszám felduzzasztása a célunk. Jelenleg 25-30 sportolóval dolgozunk. A legfiatalabb ökölvívó-palántánk 10 éves, viszont versenyezni csak 13 esztendősen lehet. Addig nincs mese, bemutató-mérkőzésen szerepelnek a gyerekek, viszont ezzel is rutinosabbak lesznek.

Érdekesség, hogy szinte minden országos és környékbeli nemzetközi versenyen elindultok és rendszerint érmekkel tértek haza. Úgy fest szép jövő előtt áll a Skorpió BC…

Valóban, erre nagyon büszkék vagyunk. A gyerekek néhány hónap leforgása alatt igazi versenyzőkké értek. Sajnos ki kell mondani, hogy hosszú ideje rossz kezekbe volt az ökölvívásképzés. Ezért kellett szinte a nulláról felépíteni mindent. 

Mit tanulhatnak a fiatalok az ökölvívásból?

Az életre tanítja meg azokat, akik kipróbálják ezt a sportot. Érdekesen hangzik, igaz? Pedig valóban így van! A pofonokat nem csak a ringben, hanem a civil életben is kapjuk. Ezek, ha betalálnak, nagyon tudnak fájni. Emellett nevelőcélzattal is bír ez a sportág, hiszen tartalmasan töltik a gyerekek az idejüket. Mi pedig ügyelünk arra, hogy ne kallódjanak el. Még mindig jobb, ha egy edzőteremben izzadnak, mint az utcán bandázzanak, drogozzanak vagy a számítógép előtt növesszenek pocakot. 

Az egyesületet azonban nem csak a mérkőzések és az edzések miatt szeretik a gyerekek.

Valóban így van, bár az is igaz, hogy tudatosan építettük fel a klubot. A tréningek mellett nagy hangsúlyt fektetünk a csapatépítésre, így rendszeresen járunk kirándulni, strandolni. Illetve edzőtábort is szervezünk, amelyen napi több tréningen sajátíthatják el a tudást a fiatalok. A programunkat hegymászás is színesíti, de más sportágakkal is megismertetjük a gyerekeket, ahogy a balatoni edzőtábor során is tettük. Itt ragadnám meg a lehetőséget, hogy megköszönjem a rengeteg embernek a segítséget. Pesti Tünde, Perjési Péter, Kopácsi Péter, Bereczki László, Kiss Balázs, Neválovits László, Nagy Balázs, Nagy János, Kocsis Attila, Németh Gábor, Gombkötő Márton, Berzlánovich Péter, Derdák Zoltán, Horváth Tamás, Sallai Zoltán, Bödei Gábor, Prisznyák Norbert, Karakó István, Kaczmarski Róbert, Őze Balázs és Körmendy Zoltán nélkül idén sem lett volna balatoni táborozásra lehetőségünk. Akit esetleg kihagytam volna a felsorolásból, elnézést kérek, de nagy örömmel és óriási hálával gondolunk mindenkire, aki segített abban, hogy megvalósuljon az álmunk.

Hamarosan pedig új szerepben is találkozhatunk veled és tanítványaiddal…

Az ökölvívástól azért nem szakadunk el, de valóban érdekes és izgalmas feladat vár ránk. A Skorpió Boksz Club növendékeivel mutatjuk be az ökölvívást az ókortól kezdve egészen a napjainkig. Nagy hangsúlyt fektetünk természetesen a korhű jelmezekre is. A karneváli forgatagba tökéletesen beleillünk majd mi is és aki megnézne minket, vagy kedvet kapna és csatlakozna egyesületünkhöz, keressen meg minket a Borok utcájában. Mindenkit szeretettel várunk!

közösség

további frisss

lap tetejére