A FIDESZ nemcsak a nőnapon figyel a nőkre

fidesz.hu • 2014. március 09., vasárnap •
Az elmúlt időszakban a nők foglalkoztatása reményteli fordulatot vett, olyan emelkedő pályára került, amelyet Európa kevés országa mondhat magáénak – jelentette ki Szalai Piroska. A nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos március 7-én, Budapesten sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2013-ban 1,797 millió nő dolgozott, ez a szám januárban már 1,83 millió volt. Hozzátette: 2013-ban 2,2 millió aktív nő volt Magyarországon.
A FIDESZ nemcsak a nőnapon figyel a nőkre

Szalai Piroska arról is beszámolt, hogy az inaktív nők száma jelentősen, 1,4 millióra csökkent 2013-ra, ami 2009-hez képest 150 ezerrel kevesebb.
A miniszteri biztos tájékoztatása szerint a női foglalkoztatási ráta 52,8 százalék. Ennek kapcsán tudatta, a legnagyobb növekedés a 30-34, az 55-59 éves korcsoportokban volt, de jelentősen emelkedett a foglalkoztatás a 25-30 és 50-54 évesek között is. Ez a munkahelyvédelmi akcióprogram eredménye – mutatott rá.

Kitért arra, hogy a kisgyermekes édesanyák munkavállalását 35 ezer esetben tudták tavaly segíteni, és jelentős hatása lesz idén a gyed extrának, amely 20 ezer fővel növelheti a nők foglalkoztatását. A miniszteri biztos közlése szerint bővítik a bölcsődei férőhelyeket, míg az idősebbek számára a Nők 40 program jelent segítséget.

Selmeczi Gabriella a kormány intézkedéseit összegezve úgy fogalmazott: a kormányzó pártszövetség politikája meghozta az eredményeket, 22 éves csúcson van a nők foglalkoztatása, ez pedig európai uniós viszonylatban is kiemelkedik, mivel az ország női foglalkoztatási rátájának bővülése a harmadik legnagyobb a tagállamok között.

Ezzel összefüggésben kiemelte, hogy a Fideszben nemcsak nőnap alkalmából kapnak nagyobb figyelmet a nők, hanem az egész kormányzás során az egyik legfontosabb feladatuknak tekintették a nők és az édesanyák megbecsülését. Ennek eszközeként jelölte meg a családpolitikát, az adórendszert, a foglalkoztatáspolitikát.

A szóvivő a nők foglalkoztatásának rugalmasabbá tételét segítő intézkedéseket érintve kifejtette: már a kormányzás első évében arról döntöttek, hogy a nők részmunkaidős foglalkoztatását munkáltatói járulékkedvezménnyel segítik, és ennek hatása már 2012-ben megmutatkozott, ugyanis akkor kezdett el növekedni a hatévesnél fiatalabb gyermeket nevelő nők foglalkoztatási rátája.

 

 

közösség

további frisss

lap tetejére