A hely, ahol megtanulod: túl rövid az élet ahhoz, hogy rossz bort igyál!

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2016. január 05., kedd •
Hamarosan második születésnapját ünnepli Szombathely legkedveltebb borbárja, a Cuvée. Laki Balázs üzletvezetőt kérdeztük az eddigi tapasztalatokról, újdonságokról.
A hely, ahol megtanulod: túl rövid az élet ahhoz, hogy rossz bort igyál!

Lassan két éve nyitott a Cuvée Borszaküzlet és Borbár. Beváltotta azokat a reményeket, amiket a kezdetekkor fűztetek hozzá?

Január közepén ünnepeljük két éves fennállásunkat és szerencsére azt mondhatom, nagyon kedvelt hely lett a Cuvée Borszaküzlet és Borbár. Keresik a fiatalok és az idősebb korosztály is, mert végre lett Szombathelynek egy olyan helye, ahol több féle, jó minőségű bort is megkóstolhatnak, sőt, meg is vásárolhatnak a Vinotékában.

Milyen szempontok alapján választjátok ki a borokat?

Aktívan figyeljük a borvilág történéseit, a pincészetek, borvidékek életét, és sorra vesszük fel a kapcsolatot mind a borászatokkal, mind a beszállítókkal, illetve személyesen is felkeressük a pincészeteket. Figyelünk arra, hogy az ár-érték arány megfelelő legyen, ügyelünk arra is, hogy minél szélesebb körben kiszolgáljuk a borimádókat. Vannak nagy kedvencek a vendégek körében: a Mátra vagy a Badacsony borai mindig felkerül a borlapra, ahogy Etyek különlegességei is.

Magyar vagy külföldi borok a hangsúlyosabbak nálatok?

A Vinotékában kapható borok 90%-a magyar, a borkultúra nagyon szépen fejődik itthon. A világ több részéről származó széles választékban borok mellett viszont francia pezsgők, Champagne-ok is megtalálhatók a kínálatunkban. Tapasztalatunk szerint azonban megvannak azok a tipikus fajták, amiket nagyon szívesen fogyasztanak a vendégek. Bátrabban választják például az Olaszrizlinget, mert ismerik, viszont egyre többen kísérleteznek, bevállalnak más, izgalmasabb ízeket, például egy Ezerjót vagy egy Turánt. Természetesen vannak, akik inkább egy adott pincészethez, vagy borvidékhez ragaszkodnak, de igyekszünk nekik is megmutatni a borvilág sokszínűségét. Van miből válogatni, hiszen a Vinotékánkban jelenleg közel 100 pincészettől, körülbelül 350 féle bor vásárolható.

Vannak téli slágerfajták?

Nyáron természetesen a fehér és a rozéborok a kedveltek, télen ellenben átáll mindenki a testesebb vörösekre, és egyre többen keresik az Aperol spiccet, vagy annak valamilyen változatát is. Érdekes, hogy a késő őszi, téli időszakban nagyon kedvelik a Csopaki borvidék könnyed és gyümölcsös, frissítő cider választékát is: a bodzásat, a levendulásat és a gyömbéreset. Emellett a tél elengedhetetlen itala idén a rozéból készült forralt bor, ami nálunk egy speciális fűszerkivonattól lesz különleges ízű.

Milyen borkóstolók várhatók?

Január 13-án lesz a következő program, egy Cabernet Sauvignon vakkóstoló, január 28-án pedig a Vylyan Pincészet borestje következik Ipacs Szabó István főborásszal. Rutinos Cuvée vendégek tudják, hogy minden hónap második szerdáján rendezünk vaktesztet, ahol a palackokat zsákokba „öltöztetjük”, így a bor címkéje nem tudja befolyásolni a vendéget. Utána pedig egy tematikus vagy pincészet-bemutató borestet rendezünk. Nemrégiben éppen Champagne kóstolót tartottunk, ami hatalmas siker volt.

A pezsgők mennyire divatosak a szombathelyiek körében?

Az első évben kicsit háttérbe szorultak a borokkal szemben, de mostanra megtriplázódott a pezsgőfogyasztás. Köszönhető ez annak is, hogy a Somlón készült pezsgőket nagyon szeretik a vendégeink. Emellett folyamatosan nyitunk proseccót, habzóbort, magyar, német és francia pezsgőket, Champagne-okat.

A Cuveé-be nem csak borozni járnak a vendégek, nagy rövidital választék is van.

Nagyon magas minőségű röviditalaink vannak. Vodkából például tartunk orosz és lengyel fajtát, rumból megkóstolható nálunk egy 12 éves venezuelai, valamint egy 21 éves panamai rum. De kapható ír, skót, amerikai whisney-t is. Pálinkából is több pincészettől kóstolható 10-12 fajta.

Délelőtt ide járnak a kávéimádók is…

Törődéssel készítjük a kávékat. 70% arabica, 30% robusta kávékeverékkel dolgozunk, de kapható koffeinmentes változat is. Törekszünk arra, hogy folyamatosan legyen újdonság: egy hónapja már sütemények is kaphatók nálunk, de felvettünk a repertoárba egy virágzó teát is. Emellett szendvicsekkel, sajt-és sonka tálakkal, reggelire frissen sült croissant-tal is tudunk szolgálni.

kapcsolódó galéria


kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére