A Hűség Falvaiban túrázhatunk június utolsó hétvégéjén

NR/Nemes Judit - Fotó: Tóth Arnold • 2017. június 14., szerda •
Kétnapos programsorozat a határ mentén.
A Hűség Falvaiban túrázhatunk június utolsó hétvégéjén

Hagyományőrző szándékkel 2017-ben is lesz Hűségtúra a Hűség Falvaiban. Június 24-én és 25-én, de a messzebbről érkező lovasokat már 23-án fogadják Szombathelyen. Sátory Károllyal, a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző egyesület elnökével, a túra szervezőjével beszélgettünk.

Kik vesznek részt az eseményen, mire számíthatnak a kilátogatók?

Az idei évben is, mint most már olyan sokadszorra, mindig június hónap utolsó hétvégéjén rendezzük a Hűségtúrát. Célja - aki már hallott róla, vagy részt vett ilyenen tudja -, hogy vannak a nyugati határszélen települések, amelyek a trianoni békediktátum után még vissza tudták magukat harcolni a magyar hazához és igazából ez egy ünnep, hiszen ezt ünnepeljük, hogy köztünk vannak, itt tudtak maradni. Az akkoriak fáradozása, volt aki fegyvert is fogott azért, hogy visszajöhessen ide, a magyar honba sikerrel járt, és legalább ennyi falu itt maradhatott és azóta is egy országban vagyunk.

Mint minden évben - ezt már sokszor elmondtam, amikor kitaláltam ezt a túrát, Hende Csabához fordultam, hogy támogatná-e ezt az ötletet, aki az első perctől a kezdeményezés mellett volt és mindenben segített, nyilván ő lett az idei évben is a fővédnöke ennek a rendezvénynek. Aztán a tavalyi évben már a Nemzetstartégiai Kutatóintézet elnöke, Szász Jenő is támogatott bennünket, így őt is fővédnökként hívtuk a rendezvényre. Természetesen a helyiek, a polgármesterek, a helyi közösségek vesznek ezen részt, és ami nagyon fontos, hogy maga a túra, a felvonulás, a falvakban az ünnepség nyilvános, és várunk mindenkit, aki érdeklődik, akár gyalog, akár kerékpárral, autóval, motorral, tehát nem csak a lovasoknak hirdetjük meg a rendezvényt. Alapjában ez egy lovas túrának indult, de a lovasok mellé bármelyik helyszínen lehet csatlakozni.

Honnan indul a túra? Hol lesz az első állomás, ahol csatlakozni lehet a lovasokhoz?

Június 24-ére kell gondolnunk, az első állomásunk pedig 15 óra 30 perckor lesz Pornóapátiban. Ott egy kisebb ünnepség keretében koszorúzás lesz, és idén a horvátlövőiek kezdeményezésére Horvátlövőn lesz a fő ünnepi helyszín, eddig mindig Felsőcsatáron volt, most azt kérték a lövőiek, hogy legyen ott. Mi természetesen örültünk a kérésnek és változtattunk. Egyébként eleve is úgy volt kitalálva ez a túra, hogy a résztvevő falvaknál egyik évben az egyiknél, másik évben a másiknál lesz a - mondjuk úgy - délutáni, esti ünnepség. Színpadot állítunk fel, műsorok vannak, beszédek vannak, tehát ez is mindig csatáron volt, de az eredeti ötlet az volt, hogy a falvakat mindig változtatjuk majd. Most eljött az első alkalom, hogy Horvátlövő azt mondta, hogy idén próbáljuk meg ott, tehát 2017-ben a fő rendezvényünk 17 órakor kezdődik Horvátlövőn.

Azok kedvéért, akik keveset tudnak erről a hűségtúráról, említsük meg, hogy milyen falvakat érint majd a megyében?

Tehát, a menetrend: június 24-én, szombaton két falvat fogunk érinteni, az egyik Pornóapáti, 15 óra 30 perc, a másik Horvátlövő, 17 óra. Akkor Horvátlövőn ünnepi műsor lesz, a Szombathelyi Fúvós Zenekar is részt vesz ezen, aztán a színpadon nyilván polgármesteri köszöntő, Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője fog beszédet mondani, és ha Szász Jenő elfogadja a meghívásunk és tud jönni, akkor ő is. Végül ünnepi műsor és egy vacsorával zárul a nap.

Június 25-e, vasárnap: Indulunk tovább, a következő falu Vaskeresztes lesz, ahova 11 órára érkezünk. Ott mindig szokott lenni a falu közepén a templomnál, emlékműnél egy megemlékezés, amit a helyiek tartanak - ünnepi műsorral és koszorúzással szintén -. Utána megyünk tovább Felsőcsatárra, ahova 14 óra 30 perckor érkezünk meg, aztán koszorúzás. Ezt követően 16 óra 30 perckor Narda lesz a következő állomás.

Van-e még valami, amit a kilátogatóknak, vagy az érdeklődőknek tudniuk kell az eseményről?

Annyit még elmondanék, hogy van itt még egy-két falu, akik szintén visszaverekedték magukat az országhoz, ilyen például Kercaszomor, ahol az egyesület lovasai most hétvégén koszorúztak. Nem mindig tudunk minden faluba eljutni, ezek a falvak kicsit messzebb vannak, de próbáljuk tartani velük a kapcsolatot, és így esetlegesen - bár Kercaszomoron tavaly is voltunk, meg tavaly előtt is,  ezt tehát rendszeres hagyomány már, hogy eljutnak a lovasaink -, tehát őróluk is emlékezünk ezeken a napokon. Van, ahová el tudunk jutni, és ténylegesen elhelyezzük a megemlékezés és tisztelet koszorúját, valahova nem, de nyilvánvaló, hogy őróluk sem feledkezünk meg.

Minden évben hívjuk a soproniakat, a hűség városát, aztán hívjuk a balassagyarmatiakat, tavaly első alkalommal már ők is megtiszteltek bennünket, sőt még Erdélyből is voltak vendégeink, szóval próbáljuk propagálni a rendezvényt és még ünnepélyesebbé tenni.

közösség

további frisss

lap tetejére