,,A jó lovas katonának de jól vagyon dolga..."

Szita Róbert - Fotó: Bodorkós Máté • 2016. augusztus 26., péntek •
Seregnyi lehetőséget kínál a Magyar Honvédség.
,,A jó lovas katonának de jól vagyon dolga...

A Légierő Zenekar által játszott katonaindulók hívogatták a honvédség iránt érdeklődőket a katonai toborzópontra, ahol Puskás Tivadar polgármester örömét fejezte ki, hogy immár több esztendeje, mindig ezen a helyen, a toborzóponton várják a jövő katonáit, ahol bemutatják a sereg életét. 

A legnagyobb dolog a haza védelméért feláldozni az életet, ha valaki katona lesz, erre tesz fogadalmat. Meg kell tenni azt, amit a haza kíván. Manapság rendszeresen emlékezünk azokra, akik hősök voltak. A világ lelkiismerete úgy adózik, hogy a kései utódok mindig ápolják a sírokat. A katonák mind hősök, akik életüket adták, adják a hazájukért, nemzetükért. Ennek a helynek az a szerepe, hogy hívja mindazokat, akik a hazát akarják szolgálni – hangsúlyozta beszédében a város első embere. 

A térség országgyűlési képviselője, Koczka Tibor és Illés Károly alpolgármeseterek mellett szónokolva idézte fel Szent Márton példáját. 
Márton követte apja példáját, katonatisztté vált, megtérése is a katonai szolgálata idejére tehető. A római jogban a kiszolgált katona, a veterán egyfajta tartalékosként vállalkozott arra, hogy őrzi a határt, így tehetett Márton apja is, aki a Savaria helyőrségnek volt a katonája. Szent Márton idején önkéntes hivatás volt a katonaság - emelte ki a volt honvédelmi miniszter, aki azt is hozzátette, hogy a mai magyar haderő a déli határ védelmében működik közre és nagyon jó kenyérkereseti lehetőséget biztosít a szerződéses és hivatásos katonáknak, akiknek már egy jelentős illetményemeléssel is elismerte az állam a kiváló szolgálatukat. 

Hende Csaba a tizenhetedik Savaria Történelmi Karnevál toborzópontján miközben felidézte saját sorkatonai élményeit, elmondta, hogy annak idején féktelen öröm kísérte a sorkatonai szolgálat végét, ezt őrzik a leszerelő zászlók is.  
A leszerelő zászlókat sokáig tiltották, majd később már elnéztek felettük. A leszerelő zászlónak egyébként a többi között az a jelentősége, hogy bármikor elővehető, és felidézhetők a bajtársak nevei, hiszen rajta vannak a surranót együtt húzók nevei 

Ezt követően az országgyűlési képviselő megnyitotta Holtai Attila molnaszecsődi lakos által összegyűjtött kiállítási anyagot, melyen mintegy harminc leszerelő zászlót lehet megtekinteni. 

Jagadics Péter, a  katonatörténeti Kiállítás kurátora honlapunkat arról tájékoztatta, hogy a karneváli toborzópont és a többi között lenti, szombathelyi, molnaszecsődi leszerelő zászlókat is tartalmazó kiállítás vasárnapig várja a honvédség iránt érdeklődőket.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére